Jan Hurrin kommentti: Suomen Pankki huolestui ongelmasta, jonka se on itse aiheuttanut

Julkaistu:

Suomen Pankki kantaa aiheellista mutta samalla häpeämättömän kaksinaamaista huolta kansalaisten velkaantumisesta. Se on itse ongelman keskeisiä syypäitä, kirjoittaa erikoistoimittaja Jan Hurri.
Se päivä on yhä näkemättä, että edes yksi euroalueen keskuspankin EKP:n tai sitä Suomessa edustavan Suomen Pankin johtaja tunnustaisi keskuspankin keskeisen roolin alati voimistuvan velkaantumisen taustalla.

Sen sijaan se on nähty ja kuultu viime vuosina lukuisia kertoja, että EKP ja SP tekevät kaikkensa ylläpitääkseen ja tarvittaessa voimistaakseen rahapoliittista elvytystä – muun muassa kannustaakseen talouden toimijoita velkaantumaan.

Ja sekin on kuultu viime vuosina yhä useammin ja yhä vakavammin äänenpainoin, kuinka SP ja sen alaisuudessa toimiva Finanssivalvonta kantavat kasvavaa huolta etenkin kotitalouksien vuosi vuodelta raskaammasta velkaantumisesta.

Mutta jostakin syystä keskuspankkiireille tuntuu tuottavan ylivoimaisia vaikeuksia nähdä – tai ainakaan tunnustaa – rahapoliittisten ponnistelujen ja niistä koituvien jokseenkin suorien seurausten yhteyttä.

Viimeksi tämän viikon torstaina Suomen Pankki toi julki kasvaneen huolensa kotitalouksien velkaantumisesta, joka lähentelee sen mukaan jo huolestuttavia mittoja.

Ja toki onkin totta, että Suomen kotitalouksilla on nyt vastuullaan runsaampi määrä erityyppisiä velkavastuita kuin milloinkaan aikaisemmin. Ja sekin on totista totta, että ennätysmäärään kotitalouksien velkavastuita sisältyy myös poikkeuksellisen suuri määrä korko- ja takaisinmaksuriskejä.

Sitäkään ei ole syytä epäillä, että kotitalouksien ennätysvelkoihin sisältyy nyt jo koko kansantaloutta mahdollisesti heikentävää vaikutusta.

Niin kuin SP arvelee, talouden tuntuva notkahdus voi helposti säikäyttää ylivelkaisia kotitalouksia äkisti supistamaan kulutustaan ja näin osaltaan voimistaa talouden seuraavan laskusuhdanteen taas uudeksi taantumaksi.

Mutta vaikka SP:n julki lausuma velkaantumishuoli on kaikin puolin perusteltu ja paikallaan, tämän huolen julki tuominen ei mitenkään kumoa keskuspankin omaa osuutta velkaantumisilmiön keskeisenä alkuvoimana.

Käytännössä SP on huolestunut pääosin itse aiheuttamastaan ongelmasta, mutta esittää omasta tuottamuksellisesta osuudestaan muka tietämättömänä velkakaton kaltaisia epäsuoria keinoja puuttua omien toimiensa seurauksiin.

Sen sijaan SP ei tunnusta velkaantumisen varsinaisia juurisyitä eikä varsinkaan aio puuttua niihin.

Kriisitoimista nollakorkoihin

Alati voimistuva velkaantuminen ja ennen pitkää yleistyvä ylivelkaantuminen ovat likimain väistämättömiä talouden luonnonvoimia niin kauan kuin korot ovat nollan prosentin tuntumassa ja uuden velkarahan tarjonta on kaikin puolin muutoinkin yltäkylläisen runsasta.

Ja parhaillaan näin on Suomessa siksi, että EKP ja SP ovat näin päättäneet.

Edes suurin piirtein nollan prosentin korot tai alimmillaan jopa negatiiviset korkoprosentit ovat viime vuosien ”uusi normaali” niin kuin talousväen yksi nyt jo varsin kulunut ilmaus kuuluu.

Mutta todellisuudessa nolla- ja miinuskorot ovat taloushistoriallinen oikku ja rahakokeiden hyppy tuntemattomaan. Moista ei ole samassa mitassa koettu kertaakaan ainakaan viiden viime vuosituhannen aikana eli niin pitkään aikaan kuin kukaan on viitsinyt pitää talouden tapahtumista kirjaa.

Nyt tällainen suuren luokan rahakoe on kuitenkin meneillään ei suinkaan talouden luontaisten taipumusten takia vaan siksi, että EKP:n ja muiden nykyaikaisten keskuspankkien johtajat ovat näin päättäneet.

