Aktia: Euribor pysyy pitkään nollan tuntumassa – EKP ei kajoa korkoihin pariin vuoteen - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Aktia: Euribor pysyy pitkään nollan tuntumassa – EKP ei kajoa korkoihin pariin vuoteen

Aktian pääekonomisti Heidi Schauman.

Julkaistu: 13.5.2019 10:49

Aktia-pankki ennustaa tuoreessa asuntomarkkinakatsauksessaan, että suomalaisten asuntovelallisten lainakorkoihin vaikuttavat euribor-korot pysyttelevät nollan tuntumassa vielä pari vuotta.

Euroopan keskuspankin EKP:n ohjauskorot eivät pankin ennusteen mukaan nouse tänä tai ensi vuonna.

Aktia odottaa lisäksi, että suomalaisten asuntomarkkinoiden kehitys pysyy maltillisena ja alueellisesti voimakkaasti jakautuneena.

Aktian pääekonomisti Heidi Schaumanin mukaan odotukset korkokehityksestä ovat muuttuneet tänä keväänä, kun maailmantalouden kasvu on hidastunut ja inflaationäkymät olleet vaimeat.

– Viime vuoden lopulla EKP ilmoitti lopettavansa rahapoliittisen tukiohjelmansa ja vihjasi tulevista koronnostoista. Nyt on kuitenkin käynnistetty uusi tukiohjelma ja korkojen nostoa lykätty kauas tulevaisuuteen. Olemme siis siirtyneet odotetusta tiukkuudesta uudelleen elvytykseen, Schauman sanoo pankin tiedotteessa.

Suomalaisten asuntolainat on sidottu useimmiten 12 kuukauden euriboriin, joka on ollut negatiivinen vuoden 2016 alusta lähtien.

Asuntomarkkinoille ei odoteta muutoksia

Aktian mukaan alueelliset erot ovat yhä suuria: hinnat nousevat pääkaupunkiseudulla ja muissa kasvukeskuksissa asuntojen muta laskevat muualla maassa.

– Ennusteemme asuntojen hintojen kehityksestä pysyy ennallaan ja odotamme asuntojen hintojen nousevan keskimäärin 1–1,5 prosentin vuosivauhtia, kun taas kehitys on huomattavasti nopeampaa pääkaupunkiseudulla, jossa odotamme noin 2–3 prosentin hinnankorotusta, Schauman kertoo.

Schaumanin mukaan rakentamisen huippu saavutettiin viime vuonna.

– Emme näe, että rakentaminen olisi aktivoitumassa enää yhtä voimakkaasti, mutta emme myöskään odota huomattavaa laskua. Maan sisäinen muuttoliike pitää uudisrakentamisen kysynnän edelleen korkeana kasvukeskuksissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?