Näin taloyhtiö muuttuu ammattimaiseksi majoittajaksi – Pasilassa setvitään pelisääntöjä

Julkaistu:

Vuokra- ja majoitustoiminnan kasvubuumi koettelee lain rajoja. Pasilassa selvitetään asumisen pelisääntöjä.
Helsingin Länsi-Pasilan kerrostalokortteli hiljaisena arkiaamuna. Eläkeläinen lähtee ulkoiluttamaan koiraa, toinen vie pyykkejä tupaan.

Kortteli näyttää rauhalliselta, mutta seinien sisällä on eripuraa. Radiokadulle ja -kujalle on tullut ainakin kaksi kalustettuja huoneita ja asuntoja vuokraavaa firmaa, joiden toiminta hämmentää asukkaita.

Asuntomarkkinoille on lyhyessä ajassa syntynyt paljon vuokra- ja majoitusliiketoimintaa, kuten Airbnb-sivuston kautta ammattimaista majoittamista harjoittava osa. Pasila on ollut erityisen houkutteleva alue: Viereen nousee jättimäinen kauppakeskus Tripla, matka on lyhyt Messukeskukseen ja keskustaan.

Moni kalustettujen asuntojen tarjoaja markkinoi kohteita sellaisilla tavoilla ja alustoilla, että ne tavoittavat myös matkailijat. Se on ongelma, sillä asemakaavassa asuintaloksi suunnitellussa kiinteistössä ei voi harjoittaa hotellitoimintaa.
Asuinhuoneistojen käyttäminen majoitustilana on sellainen maankäyttö- ja rakennuslain tarkoittama käyttötarkoituksen muutos, että se vaatii rakennusluvan jo yhdellekin asunnolle.

Tällä hetkellä on epäselvää, mikä laki ohjaa lyhytaikaista vuokraustoimintaa. Missä menee raja, milloin toiminta on majoitus- ja ravitsemislain alaista, milloin taas asuinhuoneiston vuokrausta koskevan lain alla?

Upouudessa, osin vielä tyhjässä Radiokuja 6:ssa, toimii jo Hiisi Homes. Se on vuokrannut kuusi asuntoa, joita se jälleenvuokraa kalustettuina. Muualla kaupungissa ja Suomessa Hiisi Homesin asuntoja on kaikkiaan 129.

Viereisessä 1980-luvun kerrostalossa Radiokatu 6:ssa toimii pienempi Devenir-niminen yhtiö. Sillä on muutamia vuokrakohteita Helsingin Pasilassa ja Kannelmäessä ja Merihaassa.

Vuokranantaja vai majoituspalvelu?

Yhteiselo ei ole sujunut Radiokujalla kovinkaan sopuisasti. Ainakin jotkut asukkaat ovat kokeneet häiritseväksi, kun rapussa liikkuu ihmisiä päivin ja öin. Turvattomuuden tunnetta on tuonut se, että ovikoodi annetaan yhtiöiden asiakkaille.

Hiisi Homesin perustaja Ari Lapveteläinen myöntää, että toimintaa koskevia valituksia on tullut. Asumiseen liittyvistä ongelmista keskusteltiin 28. maaliskuuta pidetyssä yhtiökokouksessa, jossa myös yhtiö oli läsnä.

– Siellä käsittelimme asiaa ja ilmoitimme, että kehitämme toimintaamme ja teemme mielellämme yhteistyötä. Eivät osakkeenomistajat tai vuokra-asukkaatkaan aina noudata sääntöjä, vikaa on sysissä ja sepissä, Lapveteläinen sanoo.

Hänen mukaansa ongelmiin on reagoitu. Heidän asiakkaansa ovat saamassa toisen ovikoodin kuin yhtiön käyttämä. Se muuttuu asukkaan vaihtuessa.

