Finnwatch: Anne Bernerin perheyrityksen alihankkijana laittoman alhaista palkkaa maksava tehdas - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Finnwatch: Anne Bernerin perheyrityksen alihankkijana laittoman alhaista palkkaa maksava tehdas

Finnwatchin syytökset kohdistuvat kahteen suomalaiseen designmerkkiin: Vallila Interioriin ja Balmuiriin. Finnwatchin mukaan kaksi yritystä on vakuuttanut, että niiden liiketoiminta on vastuullista. Silti osa niiden tuotteista on teetetty halpatyönä Intiassa.

Anne Berner on Vallila Interiorin pääomistaja, ja yritys on sen perustamisesta asti ollut Bernerin suvun hallinnassa. Arkistokuvassa oikealla tekstiilitehtaan työntekijöitä Intian Tiruppurissa.

4.4.2019 10:00

R.K. Exports on kodintekstiileihin erikoistunut vientiyhtiö, jonka toimipaikka sijaitsee Karurin kaupungissa Intiassa. Siellä yhtiöllä on kaksi tehdasta, joissa valmistetaan muun muassa pöytäliinoja, vuodevaatteita ja mattoja.

Tehtaissa työskentelee satoja intialaisia – yli puolet työntekijöistä on naisia. Heidän työolonsa ovat kohtalaiset, mutta palkat sitä vastoin eivät.

Palkat eivät ole vain alhaisia, vaan ne ovat laittoman alhaisia. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, etteivät tehtaat noudata tekstiilialan minimipalkkalainsäädäntöä.

Koska palkat eivät riitä elämiseen, R.K. Exportsin ei suoranaisesti tarvitse suostutella työntekijöitä jäämään ylitöihin. Monet jäävät ja päätyvät lopulta tekemään 12-tuntisia työpäiviä. Yhtiö ei maksa ylitöistä erillistä korvausta, vaikka sen lain mukaan pitäisi.

R.K. Exportsilla on lukuisia asiakkaita ympäri maailmaa. Suomessa yhtiö toimii sisustustekstiilejä ja -tuotteita myyvän Vallila Interiorin alihankkijana.

Vallila Interiorin pääomistaja on Anne Berner. Yritys on sen perustamisesta asti ollut Bernerin suvun hallinnassa. Tällä hetkellä yritystä johtaa Anne Bernerin veli Mathias Berner.

Vuoden 2018 vastuullisuusraportissaan Vallila Interior viestii seuraavaa:

– Haluamme olla varmoja siitä, että käyttämämme tehtaat toimivat vastuullisesti myös työntekijöitään kohtaan. Edellytämme, että voimme tehdä yhteistyötä samoilla arvoilla ja toimintaperiaatteilla, kuin mitä itse noudatamme.

Työntekijöitä Intian Mumbaissa sijaitsevassa tekstiilitehtaassa vuonna 2016.

Vallila Interior liittyi vastuullisuusverkostoon, kun sai tietää Finnwatchin selvityksestä

Tiedot työntekijöiden oloista R.K. Exportsin tehtailla ovat peräisin Finnwatchin julkaisemasta selvityksestä. Yritystoiminnan globaaleja vaikutuksia tutkiva kansalaisjärjestö on laatinut raportin yhteistyössä intialaisen kumppaninsa Cividepin kanssa.

Finnwatchin mukaan Vallila Interior päätti liittyä yritysvastuujärjestelmä Amfori BSCI:n jäseneksi, kun se sai tiedon järjestön tekemästä selvityksestä.

BSCI ei edellytä, että työntekijöille maksettaisiin elämiseen riittäviä palkkoja, mutta perustasolla vaatimus on tuotantovaltion lakien mukainen vähimmäispalkka.

Finnwatch: Balmuirin tuotteet tulivat työpajoista, joissa ylityökorvauksiin ja eläkemaksuihin viitattiin kintaalla

Vallilla Interior ei kuitenkaan ole ainoa suomalaisyritys, jonka alihankintaketjua Finnwatch on tutkinut. Tuoreessa selvityksessä on esillä myös Balmuir-luksusmerkistä tunnettu Wheslyn Group.

Sekin on hiljattain liittynyt Amfori BSCI:n jäseneksi.

HS Exports on yksi Wheslyn Groupin alihankkijoista. Vientiyhtiö vastaa muun muassa Balmuirin sisustusnahkatuotteiden tuonnista ja valmistuksesta.

Sisustusnahkatuotteita valmistetaan Faridabadin kaupungissa Intiassa. HS Exportsilla on siellä tehdas, mutta tuotteiden varsinainen valmistus tapahtuu tehdasta vastapäätä olevissa pienissä työpajoissa.

Finnwatchin mukaan pajoissa työskentelevillä ihmisillä ei ole virallisia työsopimuksia. Työpäivät pajoissa ovat lähes 12-tuntisia ja työntekijöille saatetaan maksaa jopa alle kolmen euron päiväpalkkoja.

Sen lisäksi, että palkat ovat laittoman alhaisia eikä ylitöitä korvata, HS Exports ei maksa työntekijöille edes lakisääteisiä eläke- ja sosiaaliturvamaksuja.

Paremmille liksoille HS Exportsin työntekijät pääsevät vain yhdellä tapaa: tekemällä 14-tuntisia päiviä kuukauden ajan ilman ainuttakaan vapaata.

Balmuirin verkkosivuilla sen myymien tuotteiden valmistuksesta kerrotaan seuraavaa:

– Kaikki Balmuirin tuotteet ovat valmistettu tarkoin valituissa perheomisteisissa yrityksissä. Haluamme että toiminnassamme yhdistyvät inhimillisyys ja osapuolten keskinäinen kunnioitus.

Finnwatch: Wheslyn Group liioitteli omaa vastuullisuuttaan

Finnwatch katsoo, että yrityksistä etenkin Wheslyn Group liioitteli selvästi omaa vastuullisuuttaan.

– Balmuirin verkkosivuilla yritys antaa ymmärtää panostavansa vastuullisuuteen ja kontrolloivansa tuotantoketjujen eettisyyttä raaka-aineen valmistuksesta asti, Finnwatchin tutkija Anu Kultalahti sanoo järjestön tiedotteessa.

– Ainakaan Intiassa tämä väite ei pitänyt paikkaansa, ja selvityksemme käynnistyessä yrityksen vastuullisuusprosessit olivat alkutekijöissään.

Vallila Interiorin Finnwatch taas toteaa ainakin yrittäneen edellyttää, että sen tavarantoimittajat olisivat vastuullisia.

Yrityksen käyttämä alihankkija R.K. Exports olikin saanut SA8000-vastuujärjestelmän kriteerien mukaisen sertifikaatin. Finnwatchin mukaan vientiyhtiön sertifiointi oli silti kauttaaltaan puutteellista.

– SA8000:n auditoijilla oli vaikeuksia tunnistaa edes lakisääteistä palkkatasoa. SAI:n omien kriteerien mukaan sertifioitavilla tuotantolaitoksilla tulisi lisäksi auditoida palkan riittävyys elämiseen. Sertifiointiyritys ei kuitenkaan ymmärtänyt koko konseptin sisältöä, Kultalahti sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?