Airbnb-vieraat aiheuttivat valtavan härdellin kerrostalossa Rovaniemellä – jäteyhtiö teki oudon havainnon roska-astioista

Rovaniemi elää huimaa matkailubuumia, mutta lieveilmiönä on kukoistava majoitusbisnes, joka koettelee taloyhtiöiden asukkaita ja perinteisiä majoitusyrittäjiä.

Rovaniemen Majakan autopaikat menevät, ja pysäköinninvalvojaa on jouduttu pyytämään paikalle.

11.4.2019 7:20

Rovaniemen kaupunginhallitus pureutui huhtikuun alussa tämän hetken polttavimpaan puheenaiheeseen kaupungissa: Airbnb-majoitustoiminta, joka on kasvanut jättimäiseksi kaupungissa.

Tammikuussa Airbnb-kohteet kattoivat 26 prosenttia Rovaniemen majoituskapasiteetista.

Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutti (MRI) selvitti maaliskuussa, että kaupungissa on jo lähemmäs 900 asuntoa Airbnb-majoituksessa. Kohteita on sesonkiaikaan joulu-tammikuussa 14,4 tuhatta asukasta kohden – enemmän kuin Barcelonassa. Helsingissä suhdeluku on 4,2.

Kaupungilta kaivataan jonkinlaista ryhtiliikettä tai linjausta siitä, miten toiminta saadaan reiluksi asukkaita ja kilpailevaa hotellialaa kohtaan.

– Yrittäjiltä tulee isoista investointihankkeista viestiä, että kuinka uskallamme lähteä vaikka hotelli-investointia tekemään, jos kokonaisia kerrostaloja muutetaan Airbnb-asunnoiksi ilman asianmukaista kaavaa, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Liisa Ansala (kesk) kertoo.

Asunto-osakeyhtiö Rovaniemen Majakka sijaitsee Rovaniemen keskustassa.

Vuonna 2016 valmistuneen talon 40 asunnosta 11 kappaletta on Airbnb:n tai muiden majoitussivustojen kautta majoituskäytössä. Booking.comin kautta neljää asuntoa vuokraa Helppo Hotelli Oy. Kuten nimikin sanoo, se on rekisteröitynyt majoitus- ja matkailutoimijaksi. Suurinta osaa tarjoaa yksityisiä ihmisiä Airbnb:n kautta.

– Se oli ihana talo, uusi taloyhtiö keskeisellä paikalla, juuri sellainen kuin halusin. Ja sitten siellä onkin hotelli, asukas kertoo.

Hän ei halua puhua arasta aiheesta omalla nimellä. Toinen asukas vahvistaa talon ongelmat. Myös Helppo Hotellin toimitusjohtaja Petri Luukkonen pitää kuulemaansa kritiikkiä osin perusteltuna, vaikka osassa puheita on huhujen makua.

Luukkonen muistuttaa, että toisin kuin yksityiset majoittajat, hän maksaa toiminnasta veroa.

– Vastuullisesti pyrimme toimimaan ja ohjeistamaan asiakkaita, mutta aina he eivät sitä tee.

Moottorikelkkahaalareissa liikkuva turistilauma Rovaniemen keskustassa maaliskuussa.

Rovaniemen Majakassa majoittujien läsnäolo näkyy monin tavoin. Syksyllä hissiä korjattiin useampaan kertaan, koska vieraiden matkalaukuista kantautui soraa hissinrakoihin. Nainen kertoo, että talossa asuu myös iäkkäitä ihmisiä.

– Airbnb-asuntoon voi kirjautua yksi ihminen, mutta sieltä tuleekin 5–6 henkeä. Sitten he lähtevät kaupungin rientoihin ja panevat kiven sähköulko-oven väliin koko yöksi. Tämä on tapahtunut monena yönä, asukas kertoo.

Asukkaan mukaan jätteen määrä on kasvanut selvästi, ja tyhjennysväliä on lisätty. Roskia ei osata kierrättää.

– Kun alkoi tulla Kiinan-matkaajia, jopa roskayhtiöstä ihmeteltiin, miten täällä on kaalinpäitä roskapöntöt täynnä.

– Kerran aasialaisvieraat pitivät parvekkeen ovea auki, koska halusivat kuvata revontulia – 30 asteen pakkasessa, yötä päivää.

Poliisia on kutsuttu sammuneiden takia, siivottu oksennuksia. Rappu on täyttynyt savusta, kun mikrossa paistettiin pullaa.

Kukaan ei suostu taloyhtiön turvallisuuspäälliköksi, vaikka sellainen pitäisi olla nimettynä.

– Pyykkituvan kanssa on ollut ongelmia, kun eihän se ole tarkoitettu hotellitoimintaan.

Vuonna 2016 valmistuneesta kerrostalosta yli neljännes asunnoista on Airbnb-käytössä.

Projektipäällikkö Salla Jutila Lapin yliopistosta huomauttaa, että satunnainen Airbnb-majoitus harvoin aiheuttaa ongelmia naapurustossa. Jos toiminta on jatkuvaa ja ammattimaista, asuintalossa tapahtuvaa lyhytaikaista vuokrausta, ongelmia saattaa ilmetä.

– Myös hotelliyrittäjät ovat aika näreissään tilanteesta. On kerrostaloja, joissa neljäsosa, puolet tai kokonaan on majoituskäytössä.

Yksi yrittäjä vuokraa Golden Circle Suites -nimellä 20–25 sviittiä vanhasta kerrostalosta. Toimistotiloista asunnoiksi aikanaan muutettu talo siirtyi israelilaisen Simon Bitonin yritykselle Sibi & Marketingille vuonna 2017. Vaikka kerrostalo toimii huoneistohotellina, Biton edustaa itseään myös Asunto Oy Rovaniemen Korkalonkatu 19:ssa.

Jopa Rovaniemen palloseura RoPS pyörittää keskellä Rovaniemeä niin sanotussa bingotalossa Airbnb-bisnestä. Siellä toiminnasta ei ole syntynyt häiriöitä, koska seura omistaa koko talon.

Jutila sanoo, että Airbnb-aihe jakaa mielipiteitä. Osa näkee bisneksessä hyviä mahdollisuuksia. Se tuo ansaintamahdollisuuksia myös paikallisille eikä vain isoille hotelliketjuille. Se myös levittää palveluita keskustaa laajemmalle alueelle.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Liisa Ansala huomauttaa, että Airbnb-asunnot ovat avittaneet kaupungin matkailun kasvua, kun hotellikapasiteetin rajat ovat tulleet vastaan.

Matkailu- ja ravitsemusalan etuja ajavan Mara ry:n mielestä ammattimaista vuokrauspalvelutoimijaa, kuten Airbn:tä, pitää koskea samat pelisäännöt kuin perinteisiä majoitusyrityksiä, jotta kilpailu olisi tasapuolista.

Rovaniemellä asuntojen tuotot ovat nousseet niin suuriksi, että sana ’ahneus’ vilahtaa puheissa. Airbnb-majoittajien keskikuukausitulo on MTI:n mukaan 1 541 euroa – enemmän kuin Amsterdamissa, Pariisissa, tai Barcelonassa.

Lapinkävijäntien taloyhtiön asukas on miettinyt, voiko nykyiseen vuokraus- ja majoitusintoon vaikuttaa myös uudiskohteiden yhtiölainajärjestely. Kun lainanlyhennykset eivät ala heti, asunto on edullisempaa pistää vuokralle, ja kääriä rahat pois ennen lainanlyhennysten alkamista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?