Sauli Niinistö avasi yllättäen sijoituksiaan podcastissa – kertoo myös, miten aikoo opettaa taloutta Aaro-pojalle - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Sauli Niinistö avasi yllättäen sijoituksiaan podcastissa – kertoo myös, miten aikoo opettaa taloutta Aaro-pojalle

”Minulle ei ole jostain syystä tarttunut sellaista ajatusta, että pitää tehdä mahdollisimman paljon rahaa”, presidentti Sauli Niinistö kertoo Talousgurut-podcastissa.

–Meillä on sellainen termi kuin kiskominen, en nyt väitä että sellaista tapahtuisi, mutta välillä kuulee sellaisista korkokannoista, mitkä ovat aika yllättäviä. Sen vuoksi täysin kannatan säänneltyjä korkokattoja, Sauli Niinistö sanoo pikavipeistä.

2.5.2019 11:42

Presidentti Sauli Niinistö ei koe olevansa hyvä kertomaan sijoittamisesta, Niinistö kertoi Talousgurut-podcastissa.

– Jostain syystä minulle ei ole tarttunut sellaista ajatusta, että nyt pitää tehdä mahdollisimman paljon rahaa. Totta kai, kun on hyvin palkatuissa tehtävissä ollut ja jotain aina jää, niin sitten vähän miettii, että miten sitä sijoittelee, Niinistö sanoi.

Niinistö kertoo keskittyneensä osakesijoittamiseen.

– Sanoisin, että jos katsoo tällä hetkellä sijoituksiani, joku pitäisi niitä hurjan riskisijoituksina, ja varmasti takkiin tuleekin.

Suomalaisuus ja uuden suomalaisen liiketoiminnan kehittäminen on Niinistön sijoitusstrategian ytimessä, mikä hänen mielestään selittää suurta riskipitoisuutta.

Niinistö kertoo presidentin tehtävän vaikuttavan hänen sijoittamiseensa.

– Silloin, kun minusta tuli valtiovarainministeri, olin siinä määrin ortodoksinen, että putsasin koko sijoitussalkun samantien. Ehkä valtiovarainministerin on syytäkin tehdä se, koska siinä kuulee kaikenlaista. Presidenttinäkin olen ollut varovainen ja puhdistanutkin salkkua siltä osin kuin siellä on ollut kansallisesti merkittäviä yhtiöitä, joiden kanssa saattaa joutua tekemisiin. Kun esimerkiksi vienninedistämismatkoille valitaan ihmisiä, niin parempi, ettei omista sellaista yritystä.

Aarosta ei tehdä talousgurua

Taloustaitonsa Niinistö on nuoruudessa saanut kantapään kautta. Taloustaitoa hän pitää sanana liiankin juhlavana, sillä kyse on normaalielämään kuuluvasta asiasta.

– Yksilön taloustaito ei tarkoita muuta kuin, että ymmärtää taseen, vaikkei termiä tietäisikään. Ymmärtää sen, että pitää olla tietty tasapaino. Ei ole rahaa, jos on kaiken käyttänyt.

Tällä periaatteella hän aikoo myös nuorinta poikaansa Aaroa kasvattaa.

– Minusta hänestä ei tarvitse tehdä talousgurua. Minä luulen, että hän oppii vain, että rahan ansaitseminen, rahan tuleminen ja sen kuluttaminen, se on yksi osa ihan tavallista elämää.

Pikavipeistä Niinistö on huolissaan, niiden korkotasot ovat hänen mielestään ”täysin normaalielämän ulkopuolelta”.

– Meillä on sellainen termi kuin kiskominen, en nyt väitä että sellaista tapahtuisi, mutta välillä kuulee sellaisista korkokannoista, mitkä ovat aika yllättäviä. Sen vuoksi täysin kannatan säänneltyjä korkokattoja.

Houkutukset saada jotain, mitä muillakin on, voivat ajaa pikavippikierteeseen. Niinistö arvelee, että nykyisin tämä on korostuneempaa kuin hänen omassa nuoruudessaan.

– Siihen aikaan rahat olivat hyvin tiukassa. Oikeastaan silloin oli paljon helpompaa, jos jotain puuttui, koska niin monilta puuttui. Tänä päivänä on päinvastoin. Kun useimmilla on, niillä joilta puuttuu on paljon vaikeampaa, koska ei ole vertaisia.

Talousgurut-podcastia ovat pitäneet Talousguru-kilpailun viime vuoden kärkikaksikko Tuukka Tuomikoski ja Väinö Tuovinen. Talousguru on lukiolaisille suunnattu taloustietokilpailu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?