Yksi syy uhkaa jumiuttaa monen suomalais­kaupungin asuntomarkkinat – ”Asuntoja alkaa vääjäämättä jäädä tyhjäksi” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Yksi syy uhkaa jumiuttaa monen suomalais­kaupungin asuntomarkkinat – ”Asuntoja alkaa vääjäämättä jäädä tyhjäksi”

–Jos ei ole muuttovoittoa tai on peräti muuttotappiota, niin silloin pedataan tulevaisuuden ongelmia, Vuokraturvan Timo Metsola sanoo. Arkistokuvassa rakennustyömaa Rovaniemellä.

–Jos ei ole muuttovoittoa tai on peräti muuttotappiota, niin silloin pedataan tulevaisuuden ongelmia, Vuokraturvan Timo Metsola sanoo. Arkistokuvassa rakennustyömaa Rovaniemellä.

Julkaistu: 4.4.2019 7:35

Vuokraturvan Timo Metsola varoittaa kohtaanto-ongelmasta keskisuurten kaupunkien asuntomarkkinoilla. Liian reipas rakentaminen saattaa vetää rattaat jumiin perusteellisesti.

Keskisuurten suomalaiskaupunkien asuntomarkkinat uhkaavat sakkautua.

Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola varoittaa, että kaupungit voivat taantua kymmenessä vuodessa samaan tilanteeseen, jossa pienet muuttotappiokunnat ovat nyt. Ongelmasta kertoi tiistaina Helsingin Sanomat.

Muuttotappiokunnissa asunnot menettävät arvoaan ja niiden myyminen on hankalaa. Metsolan mukaan kaksi tekijää saattavat altistaa myös keskisuurten kaupunkien asunnot tälle kohtalolle.

– Syynä on osin muuttotappio, osin liian vilkas uudisrakentaminen, hän kertoo Taloussanomille.

Käytännössä tilanne on se, että useissa keskisuurissa kaupungeissa asuntojen tarjonta ei kohtaa asuntojen kysyntää. Paikoitellen uudistuotanto synnyttää asunnoista jopa suoranaista ylitarjontaa.

Ylitarjonnan ja muuttotappion yhteisvaikutus voi syöstä asuntojen hinnat pysyvään laskuun keskisuurissa kaupungeissa.

– Monet vähemmän vetovoimaiset kaupungit ovat varauksettomasti iloisia aina, kun niihin rakennetaan. Jos muuttovoittoa ei kuitenkaan ole ja rakennetaan voimakkaasti, asuntoja alkaa vääjäämättä jäädä tyhjäksi jostain päästä, Metsola sanoo.

Uudisrakentamista harjoitetaan Metsolan mielestä täysin irrallaan keskisuurten kaupunkien muuttoliikkeestä.

– Uudisrakentamisella synnytetään pahimmillaan alueita, joilla asuntomarkkinat ovat todellisissa ongelmissa.

Lähes kaikki keskisuuret kaupungit painiskelevat kohtaanto-ongelman kanssa

Metsolan mukaan uudisrakentamisen pitäisi kulkea samaan suuntaan kuin muuttoliike.

– Uudistuotanto on hyvä asia silloin, kun asuntojen määrän kasvu yhdistyy muuttovoittoon. Silloin kohtaanto on kunnossa.

– Mutta jos ei ole muuttovoittoa tai on peräti muuttotappiota, niin silloin pedataan tulevaisuuden ongelmia.

Mitkä keskisuuret kaupungit sitten ovat ongelmissa?

Lähes kaikki, Metsola sanoo. Hän mainitsee jopa Hämeenlinnan ja Lahden.

– Kaupungeissa on meneillään isoja rakennushankkeita, vaikka muuttovoittoa ei juuri ole.

Metsolan mukaan myös Rovaniemellä ja Seinäjoella pelataan nollasummapeliä.

– Kaupungit eivät kärsi merkittävästä muuttotappiosta, mutta eivät ne muuttovoitollakaan juhli. Uudisrakentaminen on suurilta osin turhaa, koska asukasluku ei kasva.

Ihanteellinen tilanne on lähinnä Jyväskylän, Tampereen ja Oulun kaltaisissa kaupungeissa, joihin muuttavat ihmiset tulevat kaukaa kaupungin rajojen ulkopuolelta.

Tutkija: ”Väestömäärän supistuminen ei automaattisesti tarkoita, että hinnat laskevat”

Kaupunkitaloustieteen tutkija Elias Oikarinen Turun yliopistosta toteaa, että Metsola on sinänsä oikeassa, kun hän puhuu uudistuotannon vaikutuksista asuntojen hintoihin.

Väestömäärän supistuminen ei Oikarisen mukaan kuitenkaan automaattisesti tarkoita, että asuntokysyntä pienenee ja hinnat lähtevät laskuun.

– Myös väkimäärältään pienenevässä kaupungissa asuntokysyntä voi periaatteessa kasvaa, jos ihmisten tulotaso nousee.

Kun tulotaso nousee, myös asuntohinnat saattavat kohentua.

– Usein siis liian suorasukaisesti oletetaan, että väkimäärän vähentyminen johtaa asuntohintojen madaltumiseen, Oikarinen sanoo.

Tuoreimmat osastosta