Telan Siimes: Työeläkemaksuja voisi korottaa jo nyt - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Telan Siimes: Työeläkemaksuja voisi korottaa jo nyt

Työeläkevakuuttaja Tela arvioi, että työeläkemaksuja korottamalla saataisiin lisärahastoja tulevaisuuden varalle.

Telan toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes.­

19.3.2019 13:45

Eläketurvakeskus julkisti tiistaina uuden työeläkejärjestelmän pitkän aikavälin rahoituslaskelman, jonka mukaan matala syntyvyys heikentää rahoitusta tulevaisuudessa.

Eläketurvakeskuksen mukaan eläkejärjestelmä pysyy toiminnassa lähivuosikymmenet, mutta 2050 eteenpäin etenkin työeläkemaksuihin kohdistuu roimia korotuspaineita.

Telan toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimeksen mukaan rahoitushaasteisiin pitää hakea vastauksia jo seuraavalla hallituskaudella.

– Väestönkasvua edistäviä tehokkaita toimia tarvitaan. Vanhusten määrän nousu ei ole mikään vuosikymmenessä tai kahdessa ohi menevä asiantila, vaan uusi pysyvä todellisuus.

Yksi ratkaisuista voisi olla rahastoinnin lisääminen, jolloin nykyistä suurempi osa eläkemaksusta rahastoitaisiin ja sijoitettaisiin tulevaisuuden varalle.

Lisärahastointi voitaisiin toteuttaa korottamalla hieman työeläkemaksuja.

– Lisärahastoinnin aloittaminen jo nyt nostaisi maksua huomattavasti vähemmän kuin se, että syntyvyyden alentumisesta syntyvä rahoitusvaje hoidettaisiin vasta kaukaisemmassa tulevaisuudessa.

– Sijoitustuotoilla on tärkeä rooli eläkkeiden rahoituksessa. Tuotot ovat lyhyellä aikavälillä alttiita heilahteluille.

Siimeksen mukaan pitkällä aikavälillä niihin vaikuttaa viime kädessä se, miten tuottavuus kehittyy niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?