Danske: Kansainvälinen teollisuus yskii – Suomen ennuste ennallaan - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Danske: Kansainvälinen teollisuus yskii – Suomen ennuste ennallaan

Laivateollisuus kannattelee Dansken ennusteessa Suomen kasvua. Kuvassa Costa Smeraldan vesillelasku Turussa 15. maaliskuuta.

Julkaistu: 19.3.2019 9:40

Danske Bank ei näe tarvetta muuttaa talousennustetta tälle vuodelle, vaan arvioi edelleen bruttokansantuotteen volyymin kasvavan 1,7 prosenttia.

Ensi vuoden ennustetta pankki laskee 1,5 prosentista 1,2 prosenttiin ja arvioi taantuman riskin kohoavan vuoden 2020 aikana.

Danske Bankin ekonomistit arvioivat, että erityisesti teollisuudessa kansainvälinen suhdanne on heikko. Varsinkin Saksan teollisuuden yskähdellyt kasvu on Suomen huolena.

Ekonomistit ennustavat, että viennin nousu Suomessa hyytyy ja investointipäätöksiä tehdään varovaisesti. Pohjana ennusteelle on se, että teollisuuden luottamus on heikentynyt ja aiemmin vahva tilauskanta on vajonnut lähemmäs keskimääräistä tasoa.

– Maailmantalouden vaisummat näkymät eivät voi olla vaikuttamatta suomalaisiin teollisuusyrityksiin. Laivatoimitukset auttavat pitämään viennin loivassa nousussa, mutta teollisuuden investoinnit jäävät vaatimattomiksi, katsauksessa kirjoitetaan.

Pankin ekonomistien arvion mukaan hyvä työllisyystilanne, reaalipalkkojen nousu ja matalat markkinakorot tukevat kulutuskysyntää. Yksityisen kulutuksen kasvu onkin se, mikä pitää talouskasvua yllä.

Ekonomistit arvioivat suomalaisten asuntomarkkinoiden olevan suvantovaiheessa. Uusia asuntoja valmistuu alkuvuonna paljon, mutta rakennuslupien määrä on laskenut. Tämä viittaa ekonomistien arvion mukaan siihen, että asuntotuotanto hidastuu tämän vuoden jälkipuoliskolla.

Tuottavuuden heikkeneminen ja hallitusero huolena

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki on huolissaan tuottavuuden laskusta. Tilastokeskus kertoi helmikuun lopulla, että työn tuottavuus eli bruttoarvonlisäyksen volyymi työtuntia kohden heikkeni viime vuonna 0,6 prosenttia.

– Työn tuottavuuden kasvattaminen tulee olemaan avainroolissa lähivuosina, koska työvoiman tarjonnan kasvu on vähitellen tyrehtymässä, Kuoppamäki kertoi tuolloin Danske Bankin tiedotteessa ja toisti sanat tiistain tiedotteessa.

Pankin ekonomistit ovat huolissaan myös siitä, että Suomi on ilman hallitusta. Tämä lisää epävarmuutta. Kuoppamäki arvioi, että tulevat hallitusneuvottelut voivat pitkittyä, koska sote-uudistuksen kaataminen vaikeuttaa neuvottelujen käymistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?