Joukkorahoituskisa kiihtyy – suomalainen Invesdor aikoo kasvaa yhdeksi Euroopan suurimmista

Julkaistu:

Suomalainen joukkorahoitusyhtiö Invesdor ja itävaltalais-saksalainen Finnest yhdistyvät laajaksi uudeksi rahoitus- ja sijoitusalustaksi Euroopassa.
Invesdorin ja Finnestin fuusio kasvattaa Invesdorista Euroopan ensimmäisen digitaalisen rahoitus- ja sijoitusalustan kaiken kokoisille yrityksille elinkaaren eri vaiheissa, kehuu Invesdorin toimitusjohtaja Lasse Mäkelä.

Samalla pohjoismaiset sijoittajat voivat fuusion myötä rahoittaa yrityksiä saksankielisillä markkinoilla ja toisin päin.

– Menossa on paljon konsolidaatiota. Eurooppaan muodostuu 2–5 suurta joukkorahoitusalustaa, ja meistä tulee yksi niistä, Mäkelä sanoo uutistoimisto Startelille.

Invesdor kertoi fuusiosta maaliskuussa, ja virallisesti yhdistyminen hyväksyttiin yhtiökokouksessa viime viikolla.

Uuden fintech-konsernin palveluihin kuuluvat niin osakesijoitukset, bondit, pörssilistautumiset, syndikoidut lainat, välirahoitus, joukkovelkakirjat ja muut rahoitustyökalut.

Rahoitusvolyymit vaihtelevat 250 000 eurosta 25 miljoonaan.

Invesdorilla on fuusion myötä yhteensä yli 50 000 rekisteröitynyttä käyttäjää yli 160 maassa. Uuden yhtiön alustojen kautta on tähän mennessä investoitu yli 130 miljoonaa euroa.

Viime vuonna velkapohjainen joukkorahoitus yrityksille kasvoi Suomen markkinoilla 29 prosenttia edellisvuodesta, kun taas sijoitusmuotoinen joukkorahoitus väheni kahdeksan prosenttia, kertoo Suomen Pankin julkaisema raportti. Sijoitusmuotoisen joukkorahoituksen suosiota painoivat keskuspankin mukaan sijoitusten korkea riskitaso ja vaikeus kohdeyritysten arvonmäärityksessä.

Mäkelä kertoo, että Invesdor onnistui kuitenkin ainoana yhtiönä Suomessa kasvattamaan myös sijoituspohjaisen joukkorahoituksen määrää.

– Tähän mennessä Invesdor on keskittynyt sijoituspohjaiseen joukkorahoitukseen. Jatkossa haluamme tarjota enemmän velkapohjaista joukkorahoitusta joukkovelkakirjalainojen muodossa. Finnest tuo paljon kokemusta velkapohjaisesta joukkorahoituksesta, Mäkelä sanoo.

– Finnestistä fuusio puolestaan tekee täyden palvelun joukkorahoitusalustan, sanoo Invesdorin operatiivinen johtaja Günther Lindenlaub Startelille.

Lindenlaub työskenteli ennen fuusiota Finnestin toimitusjohtajana.

Isot pankit luopuneet omista joukkorahoituspalveluistaan

Suomessa esimerkiksi Nordea ja OP ovat jo ehtineet lakkauttaa aiemmin perustamiaan joukkorahoitusalustoja. Nordea on kuitenkin tämän jälkeen aloittanut yhteistyön Invesdorin kanssa.

Invesdorin ja Nordean yhteistyönä on kerätty rahoitusta esimerkiksi viherseinäyhtiö Naavalle. Parhaillaan kierroksessa ovat muun muassa koirankoulutuspalvelu OneMind Dogs ja ruokakaupoissa myytäviä ateria-ainespusseja valmistava KomeroFood.

– Yhteistyön kautta yritys voi saada Nordealta tietynkokoisen lainan, jos se saa tietyn määrän joukkorahoitusta. Näin yrityksellä on mahdollisuus saada yhteensä suurempi määrä rahoitusta, Mäkelä sanoo.

Hän uskoo, että yhteistyö Invesdorin kanssa on Nordealle parempi vaihtoehto kuin sen aiempi oma palvelu, koska joukkorahoituspalvelu oli niin pieni osa ison pankin toimintaa. Invesdorilla puolestaan on jo valmis digitaalinen palvelu ja suhteellisen laaja asiakaskunta.

– Invesdor toimii kahdeksassa maassa Euroopassa. Sillä ei ole kovin monta kilpailijaa, Mäkelä sanoo.

Invesdor saa puolestaan Nordealta laajemman asiakaskunnan, lisää uskottavuutta sekä pääsyn Nordean olemassa oleville markkinoille Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa.

– Haluamme laajentaa toimintaamme Pohjoismaissa, Mäkelä sanoo.

Invesdor aikoo toimia yhteistyössä muidenkin isojen pankkien kanssa. Saksassa kumppanina on muun muassa Raiffeisen Bank.

Invesdorilla on EU:n sijoituspalvelutoimilupa, joka oikeuttaa toimimaan 28 Euroopan maassa.

