Ex-kotimyyjä paljastaa: Näin ikäihmisille myydään jopa 4 kertaa normaalia kalliimpia remontteja – ”Eläkeläiset ovat usein hyväuskoisia”

Remonttien kotimyynnissä käytetään entisen myyjän mukaan hyväksi iäkkäiden yksinäisyyttä ja tekeydytään sydämellisiksi. Eläkeläisiä kannattaa pommittaa, koska heiltä kaupat saa useammin kuin nuoremmilta. Ja helpoiten ylihintaa.

Yritykset saattavat myydä iäkkäille tarpeettomia remontteja ylihintaan.

13.5.2019 7:15

Yhä useamman eläkeläisen ovelle tullut ystävällisen oloinen, mutta määrätietoinen myyjä, joka kertoo liikkuvansa remonttiasialla. Hän pyrkii sisään tai tahtoo ainakin varata esittelyä varten ajan, jolloin molemmat puolisot ovat kotona.

Entinen kotimyyjä Leevi kertoo Taloussanomille lähettämässään kirjeessä, että kyseessä on yksi myyntikikka, luukuttaminen. Remonttien kotimyynti on paisunut 2000-luvulla ja Leevin mukaan se kohdistuu iäkkäisiin, jotka ovat usein aika lailla haavoittuvassa asemassa.

– Eläkeläiset ovat usein hyväuskoisia ja heille saa myös keskimäärin myytyä kalliimmalla kuin nuoremmille. Lisäksi kaupan saa solmituksi useammin.

Leevi ei esiinny oikealla nimellään, koska sanoo sorkkivansa isoa muurahaispesää.

– Ala on muuttunut viime vuosina yhä härskimmäksi ja häikäilemättömämmäksi, hän perustelee.

Leevi on työskennellyt yhteensä vuosia useassa remontteja kotimyyntinä tekevässä yrityksessä. Hän on sopinut puhelimitse käyntejä, ollut myyjänä ja johtotehtävissä.

Leevi ei ole enää vuosiin tehnyt kotimyyntiä, mutta arvioi olevansa yhä aika lailla verkostonsa sisäpiirissä.

– En minäkään mikään puhdas pulmunen ole, hän viittaa aiempiin tehtäviinsä Taloussanomien haastattelussa.

Taloussanomat on nähnyt dokumentin, joka vahvistaa, että Leevi on aiemmin työskennellyt kotimyyntiä tekeville yrityksille.

Onko sinulle myyty kallis remontti kotimyyntinä? Ota yhteyttä Taloussanomiin ja kerro tapauksesta sähköpostilla osoitteeseen taloussanomat@sanoma.com tai Whatsapp-viestinä numeroon 040 660 9019. Yhteydenotot käsitellään luottamuksellisesti.

Arvio: Satojen miljoonien liiketoimintaa

Leevi ei missään tapauksessa väitä, että kaikki kotimyyntiä tekevät yritykset käyttäisivät arveluttavia keinoja.

Yritykset, joita Leevi kritisoi, pyrkivät hänen mukaansa siihen, että asiakas ei löytäisi heitä, vaan he asiakkaan. Yhä useammin ensimmäinen kontakti otetaan puhelimitse. Jotkut hankkivat tiedot yhteystietoja myyvien yritysten kautta, osa käyttää provisiopalkkaisia ajanvaraajia, jotka valitsevat kohteet nimen perusteella. Tonit, Veetit tai Jannikat eivät soittoja saa.

Jos haluaa omakohtaista kokemusta kotimyyjistä, Leevi kehottaa vaihtamaan nimensä Raimoksi tai Liisaksi ja muuttamaan esimerkiksi Orimattilaan 1970-luvulla rakennettuun omakotitaloon.

– Ei mene kauan, kun remontteja aletaan kaupata.

Kotimyyjä voi kaupata vaikkapa katon, julkisivun, ikkunoiden, ovien, keittiöiden, kylpyhuoneiden tai saunojen kunnostusta tai maalausta. Yhä useammin asialla on käyttövesiputkien, viemäreiden, lämpöverkkojen ja sähköjärjestelmien remontin myyjä.

