Trafigura aikoo ottaa Nyrstarin hallintaansa – molemmilla kytkös Talvivaaran kaivokseen - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Trafigura aikoo ottaa Nyrstarin hallintaansa – molemmilla kytkös Talvivaaran kaivokseen

Trafigura on vähemmistöomistaja Terrafamessa.

Julkaistu: 16.4.2019 10:44

Nyrstarin vaikeuksien osasyy on konkurssiin mennyt Talvivaara Sotkamo, jonka suurin velkoja Nyrstar oli. Trafigura taas on Talvivaaran kaivosta nykyisin pyörittävän Terrafamen omistajia.

Kansainvälinen raaka-ainekauppias Trafigura ottaa hallintaansa belgialaisen, metalleja jalostavan Nyrstarin, joka on maailman toiseksi suurin teräksentuotannossa käytettävän sinkin tuottaja.

Käytännössä Trafigura pyytää Nyrstarin joukkovelkakirjojen haltijoilta, että nämä vaihtavat bondinsa Trafiguran liikkeellelaskemiin velkapapereihin. Samalla Trafigura suuntaa Nyrstarille 250 miljoonan euron uuden lainan, jolla taataan toiminnan jatkuminen.

Joukkovelkakirjoja on lähes miljardin euron edestä, mutta operaatiossa niiden nimellisarvo laskisi noin 570 miljoonaan euroon. Pankkien pyydetään alaskirjaamaan saataviaan 287 miljoonan euron edestä.

Samalla yhtiön enemmistöomistus siirtyy Trafiguralle.

– Ehdotettu velkajärjestely on uskoaksemme paras ratkaisu kaikille osakkaanomistajille huolimatta merkittävistä ja kivuliaista tappioista, kommentoi Trafiguran toimitusjohtaja Jeremy Weir talouslehti Financial Timesin (FT) mukaan.

Trafigura on yksi maailman suurimmista raaka-aineiden, kuten metallien ja öljyn kauppaan keskittyneistä konserneista. Trafigura hankki osuuden Nyrstarista loppuvuonna 2014. Viime aikoina yhtiö on joutunut kirjaamaan omistuksensa arvoa alas.

Trafigura-konserniin kuuluva sijoitusrahasto Galena nousi vuonna 2017 valtion kaivosyhtiö Terrafamen vähemmistöomistajaksi.

Talvivaaran perintöä

Osasyy Nyrstarin vaikeuksiin on Talvivaara. Nyrstarilla oli Talvivaaran kanssa sopimus sinkin ostamisesta, jolla Talvivaara sai toiminnalleen rahoitusta.

Nyrstar oli Talvivaaran suurin velkoja, jonka saamiset nousivat yli 200 miljoonaan euroon. Nyrstar joutui alaskirjaamaan saataviaan, kun Talvivaara Sotkamo meni konkurssiin.

Velkojen takaajana oli Talvivaaran Kaivososakeyhtiö, jonka Terrafame hankki kesällä 2015. Samalla valtio hankki Nyrstarin saatavat Terrafamen edeltäjältä Talvivaaralta.

Nystarilla on sinkki- ja lyijysulattoja Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Australiassa. Yhtiöllä on myös kaivoksia Pohjois-Amerikassa.

Nyrstarin velkaantuminen juontaakin Talvivaaran ohella yritysostoista ja yhtiön laajentumisesta kaivostoimintaan. Sinkin hinnanlasku ei ole auttanut asiaa.

Yhtiö muodostettiin vuonna 2007, kun australialainen kaivosyhtiö Zinifex ja belgialainen Umicore yhdistyivät.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?