Saksan markkinat ovat pankkikeskeisemmät

Saksan yritysrahoitusmarkkinat ovat hyvin erilaiset verrattuna Suomeen ja muihin Pohjoismaihin, Lindenlaub kertoo.

– Pohjoismaissa rahoitusmarkkinat ovat hyvin sijoituspohjaiset ja ajatusmaailma on yrittäjähenkinen. Saksankielinen markkina-alue on velkakeskeisempi, ja pankit ovat siellä keskeisessä asemassa, hän sanoo.

– Haluamme nyt muuttaa sitä asennetta. Saksankielisillä markkinoilla ei ole tällä hetkellä hyviä mahdollisuuksia hankkia sijoituspohjaista joukkorahoitusta. Joukkorahoituksesta 75 prosenttia keskittyy Saksassa sen sijaan kiinteistöihin.

Lindenlaub uskoo, että Invesdor kiinnostaa yrityksiä saksankielisillä markkinoilla siitäkin syytä, että uudenlainen digipalvelu tulee niille paljon halvemmaksi kuin perinteisten investointipankkien palvelujen käyttö.

Jatkossa digitaalinen alusta voisi mahdollistaa rahoituksen lisäksi myös muita palveluja.

– Jos esimerkiksi Polar lanseeraa uuden urheilukellon, digitaalista alustaamme voisi käyttää oman pääoman tai lainarahoituksen haun lisäksi myös sen markkinointiin. Sitä kautta voisi tavoittaa myös laajemman eurooppalaisen yleisön, jota voisi hyödyntää myös jopa jo tuotekehityksessä, Lindenlaub sanoo.

Finnestin asiakasyritykset ovat Saksassa keskikokoisia, niin sanottuja Mittelstand-yrityksiä. Saksassa se tarkoittaa kuitenkin usein paljon suurempia yrityksiä kuin Suomen pk-yritykset.

Suomessa vuonna 2012 perustettu Invesdor on tähän asti keskittynyt lähinnä pienten yritysten alkuvaiheen rahoitukseen. Fuusion myötä Invesdorin asiakaskuntaa laajenee näin ollen sekä pieniin että isompiin yrityksiin.

”Teknologialla läpinäkyvyyttä joukkorahoitukseen”

Osakepohjaista joukkorahoitusta ja Invesdoriakin on arvosteltu siitä, että sijoittajille olisi annettu liian ruusuisia lupauksia rahoitettavien yritysten tulevaisuuden näkymistä.

Mäkelä sanoo, että Invesdor ei kuitenkaan halua käyttää kaikkein optimistisimpia arvioita, joita yrityksistä on olemassa.

– Joskus laimennamme arvioita hieman alaspäin. Yritämme löytää tasapainon ja näyttää yrityksen potentiaalin mutta samalla olla lupaamatta liikoja, Mäkelä sanoo.

Hänen mukaansa monilla yrityksillä on jo luokitus joltakin ulkoiselta arviointiyhtiöltä kuten Repo Medialta.

Mäkelän mielestä arvostelun taustalla on sitäkin, että osa enkelisijoittajista ja riskirahoittajista on ollut harmissaan, kun Invesdorin kaltaiset joukkorahoitusalustat ovat tulleet kilpailemaan markkinoille viime vuosina.

Uudenlaisena digitaalisena joukkorahoitusalustana Invesdor on pystynyt tarjoamaan uuden vaihtoehdon manuaalisesti toimiville enkelisijoittajille. Tämä on nakertanut perinteisten enkelisijoittajien neuvotteluasemaa markkinoilla.

– Nyt uuden teknologian avulla olemme tuoneet läpinäkyvyyttä. Palvelussa jokainen voi nähdä, millä tasolla hinnat ovat, Mäkelä sanoo.

Günther Lindenlaub kertoo, että Finnestin rahoittamilta yrityksiltä on vaadittu tiettyjen vaatimusten täyttämistä. Yritysten on esimerkiksi pitänyt olla toiminnassa vähintään kymmenen vuoden ajan.

Yritysten luokitukseen Finnest on käyttänyt ulkoista rating-toimistoa. Palveluun otetaan vain yritykset, joiden konkurssiriski on alle yksi prosentti.

– Emme voi taata täydellä varmuudella, että yritys menestyy tulevaisuudessa, mutta jos yritys voi osoittaa toimivuutensa jo kymmenen vuoden ajalta, sillä on järkevä tuote josta ihmiset pitävät ja yritys jatkaa kasvussa, se on hyvä perusta sijoitukselle, Lindenlaub sanoo.

Suomen osalta Invesdorilla on vielä mietinnässä, mitä yritysten arviointijärjestelmiä jatkossa käytetään.

Lindenlaub kertoo myös, että Finnest on rahoittanut vain yrityksiä, jotka ovat jo sellaisessa kunnossa, että ne voivat saada myös pankkirahoitusta. Invesdor tuo niille yhden uuden rahoituskanavan lisää.

Nollakorot kannustavat etsimään vaihtoehtoja

Euroopan talouskasvunäkymät ovat heikentyneet viime aikoina ja monet tutkimuslaitokset ovat vuoron perään alentaneet kasvuennusteitaan.

