Tutkijatohtorin yllättävä ehdotus: Huomattava osa kotimaanlennoista pitäisi lopettaa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Tutkijatohtorin yllättävä ehdotus: Huomattava osa kotimaanlennoista pitäisi lopettaa

Kauppakorkeakoulun tutkijatohtorin mukaan junaliikenne voisi korvata lähes kokonaan kotimaanlennot. Matkustajien aikaa siihen ei kuluisi.

Tampere-Pirkkalan lentokenttä on yksi kentistä, joille tutkimuksen näkökulmasta ei kannattaisi lentää Helsingistä.

4.5.2019 7:30

Tuore Jyväskylän yliopistossa tehty tutkimus ehdottaa, että lyhyet kotimaan lennot tulisi korvata muilla liikkumismuodoilla, mieluiten junaliikenteellä.

Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun tutkijatohtori Stefan Baumeisterin tutkimuksessa selvitettiin kaikkien Suomen sisäisten lentojen korvaamista maaliikenteellä ilmasto- ja ajankäyttönäkökulmasta. Johtopäätös oli, että lyhyet kotimaan lennot ovat ajallisesti epäekonomisin, mutta samalla helpoimmin korvattavissa oleva matkustusmuoto.

Selvityksen mukaan 400 kilometriä lyhyemmät tai korkeintaan tunnin kestävät lennot on perusteltua korvata muilla matkustusmuodoilla. Lentämiseen todella kuluva aika koostuu koneessa istumisen lisäksi muun muassa matkasta lentokentälle, odottelusta ja turvatarkastuksesta. Tämä tarkoittaisi esimerkiksi matkustamista Kokkolaan tai Kuopioon, joihin junamatka kestää noin 4 tuntia.

– Näissä tapauksissa juna on yhtä nopea kuin lentokone, mutta ero päästöissä on jopa 17-kertainen, Baumeister sanoo Taloussanomille.

Tutkijan mukaan juna on ympäristönäkökulmasta ylivoimainen, ja lyhyitä lennoista luopumisella olisi merkittäviä ilmastovaikutuksia.

– Myös autoilla ja bussilla matkustamista selvitettiin, mutta niissä hyötysuhde ei ole yhtä hyvä, Baumeister kertoo.

Tutkijatohtori Stefan Baumeister työskentelee Jyväskylän yliopistossa.

Junasta saa pidemmille matkoille ajallisesti kilpailukykyisen nopeita junayhteyksiä rakentamalla. Baumeisterin mukaan nykyistä nopeampia junayhteyksiä olisi syytä harkita Ouluun tai jopa Rovaniemelle asti.

Ilmastonäkökulmasta lyhyet lennot ovat suhteessa pitkiä lentoja kuormittavampia, sillä nousemiseen käytetään suhteessa enemmän energiaa.

– Pitkillä lennoilla päästöt ovat paremmassa suhteessa taitettuun matkaan verrattuna, Baumeister sanoo.

Finnair ei tyrmää tutkimusta, vaan ehdottaa juna- ja lentoliikenteen kehittämistä yhdessä.

– Liikenteen hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen eri liikennemuotojen sujuva yhteensovittaminen voi tarjota ratkaisuja. Esimerkiksi lentoranta mahdollistaisi sujuvat junayhteydet Helsinki-Vantaalle, ja siten tukisi raide- ja lentoliikenteen yhteistoimintaa. Suomi on pitkien etäisyyksien maa, ja sujuvat liikenneyhteydet ovat tärkeitä niin elinkeinoelämälle kuin ihmisten sosiaaliselle kanssakäymiselle, kommentoidaan Finnairin viestinnästä.

Finnair nostaa esimerkiksi Saksan, jossa se tekee yhteistyötä rautateiden kanssa. Finnairin lentolippuun voi yhdistää Deutsche Bahnin junalipun.

– Näin voi matkustaa yli 5 000 kohteeseen Saksassa. DB Fly & Rail -tuote on tarjolla kaikista Finnairin seitsemästä Saksan kohteesta, Finnair toteaa.

Tutkimuksesta kertoi ensimmäisenä Helsingin Uutiset.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?