Keskuspankkiirit säikähtivät kymmenen vuotta sitten leimahtaneen finanssikriisin ties kuinka kauheita seurauksia, ja ryhtyivät historiallisen mittaviin rahapolitiikan elvytystoimiin.

Ennen kokemattoman rahaelvytyksen yksi keskeinen keino on ollut korkojen painaminen nollan prosentin tuntumaan ja osin sitäkin alemmas. Toinen tehokeino on ollut keskuspankkirahan tarjonnan likimain hillitön kasvattaminen.

Rahaelvytyksen tavoite oli finanssikriisin ensi vaiheissa itse kriisin taltuttaminen, mutta kriisin taltuttua rahaelvytystä on jatkettu ja voimistettukin muiden syiden perusteella.

EKP:n pääasiallinen perustelu on kaikissa sen toimissa ollut sen virallisen tehtävän mukaisesti ”hintavakauden” ylläpitäminen, mikä tarkoittaa EKP:n sanavarastossa ei suinkaan hintojen vakautta vaan yleisen hintatason jatkuvaa vajaan kahden prosentin vuotuista kohoamista.

Tällä alituisen inflaation tavoittelullaan EKP on perustellut milloin mittavia valtionlainojen tukiostojaan ja milloin taas yhä uusien miljardiruiskeiden suuntaamista liikepankkien käyttöön.

EKP ei nyt sentään ole pakottanut ketään velkaantumaan, mutta ei ole paljon puuttunutkaan.

Rahaelvytys voimistaa velkaantumista

Yksi EKP:n rahapoliittisten elvytystoimien julki lausuttu tärkeä välitavoite on ollut pankkien kannustaminen uusien luottojen tarjontaan ja yleisön – kotitalouksien ja yritysten – houkutteleminen uusien luottojen ottamiseen.

Varsinainen tarkoitus tuskin on ollut kenenkään viekoitteleminen saati patistaminen ylivelkaantumisen tielle, mutta näin näyttää silti kuin sattumalta ja muka yllättäen käyneen.

Ehkä yleisön velkaantuminen onkin keskuspankkiireille jonkinlainen yllätys ja mysteeri, sillä heidän teoreettisissa talousmalleissaan harvemmin kukaan velkaantuu eikä varsinkaan liikaa.

Rahapolitiikan linjauksia evästävät niin sanotut ekonometriset mallit ja niiden keinotekoisen pelkistetyt oletukset käsittelevät luotonannon kasvua yleensä lähinnä etuna, josta koituu suotuisia talousvaikutuksia. Niissä luotonannon kasvu vahvistaa kulutuskysyntää ja lisää investointeja, mutta kuin ihmeen kaupalla ilman velkaantumisen kaltaisia haittoja.

Tavallisten kuolevaisten arkitodellisuudessa talous sujuu – tai on sujumatta – kuitenkin tyystin toista rataa kuin keskuspankkiirien teoreettiset mallit olettavat.

Oikeassa arkielämässä ei ole sattuma eikä yllätys, että luotonannon ja -kysynnän vuosia jatkunut voimakas ja varta vasten voimistettu kasvu johtaa väistämättä yhä useampien osapuolten velkaantumiseen.

Näin käy siitä yksinkertaisesta syystä, että talouteen korkeapaineella pumpattu lainaraha kyllä löytää vastaanottajansa ja kohteensa – lopulta siitä juurikaan piittaamatta, kuinka mielekkäisiin tai mielettömiin kohteisiin lainarahaa päätyy tai mikä on yhä raskaammin velkaantuvien osapuolten todellinen velanhoitokyky.

Niin kuin on Suomessakin käynyt jo vuosien ajan.

SP voi yrittää torjua ylivelkaantumista vaikka minkälaisilla velkakatoilla, mutta uudetkin ”makrovakaustoimet” sun muut rajoitukset jäävät likimain väistämättä näytösluontoisiksi ja tehottomiksi.

