Suomalaiset vitkastelevat ”paskalain” kanssa – Onko laitteista ja urakoijista tulossa jo pula? - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Suomalaiset vitkastelevat ”paskalain” kanssa – Onko laitteista ja urakoijista tulossa jo pula?

Lakiesityksen yhteydessä arvioitiin, että jätevesiremontit maksavat 1 000–10 000 euroa. Alan yrittäjät vahvistavat, että hintahaarukka pätee yhä. Se on laaja, koska mökit ovat hyvin erilaisia.

Lakiesityksen yhteydessä arvioitiin, että jätevesiremontit maksavat 1 000–10 000 euroa. Alan yrittäjät vahvistavat, että hintahaarukka pätee yhä. Se on laaja, koska mökit ovat hyvin erilaisia.

Julkaistu: 3.4.2019 7:45

On myös mahdollista, että suunnittelu- ja lupapalvelut ruuhkautuvat eivätkä urakat käynnisty lainkaan.

Mökkien jätevesijärjestelmien pitäisi olla uusitun asetuksen mukaisia lokakuun lopussa. Savonlinnan kaupungin ympäristöpäällikkö Matti Rautiainen pohti Taloussanomien haastattelussa viime viikolla, että jätevesien käsittelylaitteista ja kaivuriurakoitsijoista tulee ensi kesänä vielä pula.

Alan yrittäjien mielestä ne eivät niinkään ole jarru. Esimerkiksi jätevesijärjestelmien valmistajat eivät usko, että laitteiden kysyntä räjähtäisi käsiin.

– Jonkinlaista vilkastumista markkinoilla on odotettavissa. Kysyntä todennäköisesti kääntyy kasvuun viimeistään kesällä, Pipelifen myyntijohtaja Jarko Lehto sanoo.

– Suurta ryntäystä markkinoille emme silti odota.

Wavin tuoteryhmävastaava Markku Kauppi puolestaan toteaa, että jätevesijärjestelmien valmistajia on markkinoilla sen verran monta, että laitteita riittää taatusti.

– En usko valmistajien joutuvan mitenkään tiukille. Jos se pullonkaula johonkin muodostuu, niin urakoitsijoiden kohdalle.

Suunnittelijoille riittää töitä

Tamperelaisen jätevesiliike Vestellin toimitusjohtaja Joona Linna muistuttaa, että kaikki lähtee järjestelmän suunnittelusta.

Hänestä mahdollinen pullonkaula on suunnittelu- ja viranomaistyössä. Linna muistuttaa, että sitä ei voida tehdä varastoon tai ympäri vuorokauden.

– Suomessa on ammattitaitoisia suunnittelijoita vain suhteellisen pieni joukko. Jos haluaa varmistaa itselleen osaajan tälle vuodelle, alkaa olla kiire, Linna sanoo.

Suunnittelijan on oltava pätevä ja suunnitelman täytettävä maankäyttö- ja rakennuslain sekä -asetuksen ja niiden nojalla annettujen ohjeiden lisäksi talousjätevesiasetuksessa esitetyt vaatimukset. Töille on haettava kunnan rakennusvalvonnan lupa.

On mahdollista, että jätevesijärjestelmien myynti jää lopulta odotettua vähäisemmäksi, mikäli suunnittelu- ja lupapalvelut ruuhkautuvat pahasti.

– Silloin kysynnän kasvu ei välttämättä realisoidu laitepuolella, jos kaikkia tarvittavia töitä ei ehditä tekemään, Pipelifen myyntijohtaja Jarko Lehto sanoo.

Sen enempää Linna kuin Itä-Suomen Maanrakennuksen työnjohtaja Kai-Markus Heikurakaan eivät ennakoi urakoitsijapulaa.

Heikuran mukaan töitä on ollut yllättävän vähän ja tänä keväänä kyselyitä on tullut yhtä vähän kuin vuosi sitten.

– En ole kuullut paljon, että muutkaan olisivat tehneet paljon näitä urakoita, hän lisää.

Kevät herättää mökkiläiset

Etelä-Suomessa kevät on jo pitkällä. Huhtikuun ensimmäisen päivän Vestelliin tulleiden yhteydenottojen perusteella aurinko näyttää herättelevän asiakkaita.

Ensi viikonloppuna Helsingissä järjestetään kevätmessut. Tapahtuma on Linnan mukaan yleensä toiminut vedenjakajana, joka saa ihmisten ajatukset kääntymään kesään.

– Tilausmäärät ovat vähintään kaksinkertaiset verrattuna tilausmääriin normaalisti näillä viikoilla, Linna kertoo.

Vaikka alkuvuosi on selvästi aiempia vilkkaampi, Vestelli pystyisi tekemään töitä nykyistä enemmänkin, koska se on varautunut urakoiden määrän kasvuun.

– Koska saneerattavien kohteiden määrä on niin sen verran suuri, kaikki eivät suinkaan ole vielä aktivoituneet, Linna sanoo.

Itä-Suomen Maanrakennuksessa on vielä hiljaista. Työnjohtaja Kai-Markus Heikura arvioi, että mökkien omistajat saattavat pyrkiä laistamaan muutoksesta ja perustelevat remontin tekemättömyyttä esimerkiksi mökin vähäisellä käytöllä tai kesäasukkaiden pienellä määrällä.

– Kaikki oljenkorret varmaan käytetään, hän arvioi.

Osa saattaa myös laskea sen varaan, että kunnissa ei riitä valvojia joka mökin järjestelmien tarkistamiseen.

Järjestelmään voi upota tonni poikineen

Lakiesityksen yhteydessä arvioitiin, että remontit maksavat 1 000–10 000 euroa. Alan yrittäjät vahvistavat, että hintahaarukka pätee yhä. Se on laaja, koska mökit ovat hyvin erilaisia.

Hintaan vaikuttaa rakennuspaikka ja maaperä, nykyisen järjestelmän kunto ja käyttökelpoisuus ja muunnettavuus. Keskeistä on myös käytön vähäisyys tai suuruus sekä valittu järjestelmä. Ympäristömääräyksetkin voivat vaihdella paikkakunnittain.

Jos talousjätevesien käsittelyjärjestelmä pitää uusia kokonaan, kustannukset saattavat alkaa 6 000 eurosta.

  • Vanha jätevesijärjestelmä pitää uusia 31. lokakuuta 2019 mennessä, jos kiinteistö sijaitsee enintään sadan metrin päässä järvestä, joesta, lammesta merestä tai pohjavesialueesta.

  • Ilman hyväksyttyä suunnitelmaa jäteveden käsittelyjärjestelmää ei voi asentaa.

  • Jätevesilaki ei koske ikävapautettujen mökkien asukkaita, eikä sellaisia rakennuksia, joissa on kantovesi ja kuivahuussi. Ikävapauden piiriin kuuluvat kaikki ennen 9. maaliskuuta 1943 syntyneet omakotiasukkaat.

  • Uudistusta ei myöskään tarvita, jos kiinteistö liitetään viemäriverkostoon tai jos kiinteistöllä on vain kantovesi ja kuivakäymälä.

  • Jätevesiasetus säädettiin jo vuonna 2004, mutta sen voimaantuloa lykättiin useita vuosia. Asetus tuli lopulta voimaan 3. huhtikuuta 2017.

Tuoreimmat osastosta