”Emme ole majoittaja”

Hiisi Homesin asuntoja vuokrataan pääsääntöisesti kolmesta vuorokaudesta useampaan kuukauteen ja pääasukasryhmänä ovat työmatkalaiset, perheet sekä omasta kodista evakkoon joutuneet ihmiset.

Yhtiön tavoitteena on ”kasvaa Suomen toiseksi suurimmaksi itsepalvelumajoituspalveluiden tarjoajaksi vuoden 2019 loppuun mennessä”. Alan suurin toimija on Forenom.

Kaupparekisterissä Hiisi Homesin päätoimialana ovat kuitenkin muun muassa majoituspalvelut ja asuntojen vuokraus. Yhtiö myös markkinoi asuntoja Booking.comissa.

Hintaan kuuluvat ”petivaatteet, pyyhkeet, loppusiivous, netti, saippua, shampoo, kahvi, tee, ketsuppi, sinappi, pippuri ja suola”.

– Tarjoamme kalustettuja asuntoja, emme majoituspalvelua, emmekä hotellia, Lapveteläinen sanoo silti tiukasti.

Kaupparekisteriin yritykset merkitsevät toimialoikseen usein paljon sellaista, mitä ne eivät aktiivisesti harjoita, ja näin on Lapveteläisen mukaan heidänkin tapauksessaan. Merkintä tehtiin, koska majoitusliiketoimintaa pohdittiin alussa.

Hotellin pyörittäminen voi olla mahdollista tulevaisuudessa, ja siksi luokitusta ei ole muuteltu, hän kertoo.

– Todellinen toiminta ratkaisee, mikä tilanne on, eikä se mitä kaupparekisterissä lukee.

Soluasunnoista ilmoitukset?

Devenir tarjoaa huoneita joustavalla vuokrasopimuksella, joka ei edellytä täysiä kalenterikuukausia. Yhtiöstä painotetaan, että se ei harjoita majoitustoimintaa vaan nimenomaan vuokraamista.

Devenirin toimitusjohtaja Mika Parviainen kertoo, että asiakkaat ovat tyypillisesti lukuvuoden asuvia ulkomaisia opiskelijoita, joiden vanhemmat maksavat vuokrat. Tai sitten he ovat nuoria vastavalmistuneita, joille sopii kohtuuhintainen soluasuminen.

Yhtiö on yritysrekisterissä erilaisten kiinteistö- ja vuokrausliiketoiminnan harjoittaja, ei majoituspalveluiden. Se ei myöskään mainosta matkailusivustoilla. Häiriöitä ei toiminnasta ole tiettävästi syntynyt.

Ellei sitten ongelmana pidetä sitä, että asukkaat tai isännöitsijä eivät kertomansa mukaan ole aiemmin edes tienneet, että asunto-osakeyhtiön yksi asunto on remontoitu vaihtuvien vuokralaisten soluasumiseen soveltuvaksi.

Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Kari Lehtinen sanoo, että taloyhtiö piti varsinaisen yhtiökokouksensa viime viikon torstaina, jolloin asia nousi esille.

Lehtinen pitää tilannetta ongelmallisena. Kyseessä on kolmio, joten asunto on yhtiöjärjestyksen vastainen. Hänen mukaansa tilanteen selvittely jatkuu ja voi edetä kaupungin rakennusvalvontaan.

– He saavat sitten päättää, mitä tälle tehdään.

– Isoin ongelma on, että asunto on tarkoitettu asuinkäyttöön, ei majoitukseen.

– Meillä ei todellakaan ole matkailijoita. Ei ole koskaan ollut. Se ei sovellu toimintamalliimme. Tiedostamme hyvin, että se on kielletty useissa taloyhtiöissä, eikä meillä riitä resurssitkaan sellaisen pyörittämiseen, Parviainen sanoo.

Epäselvyyttä on siinä, onko asunnon muuntotoimet kolmiosta neljän huoneen soluasunnoksi tehty asianmukaisesti. Parviaisen mukaan isännöitsijälle on ilmoitettu muutoksesta ja isännöitsijä on ne myös kuitannut.