Tuskin mitkään EKP:n tai SP:n vastatoimet hillitsevät velkaantumista yhtä tehokkaasti tai edes tosissaan kuin niiden rahapoliittiset tavoitteet edellyttävät velkaantumisen kasvattamista.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Nuoripari aiheutti talon putkistolle valtavan vahingon – vuokraemäntä joutui vuosiksi kymppitonnien velkoihin

  2. 2

   HS: Asuntosijoittamisen buumi johti ylihintaisiin asuntoihin – ”Tuli ihan paha mieli, kun ihmiset ostivat ylihintaisia asuntoja huonolta paikalta”

  3. 3

   Suomalainen Jolla voi hyötyä Huawein tapauksesta – ”Ei-amerikkalainen vaihtoehto”

  4. 4

   Aktian pääekonomisti Heidi Schauman siirtyy Swedbankiin – pankki haluaa vahvistaa toimintaansa Suomessa

  5. 5

   Nuoripari luuli ostavansa 93 000 euron asunnon – ei ymmärtänyt yhtä kohtaa kauppakirjassa

  6. 6

   Kiina vaatii Yhdysvaltoja korjaamaan "väärät tekonsa" – Huawein kohtelusta virallinen vastalause

  7. 7

   Suomalaista voittajaginiä ei saa mainostaa, koska laista puuttuu yksi sana – yrittäjät vaikenevat ”ettei tulisi sanomista”

  8. 8

   Työllisyysaste kääntyi hienoiseen laskuun huhtikuussa

  9. 9

   Suomella on mahdollisuus päästä uuden miljardibisneksen kyytiin – mutta riittävätkö rahkeet?

  10. 10

   Kauppiailta selkeä varoitus joka kodin remonttireiskoille: ”Jos aikataulujen kannalta on mahdollista, odottaisin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nuoripari aiheutti talon putkistolle valtavan vahingon – vuokraemäntä joutui vuosiksi kymppitonnien velkoihin

  2. 2

   Suomalaista voittajaginiä ei saa mainostaa, koska laista puuttuu yksi sana – yrittäjät vaikenevat ”ettei tulisi sanomista”

  3. 3

   HS: Asuntosijoittamisen buumi johti ylihintaisiin asuntoihin – ”Tuli ihan paha mieli, kun ihmiset ostivat ylihintaisia asuntoja huonolta paikalta”

  4. 4

   Kauppiailta selkeä varoitus joka kodin remonttireiskoille: ”Jos aikataulujen kannalta on mahdollista, odottaisin”

  5. 5

   Suomella on mahdollisuus päästä uuden miljardibisneksen kyytiin – mutta riittävätkö rahkeet?

  6. 6

   Kiinalaisyhtiö vaatii Boeingilta korvauksia Max 8 -tappioista – saattaa käynnistää lumipalloefektin

  7. 7

   Suomalainen Jolla voi hyötyä Huawein tapauksesta – ”Ei-amerikkalainen vaihtoehto”

  8. 8

   Theresa May saamassa rökityksen omassa puolueessaan – punnan kurssi vajonnut pohjalle

  9. 9

   Leväkukinnot aiheuttavat mittavaa tuhoa Norjan lohifarmeilla – lohen hinta jyrkässä nousussa

  10. 10

   Suomalaisgini valittiin maailman parhaaksi, Valvira kielsi tuotteen markkinoinnin – virkamies esittää maarajoitusta Suomelle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kommentti: Jopa 7 300 e/kk – tämä naimisiin menneiden outo etuus pitäisi heittää romukoppaan

  2. 2

   Näin SAK:n ”verotsunami” osuisi suomalaisiin: ”Kostomentaliteetti tästä paistaa”

  3. 3

   Suomalaisgini valittiin maailman parhaaksi, Valvira kielsi tuotteen markkinoinnin – virkamies esittää maarajoitusta Suomelle

  4. 4

   Pyöräliitto varoittaa ilmaisista polkupyöristä – laatu niin huono, ettei huoltamokaan suostu korjaamaan

  5. 5

   Yrittäjä osoittaa selvän syyn Suomea vaivaavaan hitsaajapulaan: ”Kävin pajassa, jossa en olisi päivääkään töissä”

  6. 6

   Lehdenjakaja nosti 56 lainaa ja osti 37 000 euron auton – silloin velkojien mitta täyttyi

  7. 7

   Simo oli yli 40 vuotta työelämässä ja jäi osaeläkkeelle – määrättiin uudestaan työnhakijaksi: ”Tilanne on hiukka pöljä”

  8. 8

   Eläkejohtaja: Sdp:n esitys voisi tuoda keskieläkkeeseen 140 euron leikkauksen vuodessa

  9. 9

   Nuoripari aiheutti talon putkistolle valtavan vahingon – vuokraemäntä joutui vuosiksi kymppitonnien velkoihin

  10. 10

   Eläkeläisen lämmitysjärjestelmä hajosi – remonttifirmat iskivät kiinni ja myivät kymmenillätuhansilla turhia urakoita

  11. Näytä lisää