Valtiovarainministeriö julkaisi tänään uuden suhdanne-ennusteensa. Sen mielenkiintoisin luku kertoo, että VM ennustaa työllisyysasteen olevan 73,3 vuonna 2023. Siis ensi vaalikauden lopussa.
Käytännössä kaikki puolueet vakuuttavat, että työllisyysaste nousee 75 prosenttiin. Paremmalla työllisyydellä on tarkoitus rahoittaa puolueiden antamat lupaukset. VM:n ennusteen mukaan tähän ei päästä. Itse asiassa VM ennustaa, että työllisyysaste on huipussaan vuonna 2021 ja kääntyy siitä hienoiseen laskuun.
Tämä johtuu ennen kaikkea siitä, että ennusteen mukaan Suomen talouskasvu on hidastumassa selvästi nousukauden jälkeen ja keskipitkällä aikavälillä vuosina 2022–2023 kasvu hidastuu alle yhteen prosenttiin.
Taloussanomat pyysi, että Robonomistin osakas Juha Itkonen laskisi, minkä verran tarvittaisiin lisää työllisiä, että päästäisiin vaalilupausten 75 prosentin työllisyysasteeseen. Vielä vuoden alussa Itkonen oli Suomen Pankissa ekonomistina ja teki siellä Suomen talouden lyhyen aikavälin ennusteita.
Itkonen sanoo, että VM käyttää työllisyyden pohjana Tilastokeskuksen väestöennustetta, joten niin käyttää hänkin. Työllisyysaste on työllisten prosenttiosuus samanikäisestä väestöstä.
Lähtötilanteena Itkonen pitää helmikuun työllisyyslukua, koska suunnilleen siitä tilanteesta uusi hallitus lähtee liikkeelle.
75 prosentin työllisyysasteen toteutuminen vaalikauden loppuun edellyttäisi, että 15–64-vuotiaiden työllisten määrän pitäisi nousta nykyisestä noin 70 000.
Koska väestö ikääntyy, tämän pitäisi onnistua samalla, kun 15–64-vuotiaiden määrä supistuu 20 000:lla.
Jos uskoo VM:n ennusteen 73,3 prosentin työllisyysasteeseen vaalikauden lopussa, silloinkin tavoitteesta puuttuu vielä 58 000 työllistä.
Nykyinen hallitus onnistui tavoitteessaan kasvattaa työllisyyttä 110 000 hengellä, mutta tuohon tilanteeseen päästiin todella hyvän talouskasvun oloissa. Seuraavalle vaalikaudelle taloustilanne näyttää huomattavan paljon haastavammalta.