Parviaisen mukaan kevytrakenteisen seinän lisääminen on sallittua ilman rakennusviraston lupia. Näin onkin edellyttäen, että huone täyttää muutoin edelleen asuinhuoneen vaatimukset.

Isännöitsijä ei kuitenkaan tuntenut yritystä eikä muistanut saaneensa asuntoa koskevia muutosilmoituksia. Parviainen pitää tätä erikoisena. Taloussanomat pyysi molemmilta osapuolilta asiapapereita ja viestejä muutosilmoituksista, mutta ei saanut.

Ilmoituksista jono kaupungin virastossa

Helsingin kaupungin rakennusvalvonta on ruuhkautunut laittomien päiväkotien kanssa. Työlistan hännillä on toistaiseksi jono majoituspalveluihin liittyviä toimenpidepyyntöjä, joihin kaupunki ei ehdi puuttua.

Majoitus- ja vuokrauspalvelun rajanvetoon ei ole mitään rautalankamallia. Aikanaan kaupunki ryhtyy penkomaan myös ilmoituksia tapauskohtaisesti. Oletettavaa on, että kaupunki joutuu myös selventämään ohjeistusta.

– Jos toiminta on säännöllistä, jatkuvaa, ja tulonhankkimista varten lyhytaikaisella majoitussopimuksilla, sen pitäisi olla majoitustoimintaa eikä vuokraustoimintaa, matkailu- ja ravintola-alan etuja ajavan MaRa ry:n lakimies Sami Hämäläinen sanoo.

Lapveteläinen toivoo, että viranomainen selkeyttäisi vuokra- ja majoitussääntelyä ja purkaisi liian jäykkää rakentamisen lainsäädäntöä. Hän viittaa tapaukseen, joka koskee Easy Homes -yhtiötä. Sen salahotellista Helsingin Isolta Roobertinkadulla Helsingin Sanomat uutisoi hiljattain. Tapaus on oikeusprosessissa.

Nämäkin tarjoavat asuntoja

Hiisi Homesin, Devenirin ja Easy Homesin lisäksi markkinoilla toimii Sweet Home -niminen majoitustoimija. Väliaikaismajoittaja Yövy.fi:llä on paljon kohteita Helsingin kantakaupungissa, Helppohotellilla Rovaniemellä ja Tampereella. Golden Circle Suite vuokraa ”sviittejä” omistamassaan asunto-osakemuotoisessa kerrostalossa Rovaniemellä.

Suurin majoitusvälittäjä on majoitusmarkkinaa haastava Airbnb.

Forenom keskittyy yritysasiakkaisiin, ja sillä on sivujensa mukaan yli 6 500 kalustettua asuntoa, huoneistohotellia ja hostellihuonetta Pohjoismaissa. Myös Suomen Majoituspalvelu tarjoaa vuokra-asuntoja ympäri Suomea.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Bisnesenkeli Kim Väisänen ällistyi elinkelvottomasta firmasta: ”Rahaa oli poltettu 500 000 euroa ja liikevaihto 100 euroa”

  2. 2

   Uutuuskirja: Sarasvuo hiiltyi Nokian ”arrogantille keskijohdolle” – lähetti alatyylisen viestin

  3. 3

   Jan Hurri: Tuliko Notre Damen katedraalista vyönkiristysten uhri?

