Yksi kuva kertoo: Näin Suomi verottaa olutta muihin EU-maihin verrattuna - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Yksi kuva kertoo: Näin Suomi verottaa olutta muihin EU-maihin verrattuna

Suomi on ahkerimpia oluen verottajia EU:ssa.

Suomi verottaa olutta raskaasti.­

24.4.2019 10:40

Suomi verottaa EU-maista alkoholia, erityisesti olutta, poikkeuksellisen voimakkaasti, Panimoliitto kertoo Taloustutkimuksella teetättämänsä tutkimuksen perusteella.

Vuoden 2019 alkoholiverotasolla oluen verotusero Viroon on noin kaksinkertainen ja Saksaan 20-kertainen.

Selvityksen mukaan aktiivisimpia oluen verottajia Suomen ohella ovat Ruotsi, Viro, Irlanti ja Britannia. Suomessa alkoholiverojen painopisteenä on oluiden verotus, ja viinin suhteellinen verotus on keveämpää.

Viro on nostanut alkoholiverotustaan viime vuosina. Panimoliitto pitää mahdollisena, että Viro laskee olutverotustaan osana valmisteveron muutoksia.

Tällöin alkoholin matkustajatuonti todennäköisesti lisääntyisi, mikä johtaisi verotulojen vähenemiseen Suomessa. Nykyisellään matkustajatuonti kattaa 15 prosenttia suomalaisten alkoholinkulutuksesta.

Monissa EU-maissa verotuksella pyritään suojelemaan vahvaa kansallista tuotantoa, kuten viiniä Etelä-Euroopassa ja olutta Saksassa. Suomen verotuksen painopisteet eivät ole kuitenkaan täysin tämän käytännön mukaisia. Liitto muistuttaa panimoiden työllistävän suoraan 1 700 ja välillisesti 23 000 ihmistä.

– Olutveroa olisi Suomessa laskettava – ainakaan veronkorotukseen ei ole varaa. Meillä alkoholiverotuksen ohjaavuus väkevistä juomista mietoihin on EU-tasolla kolmanneksi pienintä, sanoo Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Riikka Pakarinen tiedotteessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?