Kiinan afrikkalainen sikarutto paljastumassa pelättyä pahemmaksi – Atria seuraa tilannetta tarkasti - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kiinan afrikkalainen sikarutto paljastumassa pelättyä pahemmaksi – Atria seuraa tilannetta tarkasti

Näkyykö Kiinassa riehuva afrikkalainen sikarutto kohta myös suomalaisten possun syönnissä?

Kiina-vientiä kasvattavan Atrian teurastamo Nurmossa.­

26.4.2019 13:25

Kiinassa riehuva afrikkalainen sikarutto on osoittautumassa oletettua vakavammaksi. Tauti ja hätäteurastukset uhkaavat hävittää jopa 130 miljoonaa sikaa eli kolmasosan maailman suurimman possunlihan tuottaja- ja kuluttajamaan sioista.

Sianlihasta ja sen osista käydään futuurikauppaa, jota elintarvikeyhtiö Atria seuraa nyt erityisen tarkasti.

– Selkeästi heillä on ongelma päällä, Atrian Kiinan-vientiä johtava Markku Hirvijärvi sanoo.

Futuuri on johdannaissopimus, jonka muutos ennustaa kohteen tulevaa hinnanmuutosta.

Atria vie sianlihaa noin 50 maahan, Ruotsi on ykkösenä ja Kiina on noussut jo toiseksi. Possun osalta Kiina saattaa ohittaa Ruotsin tänä vuonna. Markkinahinta on noussut, ja Atria tekee enemmän kauppaa Kiinaan kuin on budjetoinut.

– Huhuja (taudista) kuulee paljon, mutta mikä on totta, sen vain aika näyttää. Meille tilanne vaikuttaa eniten siinä vaiheessa, kun hintatasot alkavat muuttua sian arvo-osissa, eli paisteissa ja fileissä, niin että mahdollisuus on tehdä kauppaa koko ruhosta.

– Ruhonosista sorkissa ja muissa keittolihoissa on jo tapahtunut muutoksia futuurikaupassa.

Lihateollisuus myy Kiinaan eniten leikattuja osia, kuten sorkkia, päitä ja häntiä. Niiden vienti myös Atriasta on vauhdittunut, osin sikaruton vuoksi, osin siksi, että yhtiön tunnettuus Kiinassa paranee koko ajan.

Hintapaine jatkuu vuosia

Kiinalaisviranomaiset vakuuttivat aiemmin, että tilanne on hallinnassa, mutta ääni on alkanut muuttua. Viime viikolla maan maatalousministeriö ilmoitti, että alustavien ennusteiden mukaan lihan hinta nousee yli 70 prosenttia vuoden toisella puoliskolla viime vuoden vertailuaikaan nähden.

Lihanjalostaja Danish Crownin toimitusjohtaja Jais Valeur sanoi Financial Timesissa alkuviikosta, että afrikkalaisen sikaruton vaikutus alkaa vasta toden teolla paljastua.

Tauti heijastuu maailmanmarkkinaan, nostaa hintoja Kiinassa ja aiheuttaa tuotannon ongelmia ja vajetta vuosiksi eteenpäin.

Aiemmin huhtikuussa Kiinaa seuraava analyysiyhtiö GavekalDragonomics arvioi niin ikään, että tautitilanne luo hintojen nousupaineen jopa vuosiksi maailmanmarkkinoille.

Kiina on pientilojen maa

Afrikkalainen sikarutto on eläimelle lähes aina tappava eikä siihen ole rokotetta tai lääkettä. Tauti ei tartu ihmiseen. Euroopassa tauti saatiin hävitettyä 1990-luvulla. Sitä on 2000-luvulla löytynyt Georgiasta, ja se on levinnyt yli 60 maahan, muiden muassa Venäjälle ja Keski-Aasiaan.

Kiinassa afrikkalaista sikaruttoa todettiin ensimmäistä kertaa elokuussa 2018.

Taudin leviämistä nopeuttaa se, että sikoja kasvatetaan Kiinassa yhä pääosin pienillä perhetiloilla, jotka eivät osaa estää viruksen leviämistä. Pientiloja on 26 miljoonaa kappaletta ympäri jättimäistä maata, mikä tekee viruksen vironomaistorjunnasta valtavan logistisen haasteen.

Ongelma on myös, että tartunnan saaneiden tilojen saamat korvaukset ovat niin pieniä, että moni tilallinen jättää mieluummin tartunnan ilmoittamatta ja myy lihan eteenpäin.

GavekalDragonomics ja uutistoimisto Reuters, joka selvitti viranomaisten salailua yhdessä maakunnassa, eli Hebeissä, kirjoittavat, että todellinen tautitilanne on virallisia lukuja vakavampi.

GavekalDragonomicsin mukaan esimerkiksi Henanin maakunnassa raportoituja tapauksia on on ollut toistaiseksi vain kaksi viime vuoden puolella, mutta tietoja on kantautunut sille useista raportoimattomista tapauksista.

Emakkojen teurastuksissa oli vuoden viimeisellä neljänneksellä 47 prosentin nousupiikki.

Lihaa riittää Suomeen

Sianlihan kysyntä on laskenut vuosittain pari prosenttia. Sianliha maistuu yhä suomalaisille, mutta moni myös rajoittaa sen syömistä ilmasto- tai eettisistä syistä.

Kiinassakaan sianlihan kysyntä ei enää nouse, mutta syynä eivät ole ympäristösyyt vaan siipikarjan, lampaan ja naudan kasvava kysyntä.

Hirvijärvi vakuuttaa, että vaikka markkinahinta nousisi selvästi ja Kiinan-vienti kasvaisi, kiinalaiset eivät vie grillikylkeä tai joulupossua suomalaisten suusta.

– Siinä vaiheessa kun ruho tulee kannattavaksi myydä Kiinan, näin tapahtuu. Toisaalta meillä on mahdollisuuksia investoida ja muuttaa ketjua niin, että muutos ei näy kuluttajille.

Artikkelia korjattu 28.4., korjattu sikainfluenssa afrikkalaiseksi sikarutoksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?