SuPer ja Tehy: Hoitohenkilöstön palkkoja nostettava enemmän kuin miesvaltaisilla aloilla - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

SuPer ja Tehy: Hoitohenkilöstön palkkoja nostettava enemmän kuin miesvaltaisilla aloilla

Korotustarve 1,8 prosenttiyksikköä miesvaltaisia aloja suurempi vuosina 2019–2029.

SuPer ja Tehy vaativat hoitohenkilöstölle tuntuvampaa palkankorotusta.­

19.3.2019 9:45

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer sekä sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy esittävät, että koulutetun hoitohenkilöstön palkkoja on nostettava vuosittain 1,8 prosenttiyksikköä enemmän kuin miesvaltaisilla aloilla. Ohjelman kesto olisi 2019–2029.

SuPerin ja Tehyn mukaan valtion budjetissa on osoitettava vuosittain 100–150 miljoonaa euroa palkkojen korottamista varten. Liitot muistuttavat, että palkkaeron kurominen umpeen ei ole mielipidekysymys, vaan siihen velvoittavat kansainvälinen ja EU-oikeus sekä kansalliset lait.

– Valtion taloudellinen sitoutuminen on välttämätöntä, koska kunnilla tai muilla sote-palveluiden järjestäjillä ei ole tähän tarvittavia rahoja, arvioi SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola tiedotteessa.

Naisten säännöllisen työajan palkka on keskimäärin vain 84 prosenttia verrattuna miesten palkkoihin. Viime vuonna miesten keskimääräinen kuukausiansio oli lähes 600 euroa korkeampi kuin naisten.

Liittojen mukaan työmarkkinapöydissä palkkatasa-arvon ongelmia ei voi enää korjata, koska osapuolilla ei ole käytettävissään keskitettyjen työmarkkinaratkaisujen samapalkkaerää.

– Tällä muutosvauhdilla palkkatasa-arvo saavutetaan vasta vuonna 2090, mikä ei ole hyväksyttävää, muistuttaa Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

Samapalkkaisuus mahdollista saavuttaa

SuPer ja Tehy huomauttavat, että samapalkkaisuuden tavoite on täysin mahdollista saavuttaa. Uusi-Seelanti on päättänyt nostaa naisvaltaisen sote-alan minimipalkkoja 15-49 prosenttia viiden vuoden aikana.

Saksassa on tänä vuonna päätetty nostaa julkisen sektorin palkkoja 8 prosenttia. Lisäksi Saksan hoitoalalle on kohdennettu satojen eurojen korotukset alan vetovoiman lisäämiseksi.

Suomessa sosiaali- ja terveysalan työvoimasta 90 prosenttia on naisia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?