Suomessa kehitettiin uudenlainen voimalaitos – ”Omistaja ei huomaa muuta, kuin että tilille tulee rahaa” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Suomessa kehitettiin uudenlainen voimalaitos – ”Omistaja ei huomaa muuta, kuin että tilille tulee rahaa”

Helsingin päärautatieasemasta tulee virtuaalivoimala.

Julkaistu: 13.5.2019 11:39

Siemens on kaikessa hiljaisuudessa perustanut viime kuussa Suomeen yrityksen, joka kehittää ja koordinoi uutta virtuaalivoimalahanketta.

Siemensin uuden tytäryhtiön, Vibecon hanke perustuu suomalaiskeksintöön, jossa rakennukset liitetään osaksi älykästä sähköverkkoa. Uuden virtuaalivoimalaitoksen idea on siinä, että sähköverkon kulutuspiikkien aikana älykäs rakennus pienentää omaa sähkönkulutustaan. Tästä joustosta kantaverkkoa hallinnoiva Fingrid on valmis maksamaan kiinteistön omistajalle. Vaikka joustosta toipuakseen rakennus voi myöhemmin kuluttaa jopa tavallista enemmän sähköä, lasku ei ole välttämättä kova. Vibecon mukaan kiinteistö voi saada säästöjä siis myös sähkön ostamisesta. Älykäs järjestelmä voi ostaa ja kiinteistö käyttää sähköä enemmän silloin kun se on edullista.

 Tässä ei yksinkertaisesti ole häviäjiä.

Esimerkiksi kauppakeskus tai tehdas voi itse tuottaa sähköä vaikkapa aurinkopaneelien avulla sekä säädellä automaattisesti sähkönkulutustaan sen ja akustojen avulla. Älykkään järjestelmän avulla kiinteistö voi ostaa, varastoida ja kuluttaa energiaa oikea-aikaisesti omaan ja sähköverkon tarpeeseen perustuen.

Uuden yrityksen Vibecon toimitusjohtaja Veikka Pirhonen on innoissaan:

– Suomi näyttää tässä esimerkkiä! Me olemme tekemässä isoa muutosta, eikä missään maailmassa ole tällaista ennen tehty. Tässä on yhdistetty uudella tavalla osaamista ja innovaatioita yhdessä asiakkaiden kanssa, Pirhonen kertoo.

Kun rakennuksen sähkönkulutus joustaa, sähköverkon tehotasapaino on parempi ja kantaverkkoyhtiö Fingridin ei tarvitse esimerkiksi joka kerta käynnistää kaasuturbiinia. Juuri tästä syystä Fingrid on valmis maksamaan kiinteistön omistajille. Kiinteistöt ja sijoittajat ikään kuin pääsevät mukaan sähköbisnekseen ja saavat tuloja energiamarkkinoilta. Lisäksi luonto kiittää. Kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta. Kuka tässä häviää?

– Ei kukaan! Tässä ei yksinkertaisesti ole häviäjiä, vaan kaikki voittavat: kiinteistö, sähköverkko, yhteiskunta ja ilmasto, Veikka Pirhonen vakuuttaa.

Pirhonen muistuttaa, ettei innovaatio ole enää pelkästään ideatasolla, vaan uudella yrityksellä on jo asiakkaita. Kauppakeskus Sellossa Espoossa on jo virtuaalivoimalaitos. Viime kuussa VR Group tilasi palvelun muun muassa Helsingin päärautatieasemalle. Viime viikolla puolestaan Lappeenrannan kaupunki tilasi järjestelmän vähintään yhdeksään kiinteistöönsä.

Sinällään virtuaalivoimalaitos ei ole ennenkuulumaton asia. Esimerkiksi Fortum on testannut virtuaalivoimalaitoksia jo kolmisen vuotta. Niissä kotitalouksien lämminvesivaraajia on yhdistetty yhdeksi suureksi virtuaalivoimalaitokseksi.

Toistaiseksi kotitalouksissa ei kuitenkaan ole yhtä suurta säätöpotentiaalia kuin suuremmissa yksiköissä, esimerkiksi kauppakeskuksissa.

Kantaverkkoyhtiö Fingridillä on muitakin samantyyppisiä säätötapoja esimerkiksi hätätilanteiden varalle. Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruusunen kertoo, että jos esimerkiksi sähkölaitokseen tulee suuri häiriö, kasvihuoneista voidaan nopeasti ottaa sähköt pois. Fingrid maksaa kasvihuoneiden omistajille tästä valmiudesta. Kun automaatio hoitaa kiinteistön sähkönkatkaisun, käyttäjä ei välttämättä edes huomaa tapahtunutta. Automaatio voi myös ostaa sähköä silloin kun se on edullista.

– Ideaalitilanteessa jouston omistaja ei huomaa mitään muuta kuin että tilille tulee rahaa, Ruusunen iloitsee.

Vaikka älykäs kiinteistö tuo jo sinällään energiansäästöjä, Vibecon innovaation perusta ei ole pelkästään kiinteistön käyttämän energiamäärän pienentäminen vaan sähköverkon kulutuspiikkien hallitseminen. Kyse on siis säätövoimasta, joka voi isossa mittakaavassa myös vähentää fossiilisia polttoaineita käyttävien laitosten tarvetta.

Vibecon toimitusjohtaja Veikka Pirhonen.

Pirhonen on työskennellyt vuosia älykkään infrastruktuurin parissa ja ollut perustamassa vihreän teknologian yrityksiä ennenkin, mutta puhkuu nyt erityistä intoa. Hän on silminnähden innostunut ja iloinen myös luonnon puolesta.

– Puhutaan paljon ilmastoahdistuksesta, ja yksilölle annetaan joskus jopa liikaa vastuuta. Nyt olemme tekemässä isoja asioita, aivan eri kokoluokan juttuja, kuin mihin yksilö pystyy vaikuttamaan, Pirhonen innostuu.

Pirhosen mukaan virtuaalivoimalaitoksien ideaa voidaan skaalata lähes rajattomasti.

– Joustamisen tarve on globaali ilmiö, koska uusiutuva mutta samalla joustamaton energiantuotanto lisääntyy. Joustoa tarvitaan yhä enemmän paitsi Euroopassa, myös koko maailmassa, Pirhonen sanoo.

Fingridin Ruusunen on samaa mieltä.

– Uusiutuva energia, esimerkiksi vaihteleva tuulivoima lisääntyy. Silloin joustojen merkitys kasvaa, Ruusunen uskoo.

Kuka

Nimi: Veikka Pirhonen

Ikä: 38 vuotta

Titteli: toimitusjohtaja

Yritys: Vibeco – Virtual Buildings Ecosystem Oy

Koulutus: Filosofian maisteri

Aiempi kokemus: Pohjoismaiden johtavia sähköisen liikenteen tutkijoita (Aalto-yliopisto), digitalisaatio- ja innovaatioasiantuntija ja kehityspäällikkö (Siemens).

Lempipaikka maailmassa: Teide-tulivuoren huippu Teneriffalla

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?