Yksinäisyyttä käytetään hyväksi

Myyjä pyrkii Leevin mukaan antamaan itsestään mukavan ja luotettavan vaikutelman ja saamaan asiakkaat pitämään itsestään. Alussa puhutaan kaikesta muusta kuin remontista kuten matkailusta, autoista, harrastuksista, perheestä, urheilusta ja aikaisemmasta työstä.

Eläkeläiset ovat usein melko yksinäisiä ja Leevin mukaan otettuja siitä, että joku on kiinnostunut heidän elämästään. Sydämellisellä jutustelulla myyjä pyrkii synnyttämään vastapuolessa eräänlaista kiitollisuudenvelkaa saadakseen kaupat.

 Myyjälle on useimmiten varsin yhdentekevää, missä kunnossa talon ikkunat ovat. Hänen ainoa tavoitteensa on saada myydyksi uudet.

– Myyjälle on useimmiten varsin yhdentekevää, missä kunnossa talon ikkunat ovat. Hänen ainoa tavoitteensa on saada myydyksi uudet.

Keskeistä on, että kauppa saadaan sovituksi ensimmäisellä käynnillä. Lähes poikkeuksetta ostajaehdokkaat pitävät sitä hyvin kalliina, mutta myyjä ei luovuta, vaan vetoaa esimerkiksi tarjottavien ikkunoiden laatuun ja siihen, että niiden ansiosta voi säästää lämmityskuluissa.

Jopa nelinkertaiset hinnat

Kaupan solmimisella on Leevin mukaan kiire, koska ostajaa ei saa päästää selvittämään, mihin hintaan joku muu tekisi vastaavan remontin. Jos ostaja alkaa puhua tarjousten pyytämisestä muilta, joissain tapauksissa myyjä voi huomauttaa, että muut käyttävät eri tekniikkaa, joten asukas ei voi saada vertailukelpoista tarjousta.

Hintaneuvottelussa yksi kikka on soittaa ”myyntipäällikölle”. Asiakkaasta voisi olla epäilyttävää, jos myyjä olisi valmis pudottamaan hintaa esimerkiksi kymmeneksen. Puhelussa ”voi tulla ilmi, että lähiviikolta yksi asennus on sattumoisin siirtynyt”. Jos asiakkaalle käy tuo ajankohta, hintaa voidaan pudottaa. Silti se voi olla yhä selvästi yläkanttiin.

Mitä kovempi hinta, sitä paremman provision myyjä saa. Myyjällä voi olla lupa laittaa hinnan päälle jopa neljännes lisähintaa. Siitä hän voi saada puolet itselleen.

Leevi arvioi, että kotimyyntinä eläkeläisille myydään puolestatoista neljään kertaa normaalia kalliimpia remontteja. Keskimäärin ne ovat hänen mukaansa 1,9 kertaa normaalin hintaisia.

Rahattomuuskaan ei välttämättä kelpaa kieltäytymissyyksi. Remonttimyyjä voi tarjota osamaksurahoitusta ja kertoa, että paperit voidaan täyttää saman tien. Rahoitus tarkoittaa korkoja eli remontin kokonaiskulut nousevat entisestään.

– Usein kauppasummat ovat viisinumeroisia. Ne ovat ajaneet monet taloudellisesti ahtaalle, Leevi sanoo.

Hän arvioi, että kolme neljästä eläkeläisille kaupatusta remontista on myyty kotona ja näiden arvo oli vuonna 2017 yhteensä ainakin satoja miljoonia euroja.

”Me kaikki rahoitamme remontteja”

Kotitalousvähennys on keskeinen osa kaupantekoa. Sen avulla hinta saadaan näyttämään edullisemmalta. Sitä voidaan käyttää myös kiirehtimiskeinona, kuten Paavon tapauksessa, josta Taloussanomat kertoi alkuvuonna.