  4. 4

   Bisneksen aakkoset sököstä, ruplilla rahoiksi – kartanonherra Arto Hakala on poikkeuksellinen yrittäjä

  5. 5

   Veroilmoituksen uudistuksessa monta pulmaa – ”Jos jättää ilmoituksen viime tippaan, voi olla ongelmissa”

  6. 6

   Veronpalautukset kilahtavat tileille aiemmin kuin ennen – puoliso voi vaikuttaa maksupäivään

  7. 7

   Valmet Automotive haalii väkeä ympäri Suomea ja ulkomailta – parturista autonrakentaja jopa parissa viikossa

  8. 8

   Yrittäjä-Willem panee kivijalkakaupan kiinni, jos verottajan suunnitelma toteutuu – ”Ei olisi enää kannattavaa”

  9. 9

   Lasse Laine vannoi, ettei koskaan palaisi Saloon – Nokian romahdus ja putki­remontti aloittivat yllättävän menestys­tarinan

  10. 10

   Kommentti: Maantiet rapistuvat ja rautatiet jäävät rakentamatta – ja siihen on selvä syy

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Bisnesenkeli Kim Väisänen ällistyi elinkelvottomasta firmasta: ”Rahaa oli poltettu 500 000 euroa ja liikevaihto 100 euroa”

  2. 2

   Uutuuskirja: Sarasvuo hiiltyi Nokian ”arrogantille keskijohdolle” – lähetti alatyylisen viestin

  3. 3

   Yrittäjä-Willem panee kivijalkakaupan kiinni, jos verottajan suunnitelma toteutuu – ”Ei olisi enää kannattavaa”

  4. 4

   Jan Hurri: Tuliko Notre Damen katedraalista vyönkiristysten uhri?

  5. 5

   Lasse Laine vannoi, ettei koskaan palaisi Saloon – Nokian romahdus ja putki­remontti aloittivat yllättävän menestys­tarinan

  6. 6

   Bisneksen aakkoset sököstä, ruplilla rahoiksi – kartanonherra Arto Hakala on poikkeuksellinen yrittäjä

  7. 7

   Veroilmoituksen uudistuksessa monta pulmaa – ”Jos jättää ilmoituksen viime tippaan, voi olla ongelmissa”

  8. 8

   Veronpalautukset kilahtavat tileille aiemmin kuin ennen – puoliso voi vaikuttaa maksupäivään

  9. 9

   Valmet Automotive haalii väkeä ympäri Suomea ja ulkomailta – parturista autonrakentaja jopa parissa viikossa

  10. 10

   Reino-tossujen uusi omistaja kertoo, miksi siirtää tuotannon ulkomaille: ”Hyviä kumppaneita löytyy myös Euroopan ulkopuolelta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yrittäjä-Willem panee kivijalkakaupan kiinni, jos verottajan suunnitelma toteutuu – ”Ei olisi enää kannattavaa”

  2. 2

   Veroilmoituksen uudistuksessa monta pulmaa – ”Jos jättää ilmoituksen viime tippaan, voi olla ongelmissa”

  3. 3

   Kylpyhuoneremontista repesi raju riita – taloyhtiön osakas jätti vastikkeet maksamatta 2 vuodeksi

  4. 4

   Reino ja Aino -tossuille on löytynyt uusi omistaja – tuotanto ei jää Lieksaan

  5. 5

   Norwegianilta 22-sivuinen sääntökirja ulkonäöstä: Lentoemännille pakkomeikki – ”Uskomattoman vanhanaikaista”

  6. 6

   Bisnesenkeli Kim Väisänen ällistyi elinkelvottomasta firmasta: ”Rahaa oli poltettu 500 000 euroa ja liikevaihto 100 euroa”

  7. 7

   Reino-tossujen uusi omistaja kertoo, miksi siirtää tuotannon ulkomaille: ”Hyviä kumppaneita löytyy myös Euroopan ulkopuolelta”

  8. 8

   Uutuuskirja: Sarasvuo hiiltyi Nokian ”arrogantille keskijohdolle” – lähetti alatyylisen viestin

  9. 9

   Saga Caren palvelu­talossa pyydetään yhden ikkunan pesusta 50 euroa – alan yritys: ”Meillä homma maksaisi 20 euroa”

  10. 10

   Reino- ja Aino-tossujen ostajiksi paljastuivat Finlaysonin omistajat – valmistus ei jatku Suomessa

  11. Näytä lisää