Tuhannet Savonlinnan kesämökit eivät täytä ”paskalain” ehtoja – ”Joudutaan kyllä tukistamaan” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Tuhannet Savonlinnan kesämökit eivät täytä ”paskalain” ehtoja – ”Joudutaan kyllä tukistamaan”

Savonlinnan yt-neuvottelut hidastavat mökkien jätevesien käsittelyn remontteja lain vaatimaan kuntoon, arvelee kaupungin ympäristöpäällikkö Matti Rautiainen.

Laki säädettiin jo vuonna 2004, ja sen voimaantuloa on lykätty jo monta kertaa.

27.3.2019 14:32

– Ei tule millään onnistumaan marraskuuhun mennessä, sanoo Savonlinnan kaupungin ympäristöpäällikkö Matti Rautiainen.

Rautiaisen mukaan suositussa mökkikunnassa on kaikkiaan 6 500 ranta- ja pohjavesialueella olevaa kiinteistöä, joista ei tiedetä, miten ne täyttävät ensi lokakuun lopussa voimaan tulevan haja-asutusalueiden jätevesiasetuksen vaatimukset.

Miten aiot toteuttaa jätevesilain vaatimukset mökilläsi vai aiotko lainkaan? Millainen vaiva ”paskalaista” sinulle koitui? Kerro meille tarinasi: uutiset@iltasanomat.fi, Whatsapp 040-6609019 tai täältä.

Myös ytimekkäästi ”paskalaiksi” kutsutun jätevesiasetuksen mukaan pohjavesialueilla ja alle 100 metriä rannasta sijaitsevien rakennusten jätevesijärjestelmä pitää uudistaa lokakuun loppuun mennessä, jos järjestelmä ei täytä nykysääntöjä.

– Valtaosa näistä paikoista on juuri mökkikiinteistöjä, Rautiainen sanoo.

– Meillä ei näitä kuivan maan paikkoja ole, jopa vakituinen asutus on ainakin osaksi rantavyöhykkeellä.

Asetus säädettiin jo vuonna 2004, ja sen voimaantuloa on lykätty jo monta kertaa. Nyt, 15 vuoden jälkeen monet joutuvat tekemään jätevesiremontin viime tingassa –tai myöhässä – sillä lykkäystä ei ilmeisesti enää ole luvassa.

Savonlinnan ongelmia pahentavat myös käynnissä olevat yt-neuvottelut, jotka hidastavat myös jätevesilain lupakäsittelyä ja valvontaa.

– Hitaasti tämä on edennyt, ja joudumme kyllä tukistamaan jossakin vaiheessa, jos vain saisimme resursseja. Olemme kuitenkin yt-neuvotteluissa koko kaupunki, joten emme saa palkata edes harjoittelijoita, Rautiainen sanoo.

Ennen kuin jäteveden käsittelyjärjestelmää lähdetään edes asentamaan, siihen tarvitaan hyväksytty suunnitelma.

Monet pyrkivät myös tekemään suunnitelmia itse, mutta nekin on viranomaisen ensin tarkistettava ja hyväksyttävä. Usein suunnitelmista löytyy myös virheitä, jotka vaativat korjausta.

– Meillä on yksi suunnittelija ja 10 000 kiinteistöä, Rautiainen puuskahtaa.

– Päätöksentekijät Helsingin päässä eivät ymmärrä, mikä tilanne täällä periferiassa on.

Hän arvelee, että viranomaiset joutuvat tekemään jonkinlaisen välipäätöksen, jossa kaupunki myöntää käytännössä vielä jonkin tietyn jatkoajan ensi lokakuun jälkeenkin.

– Tilanne on hankala, en tiedä kuinka laillista se on, Rautiainen pohtii.

– Tämä ei silti voi kiinteistöjen omistajien piikkiin jäädä, koska resurssien takia pullonkaula on viranomaispäässä.

Rautiainen myös arvelee, että jätevesien käsittelylaitteista ja kaivuriurakoitsijoista tulee ensi kesänä vielä pula, kun kesämökkien omistajat yrittävät tehdä remontteja viime tingassa ennen lain voimaantuloa.

– Väitän kuitenkin, että meillä Savonlinnassa ollaan asiassa paljon pidemmällä kuin monessa muussa kunnassa. Ainakin mitä olen kollegoiden kanssa asiaa käynyt läpi, niin kyllä tämä on tuskallisen hitaasti edennyt, Rautiainen sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?