Joulun alla vanhukselle kaupattiin viemäriremonttia. Vaikka hän asui yksin, myyjä painotti, että vähennyksen voi jakaa kahdelle ihmisille ja kahdelle vuodelle. Hän esitti laskelman, jossa 22 500 euron remontti maksaisi lopulta enää vajaa 13 000 euroa. Jotta järjestely onnistuisi, ensimmäinen lasku olisi pitänyt maksaa jo vuoden 2018 puolella, vaikka remontti olisi voitu aloittaa vasta tammikuussa.

– Me kaikki veronmaksajat rahoitamme näitä eläkeläisille myytäviä ylihintaisia remontteja, Leevi sanoo.

Verotilastojen perusteella vuonna 2017 kotitalousvähennykseen oikeuttavista kustannuksista 85 prosenttia liittyi remontteihin. Eläkkeellä olevien kotitalousvähennyksen käyttäjien määrä on miltei kolminkertaistunut kymmenessä vuodessa.

Perumistietoja ei jätetä

Laadultaan työt ovat Leevin mukaan samaa tasoa kuin perinteisesti töitä markkinoivien yritysten työt. Ne voivat kuitenkin olla kokonaan turhia.

Yksi tapa päästä kotiin on tarjota ilmaista tarkastusta. Suostumusta voidaan siivittää vaikkapa tarjoamalla kahvipakettia.

On tavallista, että tarkistuksessa ilmenee ongelmia, jotka ”pitäisi korjata pikaisesti”. Esimerkiksi putkien sukitusta myytäessä viemäriin viedään pieni kamera. Kuvissa näkyviä pieniäkin kulumia pyritään korostamaan, jotta asiakas ostaisi työn.

Kodissa viivytään tunteja. Väsytystaktiikan osana asiakasta voidaan painostaa ja jopa uhata, mutta Leevi arvioi, että pääsääntöisesti työtapa on enemmän viettelevä.

Hankkeeseen voidaan houkutella vetoamalla siihen, että naapurustossakin moni on teettänyt vastaavan remontin. Myyjällä voi olla referenssilista, jossa lukee alueen asiakkaiden nimiä. Usein listalta löytyy asiakkaan tuttuja.

Kotimyynnissä asiakkaalla on 14 vuorokautta aikaa perua remontti. Lain mukaan myyjän pitää aina toimittaa peruutusehdot ostajalle. Leevi sanoo, että kotimyyjät eivät yleensä anna näitä. Hän kertoo myyjästä, joka koki tunnontuskia ja alkoi jättää kauppaehtoja asiakkaille. Jonkin ajan kuluttua hän lopetti näiden jakamisen, koska ”pakitusten” määrä kasvoi selvästi.

Osa yrityksistä pienentää ”pakkiriskiä” tarjoamalla ylihintaisen kaupan päällisiksi vaikkapa höyrykattilaa.

Ei helppoa puuttua epäkohtiin

Myös rakennusalalla toimiva Mikko kertoo kotimyyntiyritysten toiminnasta vastaavaa. Hänkään ei halua oikeaa nimeään julki.

Mikon mukaan Leevin kuvailema toiminta on monessa yrityksessä vallitseva tapa. Joillakin tuntuu hänestä olevan omat lakinsa ja moraalikäsityksensä.

– On kotimyynnin kautta rehellisestikin myyty, Leevi kuitenkin huomauttaa.

Yksittäisiä myyjiä Leevi ei halua tuomita. Hän huomauttaa, että tilanteet eivät ole mustavalkoisia. Monilla on iso perhe elätettävänä, kotimyyntiyrityksiin pääsee helposti töihin ja työvoimaviranomaisetkin patistavat aktiivisuuteen.

Suotavan ja kannustettavan yritteliäisyyden, nokkelan markkinoinnin ja härskin toiminnan rajat voivat olla häilyviä. Epäkohtiin puuttuminen ei ole helppoa.

– Jos lähdet arvostelemaan, kateuskortti heilahtaa, Leevi sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?