Tuore hallitussopimus osoittaa: Alkoholiverotus saattaa keventyä Virossa

Keskusta, Isänmaa-puolue ja Ekre allekirjoittivat maanantaina hallitussopimuksen, jossa mainitaan valmisteverojen alentaminen. Päätös asiasta tehdään toukokuussa, Viron keskustapuolueen viestintäpäällikkö sanoo.

Alkoholin valmisteveroa on kiristetty Virossa viime vuodet. Uuden hallituksen myötä verotus saattaa taas keventyä.

8.4.2019 17:18

Viron oikeistokonservatiivinen hallitus saattaa kumota alkoholin valmisteveroon tehdyt korotukset. Taloussanomat uutisoi asiasta jo eilen, mutta nyt alkoholiveron laskeminen näyttää entistä todennäköisemmältä.

Viitteitä tästä antaa tuore hallitussopimus, jonka keskustapuolue, Isänmaa-puolue ja Ekre allekirjoittivat tänään maanantaina. Jos parlamentti hyväksyy hallituksen, pääministerinä jatkaa keskustan Jüri Ratas.

Sopimuksessa ei mainita erikseen alkoholiveroa. Verotusta ja talouspolitiikkaa käsittelevässä kohdassa kuitenkin ilmaistaan, että hallituksen tavoitteena on ohjata verotulot takaisin Viroon ja valmisteveroja alentamalla hillitä rajakauppaa.

Kohta on jokseenkin yhteneväinen oikeistopopulistisen ja maahanmuuttovastaisen Ekren vaaliohjelman kanssa.

Siinä verotuksesta sanotaan näin:

– Polttoaineen ja alkoholin valmisteveroja on laskettava tasolle, joka tuo niiden kulutuksen ja verotulot takaisin Viroon.

Taloussanomat tavoitteli hallitussopimuksen tehneiden puolueiden edustajia avaamaan tarkemmin aikomuksia. Onko kaavaillussa valmisteverojen alentamisessa kyse nimenomaan alkoholista?

Puhelimeen vastasi lopulta keskustapuolueen viestintäjohtaja Andre Hanimägi. Hänen mukaansa uuden hallituksen politiikka on vielä keskustelun tasolla eikä mitään päätöksiä ole tehty.

Hanimägi kuitenkin myöntää, että keskustelua alkoholiverosta käydään.

– Päätös, lasketaanko valmisteveroa, tehdään toukokuussa. Ennen päätöksen tekemistä on laskettava ja selvitettävä tarkasti, kannattaako veroa laskea.

Alkoholin verotusta on kiristetty Virossa viime vuosina. Tämä on lisännyt paitsi virolaisen myös suomalaisten viinaturismia Latviaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?