Caruna väläyttää korotuksia sähkön jakeluhintoihin: Meneillään poikkeuksellinen vaihe

Nousevatko sähkön jakeluhinnat jälleen?

Sähkönsiirtoyhtiö Caruna väläyttelee hintoihin korotusta.

19.3.2019 21:16

Kovista sähkönsiirtomaksuista arvosteltu sähkönjakeluyhtiö Caruna väläyttää jakeluhintojen korotuksia.

Caruna-konserni kertoo tiistaina julkaistussa tilinpäätöstiedotteessaan, että jakeluyhtiöissä on meneillään poikkeuksellinen vaihe. Tämä johtuu tiedotteen mukaan siitä, että 10 – 15 vuodessa joudutaan toteuttamaan 40 – 60 vuoden investoinnit ja sähköverkkojen säävarmuus nostetaan sähkömarkkinalain edellyttämälle tasolle vuoden 2028 loppuun mennessä.

Tämä aiheuttaa paineita jakeluhintojen korotuksiin, ja jakelukustannusten nousupaineiden hillitsemiseksi etsitään uusia keinoja.

Tiedotteen mukaan niitä voidaan kohtuullistaa jaksottamalla verkon rakentamiskustannusten asiakasvaikutukset nykyistä pidemmälle aikavälille. Tätä mahdollistavaa lainsäädäntömuutosta tutkitaan työ- ja elinkeinoministeriössä.

– Carunan verkkoalueeseen kuuluu myös harvaanasuttuja alueita, joissa sähkön toimitusvarmuus voitaisiin jatkossa turvata esimerkiksi energian pientuotantoa ja sähkövarastoja hyödyntämällä. Myös tämä hillitsisi osaltaan jakeluhintojen nousupainetta, sanoo toimitusjohtaja Tomi Yli-Kyyny.

Carunaa on viime vuosina arvosteltu siitä, että se veloittaa pelkästä sähkönsiirrosta suuria summia suhteessa kulutetun sähkön määrään.

Tiedotteessa sanotaan, että uusiutuvien energiamuotojen pientuotannon lisääntyminen, liikenteen sähköistyminen sekä digitaalisten palveluiden kasvu vaativat vahvan ja älykkään sähköverkon, jotta asiakkaille voidaan turvata mahdollisimman luotettava sähkönsaanti kaikissa olosuhteissa.

Taloussanomat teki viime kesä suuren vertailun siirtohinnoista ympäri Suomen. heti viime vuoden vuodenvaihteen jälkeen voimaan astui korotuksia 15 yhtiössä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?