Trump toteutti uhkauksensa: Kiinalle 25 prosentin tuontitullit – markkinat hermoilevat

Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppaneuvotteluissa ei syntynyt vielä torstaina ratkaisua. Valkoisen talon mukaan neuvottelut jatkuvat Washingtonissa perjantaiaamuna paikallista aikaa.

10.5.2019 9:01

Yhdysvaltalaisviestimien mukaan presidentti Donald Trumpin uhkaamat tullikorotukset ovat tulleet voimaan.

Wall Street Journal kertoo Valkoisen talon tiedottajan vahvistaneen, että tullikorotukset tulevat voimaan suunnitellusti. Määräaika oli puoliltaöin Yhdysvaltojen aikaa eli aamuseitsemältä Suomen aikaa.

Yhdysvallat on nostanut arvoltaan 200 miljardin dollarin Kiinan-tuonnin tullit 25 prosenttiin aiemmasta 10 prosentista.

Tullit koskevat tuotteita, jotka ovat lähteneet Yhdysvaltoihin torstaina kello 00.01 jälkeen Washingtonin aikaa eli 7.01 Suomen aikaa.

Yhdysvaltain ja Kiinan välisiä kauppaneuvotteluja tuntevat lähteet kertovat uutistoimisto Bloombergille, että vain vähän tai ei lainkaan edistystä on tapahtunut neuvotteluissa.

Kiina on uhannut vastatoimilla, muttei ole täsmentänyt, millaisiin toimiin se aikoo ryhtyä.

Kiinaa neuvotteluissa edustaa muun muassa varapääministeri Liu He. Yhdysvaltojen puolelta ratkaisua hierovat kauppaedustaja Robert Lighthizer sekä valtiovarainministeri Steven Mnuchin.

Aiemmin neuvottelujen uskottiin olevan jo loppusuoralla, mutta toiveet sovusta murenivat viime viikonloppuna, kun Yhdysvallat syytti Kiinaa lupausten pettämisestä ja nosti tullikorotukset jälleen pöydälle.

Markkinoilla tilanteen kärjistymistä on seurattu hermostuneena, ja Kiinassa osakekurssit sukelsivat alkuviikosta poikkeuksellisen jyrkästi.

Torstaina Aasian ja Euroopan keskeiset pörssit päätyivät reilun prosentin verran pakkaselle. Yhdysvalloissa hermoilu näytti laantuvan kaupankäynnin loppupuolella ja keskeiset osakeindeksit heikkenivät lopulta vain hivenen edellispäivän lukemista.

Kiina saattoi tulkita väärin Trumpin puheita

Kiina torjui torstaina Yhdysvaltojen syytökset, joiden mukaan se olisi rikkonut antamiaan lupauksia. Yhdysvaltojen mukaan Kiina yritti yllättäen viikonloppuna neuvotella uusiksi merkittäviä asiakokonaisuuksia, joiden katsottiin olevan jo sovittuja. Yhdysvallat on yrittänyt saada Kiinaa avaamaan markkinoitaan enemmän yhdysvaltalaisille yrityksille ja kitkemään epäreiluina pitämiään käytäntöjä kuten kiinalaisyritysten massiivisia valtiontukia ja väitettyjä teknologiavarkauksia.

Yhdysvaltalaisviestimissä on arvioitu, että tilanteen tulehtuminen johtuu siitä, että osapuolet ovat tulkinneet väärin toisen valmiutta myönnytyksiin. CNN:n mukaan Kiina ilmeisesti päätteli presidentti Donald Trumpin tuoreista kommenteista, että tämä oli huolissaan Yhdysvaltojen talouden tilasta ja olisi siksi valmis tulemaan neuvotteluissa enemmän vastaan.

Sen sijaan Trump pillastui neuvottelujen uudesta käänteestä ja uhosi toteuttavansa tullikorotukset, joita on pitänyt esillä aiemminkin.

Torstain neuvottelujen alla Trump lievensi äänenpainojaan ja arvioi, että sopimus voi vielä syntyä, sillä kiinalaiset tulevat Washingtoniin ”tekemään diiliä”.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?