Sipilä sanoi panevansa ”taseen töihin” kansallisomaisuudella – Neste ja Patria myyntiin, vertailussa potti jäi pieneksi

Miten Juha Sipilä onnistui omistajaohjauksessa? Paljonko omaisuutta valtio pisti lihoiksi viime hallituskaudella?

Juha Sipilän (kesk.) pääministerikaudella käytiin kauppaa muun muassa Nesteen ja Patrian osakkeilla.

25.4.2019 7:45

Keskustan Juha Sipilän hallituskaudella valtio-omisteisten yhtiöiden osakkeita myytiin yhteensä 3,2 miljardin euron arvosta. Polttoaineyhtiö Nesteen Sipilä pisti lihoiksi poikkeuksellisen rajulla kädellä.

Kun valtion suorat ostot ja valtion salkkuyhtiö Solidiumin ostot lasketaan mukaan, valtion nettosaamiset olivat vajaat 1,4 miljardia euroa kauppahinnoilla laskettuna, Taloussanomat laski.

Valtio-omistusten arvo oli huhtikuussa 19 miljardia, kun taas Solidiumin salkku vaihtelee noin 7–10 miljardin välillä.

Pääministerinä Sipilä halusi omistajaohjauksen suoraan kontolleen. Pesti on ollut tuulinen, sillä omistajaohjausministerit ovat kompuroineet tehtävässä, ja arvostelua tulee säännöllisesti sekä kansallisomaisuuden hukkaamisesta että toisaalta valtio-omistajan huseeraamisesta pörssiyhtiössä.

Kun Sipilän kautta vertaa Ilta-Sanomien tekemään aiempaan hallituskausien vertailuun, se jää reilun miljardin nettokauppahintasummalla vielä vaisuksi. Sipilän hallitus kylläkin jatkoi ’kansallisomaisuuden’ myyntiä aiempien hallitusten tapaan, mutta ei erityisen paljon suhteessa niihin.

Valtio ei tehnyt pääomasijoituksia lukuun ottamatta Solidiumin osallistumista SSAB:n antiin 97 miljoonalla eurolla.

Toisaalta Sipilän keskeisiä hallitustavoitteita oli juuri panna ”valtion tase töihin”: uudistaa valtio omistajapolitiikkaa ja myydä omaisuutta, millä rahoitetaan kasvavaa uutta liiketoimintaa muun muassa sitä varten perustetussa kehitysyhtiö Vakessa.

Jos kuva ei näy, katso se täältä.

Sipilän kauden alkaessa valtio oli myynyt yhtiöomaisuutta yhteensä 17,5 miljardin euron edessä sitten vuoden 1991.

Euromääräisesti suurimmat myynnit teki Paavo Lipposen (sd) II hallitus (1999–2003). Summa oli peräti 6,8 miljardia euroa, kiitos teknobuumin ja Soneran.

Tase töissä – Nesteen osakkeilla

Suurimmat kaupat ovat 1990–2019 aikavälillä olleet Kemira-myynnit vuonna 2007 ja Sipilän kaudella tehty poikkeuksellisen laaja Nesteen myynti uudelleenjärjestelyineen. Molemmat lähentelivät miljardia euroa.

Hallituskauden osakemyynneistä isoin oli Neste, jota valtio myi viime kesäkuussa 861 miljoonan euron edestä. Jo edellisenä vuonna valtio oli laskenut osuutensa Nesteessä alle 50 prosentin, kun se lahjoitti Suomen Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiölle 50 miljoonan euron arvosta yhtiön osakkeita.

Aiemmin Nesteen omistamista oli perusteltu huoltovarmuudella. Vuonna 2017 hallitus teki kuitenkin päätöksen luopua sen osake-enemmistöstä ja että 33,4 riittää valtio-omistajan veto-oikeuteen yhtiökokouksessa.

Nesteen myynnillä valtio hyödynsi arvonnousun, jota oli myyntiä edeltäneeltä vuodelta kertynyt lähes sata prosenttia. Toisaalta osakenousulle on yhä odotuksia, kun yhtiö kehittää uudistuvia energialähteitä ja lisäksi Neste on ollut hyvä osingonmaksaja. Yhtiön henkilöstöryhmät ovat arvostelleet myyntiä ja lahjoitusta.

Alkuvuonna valtio teki vielä yhden ison myynnin, jälleen Nesteen osakkeilla, kun se päätti pääomittaa sillä Pohjolan Rautatiet -nimistä yhtiötä. Helmikuussa liikenne- ja viestintäministeriön perustama Pohjolan Rautatiet myi osakkeita 105 miljoonan euron arvosta pörssin ulkopuolella instituutiosijoittajille.

Lisäksi Vakeen on siirretty Nesteen osakkeita 8,3 prosenttia yhtiön osakekannasta.

Rothovius kiittelee Altia-hoitoa

Sipilän kaudella merkittävin muutos liittyy eduskunnan valtion omistajuuteen liittyvän vallan kaventamiseen. Uudessa mallissa hallitus on päättänyt kaupoista Vaken johdon kanssa.

Osakesäästäjien keskusliiton puheenjohtaja Timo Rothovius arvioi ”taseen työskentelyn” jääneen myyntimäärillä mitattuna vähäiseksi Sipilän kaudella.

Onnistuneena hän pitää valtion Altian hoitoa. Valtio päätti viime vuonna, että se vie alkoholiyhtiön pörssiin.

– Altia oli hyvä tapaus, kun se tuotiin pörssiin eikä myyty suoraan ulkomaille.

– Myös Nestettä myytiin pörssin kautta, mutta pääosa valui ulkomaille johtuen paljolti kotitalouksien verotuksellisesti erittäin huonosta asemasta, Rothovius sanoo.

Hallituskauden alkupuolella valtio myi 49,9 prosenttia puolustusteollisuusyhtiö Patriasta norjalaiselle kilpailijalle Kongsberg Defence & Aerospacelle. Patrian myynnin taustalla oli hyöty teollisesta kumppanuudesta.

Vastaavasti isoimmat ostot olivat Solidiumin viime kevään ja syksyn Nokia-kaupat, joissa se osti verkkoyhtiötä ensin 845 miljoonalla ja sitten 95 miljoonalla.

Maaliskuussa 2018 valtio myi 85 prosentin omistuksensa hyötyajoneuvojen huoltopalveluja tarjoavasta Raskonesta 7,2 miljoonalla eurolla (6,8 tai 7,7 Me). Tätäkin kauppaa on puitu julkisuudessa Suomen Kuvalehden nostettua esille yhtiön epäilyttävän halvan myyntihinnan.

– Raskone myytiin ilmeisesti aivan liian halvalla. Päätöstä ei voi pitää siten kovin onnistuneena, Rothovius sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?