Nordea: Isyysvapaat pitämällä voi saada jopa tuhansien eurojen hyödyt – silti moni isä jättää sen käyttämättä

Nordean laskelmien mukaan isyysvapaiden pitämisestä koituva taloudellinen hyöty voi olla tuhansia euroja.

Kuvituskuva.

22.3.2019 14:03

Nordean lapsiperhekyselyssä puolet pienten lasten vanhemmista ilmoitti, että lapsen syntymä heikensi perheen taloustilannetta ainakin hieman.

– Suurimmalla osalla taloustilanteen muutos lapsen syntymän myötä vastasi ennakko-odotuksia ja vain joka kuudennella taloustilanne heikkeni odotuksia enemmän, Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen kommentoi pankin tiedotteessa.

Esimerkiksi perhevapaiden jakamisella on merkittäviä vaikutuksia perheen talouteen. Nordean laskelmien mukaan keskituloiselle kahden työssäkäyvän vanhemman perheelle isyysvapaiden pitäminen on aina taloudellisesti kannattavaa.

– Olen yllättynyt, että vaikka isyysvapaan käyttö on yleistynyt, moni isä jättää sen kuitenkin edelleen käyttämättä.

– Kelan tilastojen mukaan neljäsosa isistä ei pidä isyysvapaata ollenkaan ja alle puolet isistä pitää sellaista vapaata, että on kahdestaan lapsen kanssa. Suurin osa pitää siis vain sen ajan, jolloin voi olla vapaalla samaan aikaan äidin kanssa, Kärkkäinen kommentoi Taloussanomille.

Kärkkäisen mukaan negatiivinen mielikuva isyysvapaiden taloudellisista vaikutuksista on väärä. Tämä johtuu esimerkiksi siitä, että julkisessa keskustelussa vanhempainvapaat ja isyysvapaa sekoittuvat helposti.

Vanhempainvapaa alkaa äitiysvapaan jälkeen. Vanhempainvapaalle voi jäädä joko äiti tai isä, tai vanhemmat voivat olla vapaalla myös vuorotellen. Vanhempainvapaan ajalta ajalta Kela maksaa vanhempainrahaa 158 arkipäivää.

– Oma suositukseni on se, että jos molemmilla on työpaikka, niin oletuksena pitäisi olla se, että isän kannattaa pitää kaikki isyysvapaat.

– Monelta unohtuu itse isyysvapaa, joka on sitten se osuus, jonka vain isä voi pitää ja jonka vaihtoehtona on se, että äiti on kotihoidontuella, Kärkkäinen muistuttaa.

Nordean esimerkkilaskelmissa, jossa äidin tulot olivat 2 900 e/kk ja isän tulot 3 500 e/kk, koko isyysvapaan (54 päivää) pitäminen oli vuosittain 2 500 euroa kannattavampaa kuin isyysvapaiden pitämättä jättäminen.

Esimerkkilaskelmassa perheessä on yksi lapsi, joka menee varhaiskasvatukseen yhden vuoden ja seitsemän kuukauden ikäisenä. Äiti on jo ollut äitiysvapaalla lapsen ensimmäisen vuoden ja nyt perheessä pohditaan jäljellä olevan seitsemän kuukauden jakamista vanhempien kesken.

Vaihtoehtoina esimerkissä on, että joko isä pitää isyysvapaata 18–54 päivää tai että äiti on koko seitsemän kuukautta kotihoidontuella.

Koko isyysvapaan pitäminen on pankin laskelmien mukaan kannattavaa kaikissa esimerkkitilanteissa. Kärkkäisen mukaan isyysvapaiden pitäminen on perheelle kannattamatonta vain, jos vanhempien väliset tuloerot ovat merkittävän suuret.

Tavalliselle perheelle perhevapaiden jakamisen taloudellisten vaikutusten laskeminen voi olla monimutkaista. Kärkkäisen mukaan laskelmiin tarvitaan Kelalta kaksi laskuria, joista toinen laskee vanhempainpäivärahat ja toinen kotihoidontuen ja näiden lisäksi vielä verottajan laskurin, joka laskee verot.

– Helpottaisi, jos jatkossa Kela tai joku muu tarjoaisi helpomman laskurin, jossa tarkasteltaisi miten eri asiat vaikuttavat.

– Informaation lisäämiselle on tarvetta, jotta perhe pystyy helpommin punnitsemaan vaihtoehtoja, Kärkkäinen toteaa.

Ekonomistin mukaan tasa-arvon näkökulmasta olisi tärkeää, että perhevapaat jakautuisivat tasaisemmin äitien ja isien välillä. Kärkkäinen huomauttaa, että asiassa ei ole kyse vain palkkatasa-arvosta, vaan isyysvapaiden runsaampi käyttö olisi myös hoivan tasa-arvon näkökulmasta parempi.

– Jos halutaan isän hoivavastuuta kasvattaa, niin silloin oleellista on pohtia nimenomaan omia kiintiöitä ja niiden kasvattamista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?