Suomen julkinen talous sai Aktian huolestumaan – ennustaa talouskasvun hidastuvan - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Suomen julkinen talous sai Aktian huolestumaan – ennustaa talouskasvun hidastuvan

Pankkikonserni Aktian mukaan globaalit epävarmuustekijät, kuten brexit ja kauppasodan uhka, hidastavat Suomen ja maailman talouskasvua.

Aktian logo Helsingissä.

18.3.2019 12:45

Aktia laskee Suomen kuluvan vuoden bkt-ennusteen joulukuun 1,8 prosentista 1,7 prosenttiin. Ensi vuodelle Aktia ennustaa vain 1,3 prosentin kasvua.

– Vaikka kasvu hidastuu, on taloudessa monia hyviä piirteitä. Esimerkiksi kotitalouksien kulutus ja työllisyysaste ovat kehittyneet erinomaisesti, Aktian pääekonomisti Heidi Schauman sanoo tiedotteessa.

Maailmantalouden kasvun Aktia ennustaa olevan ensi vuonna 3,3 prosenttia, kun joulukuun ennuste oli 3,4 prosentin kasvu. Kasvua ajavat kehittyvät markkinat etenkin Aasiassa.

Aktian pääekonomisti Heidi Schauman.

Kehittyneiden talouksien tilanne on kuitenkin toinen. Euroalueen vuoden 2019 kasvun Aktia ennustaa olevan 1,2 prosenttia ja vuonna 2020 se hidastuu ennusteen mukaan vain yhteen prosenttiin. Tämän vuoden ennustetta laskettiin aiemmasta 1,5 prosentista.

– Euroopassa kaikki isot taloudet Espanjaa lukuun ottamatta alkavat hidastua. Samaan aikaan brexit-prosessi on yhä käynnissä, Italia-epävarmuus jatkuu ja tilanne on poliittisesti epävakaa monissa Euroopan maissa, Schauman sanoo.

Kasvun hidastuessa haasteeksi nousee Aktian mukaan Suomen julkisen talouden tasapaino. Julkisen velan suhde bkt:hen on kasvanut ja Aktian ennusteen mukaan velkaantumisaste vuonna 2020 on 57,6 prosenttia.

– Takanamme on nyt neljä vuotta kasvua, jonka huippu nähtiin jo vuonna 2016. Jos ennusteemme toteutuu, Suomessa on vähintään kuusi vuotta kasvua ilman, että julkistalous on saanut ylijäämää, Schauman huomauttaa.

Kasvun hiipumisen myötä paineet korkojen nostamiselle ovat kuitenkin laantuneet. Schaumanin mukaan Aktia odottaa Euroopan keskuspankki EKP:ltä yhtä koron nostoa vuoden 2020 ensimmäisellä puoliskolla.

– Alhainen korkotaso yhdistettynä hyvään työllisyyteen antaa suomalaisille mahdollisuuden valmistautua seuraavaan laskusuhdanteeseen. Sanoisin, että nyt on viimeistään aika alkaa varautumaan, Schauman sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?