Keksikö ekonomisti juuri Antti Rinteen hallitukselle lempinimen? - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Keksikö ekonomisti juuri Antti Rinteen hallitukselle lempinimen?

Ekonomisti Olli Kärkkäisen mukaan syntymässä on ”hillopurkkihallitus”.

Julkaistu: 8.5.2019 14:41

Punamultapohjainen hallituskuvio kirvoitti heti keskustelua lempinimestä.

Uunituoreiden hallitusneuvottelijoiden kommentointi jatkui sosiaalisessa mediassa vilkkaana.

Pankkikonserni Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen kyseenalaisti Sdp:n ja keskustan vetämää talouspolitiikkaa Twitterissä.

– Kovasti näyttää siltä että Suomeen saadaan hillopurkki-hallitus, kun Keskustakin on valmis oman lusikkansa Rinteen hillopurkille tuomaan. Hallitusneuvotteluissa nähdään riittääkö hilloa kaikille.

Työeläkevakuuttajat TELAn nykyinen toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes iloitsi Kärkkäisen ideasta: ”Loistava kielellinen innovaatio sinulta tämä hillopurkkihallitus!”

Entinen demaripoliitikko Mikael Jungner kuittasi kysymyksen lakonisesti.

– Riittää.

Myös Sdp:n konkaripoliitikko, Suomen Pankin entinen pääjohtaja Erkki Liikanen moitti vähemmän mairittelevan termin sävyä.

– Onko hillopurkki oikeasti hyvä sana kuvaamaan niitä monia vaikeitakin ratkaisuja, joita tulevalla hallituksella on edessä, ketä tahansa siellä onkin?

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi valisti Liikasta, ettei termin tarkoituksena lienekään käsitellä vaikeita ratkaisuja koska sillä ”kai pyritään kuvaamaan hallitukseen osallistumisen motiiveja”.

Kärkkäinen jatkoi keskustelua myös enemmän sisältölinjalla. Kuvio herättää kysymyksen ilmastopolitiikasta, joka sopii sekä keskustalle että vihreille tai miten sovittaa yhteen Sdp:n ajamat veronkiristykset ja keskustan kynnyskysymys siitä, että yritysten verotusta ei saa kiristää.

Hillopurkki on sukua termille hillotolppa, jonka Perussuomalaisten entinen puheenjohtaja Timo Soini lanseerasi muutamia vuosia sitten. Niillä viitataan etua tuovaan tavoitteeseen tai maalipaikkaan.

Kärkkäisen mukaan kunnia hillopurkkiretoriikan kehittämisestä kuuluu puolestaan Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppaiselle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?