Lasse Mäkelä uskoo, että joukkorahoituspalvelulla on kysyntää heikommassakin taloustilanteessa.

– Säästöt täytyy kuitenkin laittaa jonnekin, hän sanoo.

– Jos talous painuu, kuinka paljon halutaan kuluttaa? Tavallisesti ihmiset haluavat omistaa käteistä, mutta nollakorot työntävät ihmisiä kuluttamaan rahaa.

Mäkelä uskoo, että Invesdorin uskottavuutta lisää sekin, että yhtiöllä on jo kaikkiaan 680 osakkeenomistajaa. Fuusioon sijoittaa myös itävaltalainen fintech-pääomasijoittaja Speedinvest.

Speedinvest omisti aiemmin myös osan suomalaisesta verkkokauppa-alustasta Holvista, jonka liiketoiminnan se myi espanjalaiselle BBVA-pankille vuonna 2016.

Mäkelä ja Lindenlaub luottavat myös digipalvelujen tulevaisuuteen.

– Korot eivät tule nousemaan. Ihmiset menettävät rahaa ja he alkavat hakea uusia ratkaisuja, Lindenlaub sanoo.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Pulloja palauttanut Timo huomasi kauppakuitissa yllättävän miinusmerkin – ”Emme ole nähneet tarvetta muuttaa käytäntöä”

  2. 2

   Älä maksa liikaa veroja! Juristin 7 vinkkiä: Näin voit voittaa tai hävitä jopa tuhansia euroja

  3. 3

   Uutuuskirja paljastaa: Näin teet tuottoisia sijoituksia vastuullisesti

  4. 4

   Facebook ennakoi voivansa saada miljardisakot

  5. 5

   Boeing: 737 Max -kriisi maksanut yhtiölle jo miljardin

  6. 6

   Asiantuntijan 10 vinkkiä: Näin saat luksusta mökille pienellä rahalla

  7. 7

   Stockmann: tulosvaroitus!

  8. 8

   Yksi kuva kertoo: Näin Suomi verottaa olutta muihin EU-maihin verrattuna

  9. 9

   Oiva Toikan luovuudesta kumpusi kannattava bisnes – firma on takonut reipasta voittoa

  10. 10

   LähiTapiolan uudeksi pääjohtajaksi Juha Koponen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pulloja palauttanut Timo huomasi kauppakuitissa yllättävän miinusmerkin – ”Emme ole nähneet tarvetta muuttaa käytäntöä”

  2. 2

   Älä maksa liikaa veroja! Juristin 7 vinkkiä: Näin voit voittaa tai hävitä jopa tuhansia euroja

  3. 3

   Stockmann: tulosvaroitus!

  4. 4

   Yksi kuva kertoo: Näin Suomi verottaa olutta muihin EU-maihin verrattuna

  5. 5

   Asiantuntijan 10 vinkkiä: Näin saat luksusta mökille pienellä rahalla

  6. 6

   Jouni lähetti 11 kirjettä Postin uusilla nopean toimituksen merkeillä – lopputulos hämmensi

  7. 7

   Oiva Toikan luovuudesta kumpusi kannattava bisnes – firma on takonut reipasta voittoa

  8. 8

   Jan Hurrin kommentti: Öljyn hinta voi nousta entisestään – ja se on kelju uutinen

  9. 9

   Uutuuskirja paljastaa: Näin teet tuottoisia sijoituksia vastuullisesti

  10. 10

   Finnairin tulos painui tappiolle – Kallistunut polttoaine söi reiän kannattavuuteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jouni lähetti 11 kirjettä Postin uusilla nopean toimituksen merkeillä – lopputulos hämmensi

  2. 2

   Pulloja palauttanut Timo huomasi kauppakuitissa yllättävän miinusmerkin – ”Emme ole nähneet tarvetta muuttaa käytäntöä”

  3. 3

   Älä maksa liikaa veroja! Juristin 7 vinkkiä: Näin voit voittaa tai hävitä jopa tuhansia euroja

  4. 4

   Yrittäjä-Willem panee kivijalkakaupan kiinni, jos verottajan suunnitelma toteutuu – ”Ei olisi enää kannattavaa”

  5. 5

   Mökkikaupat viedään yhä useammin käräjille – ”Lahovaurioita etsitään kissojen ja koirien kanssa”

  6. 6

   Veroilmoituksen uudistuksessa monta pulmaa – ”Jos jättää ilmoituksen viime tippaan, voi olla ongelmissa”

  7. 7

   Bisnesenkeli Kim Väisänen ällistyi elinkelvottomasta firmasta: ”Rahaa oli poltettu 500 000 euroa ja liikevaihto 100 euroa”

  8. 8

   Suomi on suomalaiselle matkailijalle tyyris: tonnilla kotimaan reissulle vai viikoksi Kreikkaan?

  9. 9

   Uutuuskirja: Sarasvuo hiiltyi Nokian ”arrogantille keskijohdolle” – lähetti alatyylisen viestin

  10. 10

   Miljoonaomaisuuden menettänyt Jaakko Rytsölä myy nyt talouskasvatusta lapsille

  11. Näytä lisää