Caruna teki hakemuksen viranomaiselle – pyytää lisää aikaa hinnankorotuksille

Carunalla olisi aiemmin ollut mahdollisuus nostaa sähkön siirtohintoja enemmän kuin se on tehnyt. Nyt yhtiö hakee Energiavirastolta lisäaikaa hinnankorotuksille.

Sähkönsiirtoyhtiö Carunan mukaan laki vaatii sitä tekemään 60 vuoden investoinnit 15 vuodessa.

20.3.2019 15:41

Sähkönjakeluyhtiö Caruna on tehnyt Energiavirastolle niin sanotun pidennyshakemuksen, joka sallisi yhtiön jatkaa sähkön jakeluhintojen korotuksia kauemmin kuin sähkömarkkinalaki yleensä sallii.

Verkkoyhtiöt eivät voi nostaa sähkönsiirtohintoja vapaasti, vaan laki rajoittaa hinnannostot 15 prosenttiin 12 kuukauden aikana. Lisäksi Energiavirasto määrittelee yhtiöille kokonaishinnoittelutason, jonka toteutumista tarkastellaan neljän vuoden jaksoissa.

– Jos se on ollut alijäämäistä, yhtiöllä on mahdollisuutta korottaa hintoja jatkossakin seuraavan neljän vuoden aikana, kertoo johtaja Veli-Pekka Saajo Energiavirastosta.

– Caruna viittaa siihen, että alijäämää ei pysty tavallisesti hyödyntämään pidempään kuin neljä seuraavaa vuotta. Hakemuksen mukaan he eivät ole nostaneet hintatasoa niin korkealle kuin he olisivat voineet, ja haluaisivat nyt neljä vuotta lisää aikaa käyttää tätä niin sanottua alijäämää, ja tehdä pikku hiljaa korotuksia.

Seuraava neljän vuoden valvontajakso alkaa ensi vuoden alusta.

Saajon mukaan Energiavirasto tekee päätöksen Carunan pidennyshakemuksesta tehdään todennäköisesti noin kuukauden kuluttua.

– Energiavirasto ei ole hyväksynyt vielä yhtään pidennyshakemusta, Saajo kertoo.

– Siirtoyhtiöt ovat valittaneet päätöksistä myös markkinaoikeuteen, joka on Energiaviraston kanssa samalla kannalla. Lainsäätäjän tahto on ollut, ettei näitä aikoja alijäämän käyttöön ole tarkoituksenmukaista pidentää.

Hinnankorotusten loppu häämöttää?

Caruna korotti sähkön siirtohintoja viimeksi viime heinäkuussa keskimäärin 6,5 prosentilla Uudellamaalla, Hämeessä, Varsinais-Suomessa, Satakunnassa, Etelä-Pohjanmaalla, Pohjanmaalla, Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa. Yhtiö perusteli hinnannostoa sähköverkon toimintavarmuuden parantamisella.

Eilen julkaisemassaan tilinpäätöstiedotteessa Caruna kuvaa aikaa poikkeukselliseksi, koska sähkömarkkinalaki vaatii yhtiöitä parantamaan sähköverkkojen säävarmuutta esimerkiksi siirtämällä sähkö kulkemaan ilmajohdoista maakaapeleihin.

Sähkömarkkinalaki vaatii siirtoyhtiöitä parantamaan verkkojen säävarmuutta vuoden 2028 mennessä estääkseen pitkät sähkökatkot. Lain mukaan esimerkiksi myrskyn aiheuttamat sähkökatkot saisivat kestää taajama-alueilla korkeintaan kuusi tuntia ja muualla enintään 36 tuntia.

Carunan mukaan sähkönsiirtoyhtiöiden on säävarmuuden takia tehtävä tavallisesti 40–60 vuoden investoinnit 10–15 vuodessa.

Saajon mukaan Suomessa on vielä miljoona käyttöpaikkaa, jotka on saatava säävarman verkon piiriin. Tehtävää on siis paljon varsinkin maaseudun metsäisillä alueilla.

Jossain vaiheessa verkot kuitenkin ovat valmiita.

– Uskon että hintojenkorotukset alkavat tasaantua 2023 jälkeen, Saajo sanoo.

Hinnankorotuksiin ovat vaikuttaneet pääomien kustannukset, jotka ovat kuitenkin olleet laskussa. Saajo kuitenkin muistuttaa, että ennustaminen 10 vuoden päähän on vaikeaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?