Yksi luku näyttää, miksi eläkkeiden turvaaminen vaatii jättimäistä uudistusta – näin rajusti palkansaaja voi joutua maksamaan

Eläketurvamaksujen nosto tulevaisuudessa voidaan välttää paikkaamalla syntyvyyden laskua esimerkiksi kasvattamalla rajusti maahanmuuttoa.

19.3.2019 12:55

Eläketurvakeskuksella on selkeä arvio, miten pitäisi toimia, jos halutaan välttää eläketurvamaksujen raju nosto vuoden 2050 paikkeilla. Maahanmuuttajien määrä olisi tuplattava. Muita vaihtoehtoja tilanteen korjaamiseksi olisivat syntyvyyden parantaminen tai työeläkemaksujen korottaminen jo nyt.

Eläketurvakeskus tiedotti tiistaina aamupäivällä uusista laskelmistaan Suomen eläkejärjestelmän kestävyydestä pitkällä aikavälillä.

ETK:n laskelmien mukaan eläketurvamaksuja olisi vuonna 2050 jälkeen nostettava nopeaan tahtiin nykyisestä alle 25 prosentista yli 30 prosenttiin. Tuolloin olisivat eläkkeelle jäämässä nykyiset 30–40-vuotiaat nyt työssä käyvät aikuiset ja maksajiksi joutuisi nuorempi sukupolvi.

Uusien laskelmien taustalla on Tilastokeskuksen viime marraskuussa tekemä synkkä ennuste Suomen väkiluvun laskusta.

ETK:n mukaan nykyisen kehityksen jatkuessa vuonna 2070 Suomessa olisi enää 2,1 miljoonaa työllistä, kun eläkeläisten määrä olisi kasvanut 1,8 miljoonaan.

Tärkein syy synkälle ennusteelle on syntyvyys, joka on viimeisen kymmenen vuoden aikana romahtanut. Yksi luku – tai luvun muutos – kertoo, miksi eläkkeiden turvaaminen vaatii jättimäisiä toimia. Aiempaan vuonna 2016 tehtyyn laskelmaan verrattuna ETK oli pudottanut arvionsa syntyvyydestä 1,45 lapseen / hedelmällisyysikäinen nainen, kun luku aiemmin oli 1,7.

Vuoden 2050 paikkeilla tuleva korotuspaine voitaisiin laskelmien perusteella välttää nostamalla eläketurvamaksuja jo nyt 26,9 prosenttiin.

– Yksityisellä sektorilla on vuosisadan loppupuolella painetta tehdä jotain menokehityksen hillitsemiseksi, mutta tässä ja nyt keskittyisin enemmän siihen, voisiko väestökehitykseen vaikuttaa, sanoo kehityspäällikkö Heikki Tikanmäki Eläketurvakeskuksesta.

Syntyvyyden kasvun nousu takaisin aiemman laskelman 1,7 lapseen per hedelmällisyysikäinen nainen palauttaisi tilanteen vuoden 2016 arvioidulle tasolle, joka sekin merkitsisi parin prosentin nousupainetta työeläkemaksuihin 2050-luvulla.

Muitakin ratkaisuja on.

– Tietysti voisi miettiä, voisiko tähän väestökehitykseen vaikuttaa. Jos syntyvyyttä ei ole mahdollista parantaa, niin voisiko työperäistä maahanmuuttoa lisätä? hän pohtii.

Nettomaahanmuutto on tällä hetkellä 15 000 henkilöä vuodessa. ETK:n laskelmien mukaan määrä pitäisi tuplata samantien, jotta eläketurvamaksujen korotukselta myöhemmin vältyttäisiin. Laskelmissa on otettu huomioon myös maahanmuuttajien mahdolliset lapset sekä kantaväestöä todennäköisesti heikompi työllistyminen. Jos maahanmuutto olisi pelkästään työperäistä, maahanmuuttajia tarvittaisiin eläkkeiden turvaamiseksi todennäköisesti vähemmän.

Nettomaahanmuuttoon vaikuttaa myös muualle muuttavien suomalaisten määrä. Lisäksi arvioihin vaikuttaa myös maahanmuuttajien laatu. Yleisesti muualle muuttavat suomalaiset ovat juuri korkeasti koulutettuja, kun taas muualta tulevat ovat matalammin koulutettuja.

ETK aikoo tutkia maahanmuuton rakennetta ja vaikutuksia tarkemmin syksyllä julkaistavassa erillisessä raportissa.

– Jos nämä keinot eivät riitä, niin voidaan katsoa onko eläkejärjestelmään jotain tehtävissä, Tikanmäki sanoo.

ETK tekee laskelmansa muun muassa Tilastokeskuksen väestölaskelmien ja -ennusteiden perusteella, mutta ei ota huomioon esimerkiksi poliittisia päätöksiä, joita myöhemmin ehkä tehdään.

– Mutta tässä puhutaan kuitenkin sen verran pitkästä aikajänteestä, että nyt minun mielestäni kannattaa laittaa jäitä hattuun ja miettiä vaihtoehtoja, ja tehdä sitten harkittuja ratkaisuja.

Erikoinen piirrä ETK:n laskelmissa on, että julkisen sektorin eläkemenot ovat itse asiassa laskemassa, ja nykyinen maksutaso näyttäisi riittävän myös pitkälle tulevaisuudessa. Paine maksujen korotukseen kohdistuu siis nimenomaan yksityiseen sektoriin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?