Eläketurvakeskus: Työeläkemaksu mahdollista pitää alle 25 prosentissa 2050-luvulle asti - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Eläketurvakeskus: Työeläkemaksu mahdollista pitää alle 25 prosentissa 2050-luvulle asti

Ennustetulla väestökehityksellä maksu ylittää 30 prosentin rajan laskentajakson loppupuolella.

Eläketurvakeskus on päivittänyt pitkän aikavälin laskelmansa lakisääteisten eläkkeiden kehityksestä.­

19.3.2019 10:18

Työeläkemaksu TyEL voidaan pitää alle 25 prosentissa 2050-luvulle asti, kertoo Eläketurvakeskus. Sen jälkeen työeläkemaksuun syntyy useiden prosenttiyksiköiden korotuspaine.

Asia käy ilmi Eläketurvakeskuksen päivitetystä pitkän aikavälin laskelmasta lakisääteisten eläkkeiden kehityksestä.

Eläketurvakeskuksen mukaan rahoitusta vaikeuttaa matala syntyvyys.

Laskelmien lähtökohtana on Tilastokeskuksen viime vuoden väestöennuste. Sen mukaan työikäisten määrä laskee koko laskentajakson 2019–2085 ajan. Pitkällä aikavälillä lasku johtuu matalasta syntyvyydestä.

Tästä huolimatta yksityisen sektorin TyEL voidaan Eläketurvakeskuksen mukaan pitää alle 25 prosentissa 2050-luvulle asti. Sen jälkeen eläkemenot suhteessa palkkasummaan alkavat nousta voimakkaasti.

Ennustetulla väestökehityksellä maksu ylittää 30 prosentin rajan laskentajakson loppupuolella, sanoo Eläketurvakeskus.

– Eläketurvan rahoitusnäkymät ovat lähivuosikymmeninä varsin vakaat. Syntyvyyden aleneminen on kuitenkin syytä ottaa vakavasti. Nyt on aika miettiä, voiko väestökehitykseen vaikuttaa, sanoo tiedotteessa kehityspäällikkö Heikki Tikanmäki Eläketurvakeskuksesta.

Koko työeläkejärjestelmän tasolla sen sijaan ei Eläketurvakeskuksen mukaan ole maksunkorotuspainetta. Julkisella sektorilla eläkemenot suhteessa palkkasummaan laskevat vuosisadan puolivälissä muun muassa aikaisemmista paremmista eläke-etuuksista aiheutuvan maksurasitteen helpottaessa.

STTK ja SAK: Ei hätiköityjä päätöksiä

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK katsoo, ettei syntyvyyden lasku aiheuta välittömiä muutospaineita eläkejärjestelmään.

– Syntyvyyden lasku on huolestuttavaa, mutta se ei aiheuta välittömiä muutostarpeita työeläkejärjestelmään eikä hätiköityjä päätöksiä järjestelmän uudistamiseksi ole tarpeen tehdä. Syntyvyyden laskun syitä on kuitenkin analysoitava tarkasti, STTK:n puheenjohtaja Antti Palola sanoo tiedotteessa.

Palolan mukaan maksuista neuvottelemista ei ole tarpeen aikaistaa. Työeläkemaksuista on sovittu vuoteen 2021 asti.

Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta myöntää, että syntyvyyden aleneminen koettelee eläkejärjestelmän kestävyyttä.

– Ennusteen perusteella hätiköityihin ratkaisuihin ei ole tarvetta, mutta tilannetta on syytä seurata tarkkaan, Eloranta sanoo tiedotteessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?