Patria kypsyi Finavian hinnankorotuksiin – siirtää lentäjäkoulutustaan Pirkkalasta Espanjaan

Patria siirtää siviililentäjien opetusta Pirkkalasta Espanjan Cordobaan. Yhtiö perustelee muutosta koulutuksen kasvattamisella, säällä ja Finavian maksukorotuksilla.

Patria peruselee lentäjäkoulutuksen aloittamista Espanjassa hyvällä lentosäällä.

4.4.2019 15:08

Puolustustarvikeyhtiö Patria siirtää osan siviililento-opetuksestaan Espanjaan. Siirto koskee yksimoottorisella DA40-kalustolla annettavaa alkeiskoulutusta, jota nyt annetaan Tampereen Pirkkalassa.

– Tarkoituksena on turvata suunnitellun ammattilentäjäkoulutuksen kasvun edellytykset, Patrian lentokoulutuksesta vastaava johtaja Jyrki Myyryläinen kertoo.

Patria pyrkii nostamaan koulutuskapasiteettiaan ja valmistautuu kansainvälisten lentoyhtiöasiakkuuksien lisääntymiseen.

Päätöksen taustalla ovat myös lentokenttäyhtiö Finavian laskeutumismaksujen korotukset. Myyryläinen kertoo, että aikaisemmin kaikessa koulutuksessa hinta perustui kuukausikortteihin, mutta nyt ammattilentäjien koulutus rinnastetaan kaupalliseen liikenteeseen. Tämä tarkoittaa, että laskeutumismaksut määritellään samoin kuin kaupallisessa liikenteessä.

Aiempaa hintaa Myyryläinen piti edullisena, nykyistä yhtiön kasvattamisen ja kehittämisen jarruna, johon oli pakko reagoida.

– Hinta kasvaa sellaiseksi, että koulutusta on vaikea myydä ulkomaiselle asiakkaalle, hän sanoo.

Suomen valtio omistaa enemmistön Patriasta ja Finavian kokonaan.

Alkuopetus hyvässä säässä

Keskeistä päätöksessä on myös sää. Espanjan lentosää mahdollistaa Patrian mukaan tehokkaan alkeiskoulutuksen läpi vuoden ja lentokoneiden käyttöasteen merkittävän kasvattamisen.

Koska koulutuksen alussa laskeutumisia on paljon, siirto Espanjaan koskee alkeisvaihetta, joka kestää pari kuukautta.

– Viemme hyvän sään koulutuksen hyvän sään alueelle ja ympäristöön, jossa on edullisempi operoida, Myyryläinen sanoo.

Vaativampi opetus, jolloin lennetään monenlaisella kelillä, annetaan vastaisuudessakin Suomessa. Pirkkalaan jää siviiliohjaajiakoulutuksen teoria- ja simulaattorikoulutus sekä DA42-koneella annettava monimoottori- ja mittarilentokoulutus. Tarkoitus on myös lisätä kouluttamista ja huoltoa Pirkkalassa.

– Haluamme, että ammattilentäjäkoulutus pysyy Suomessa. Pyrimme vain löytämään keinot, joilla tämä onnistuu.

Patria kokeili koulutusta Gordobassa talvella. Lentokoulutus on määrä käynnistää siellä ensi kesänä. Ensimmäisenä aloittaa Norran kurssi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?