Poikkeukset myöhästyttävät jatkuvasti työttömyys­päivärahoja: ”Perheeni saattaa joutua elämään nälässä monta viikkoa”

Lyhyet työt ja jopa aktiivimalli viivästyttävät työttömien työttömyyspäivärahaa pahimmillaan viikkoja. Siksi osa karttaa työn vastaanottamista.

Pienikin epäselvyys TE-toimiston tiedoissa saattaa siirtää työttömyystuen maksua jopa 30 vuorokaudella. Kuvituskuva.

18.3.2019 11:00

Taloussanomat kertoi aiemmin tällä viikolla, miten työttömän Martin työttömyyspäivärahan maksut viivästyivät työkokeilun vuoksi.

Jos työtön on kokeilussa viitenä päivänä viikossa, maksu ei viivästy, vaan hän saa rahansa samaan tapaan kuin ollessaan kokonaan työtön. Sen sijaan muu työaika tai poissaolot työkokeilusta, voivat hidastaa maksujen saamista, koska niitä ei tällöin voi hoitaa automaattisesti.

Jutun julkaisun jälkeen ilmeni, että myös lyhyet työsuhteet tai aktiivimalli voivat niinikään viivyttää päivärahojen saamista.

Martti kuuluu Julkisten ja hyvinvointialojen liiton (JHL) työttömyyskassaan. Ongelma ei kuitenkaan koske pelkästään kyseiseen kassaan kuuluvia, vaan muitakin työttömyyskassoja ja Kelaa.

Useat Taloussanomien lukijat kertoivat tilanteestaan. Työmarkkinatuki maksetaan Peken mukaan normaalisti ajallaan, mutta jos hakemukseen merkitsee tunninkin työssäolon, maksu siirtyy päiviä. Hän kertoo joutuneensa lainaamaan rahaa muun muassa vuokraan.

– Lisäksi pienikin epäselvyys TE-toimiston tiedoissa estää korvauksen maksun ja siirtää sitä 30 vuorokaudella. Kuinka sitten toimia? Pikavippi on ainoa keino, hän jatkaa.

Nimimerkki Akateeminen työtön kertoi, että ei ota vastaan parin päivän töitä.

– Maksut viivästyvät ja perheeni saattaa joutua elämään nälässä monta viikkoa. On se helkkari, kun köyhiä työttömiä tällä tavalla kyykytetään, hän kertoo.

Kassat noudattavat lakia

Palvelupäällikkö Janna Niemi JHL:stä kertoo, että asia liittyy työttömyysturvalakiin. Siinä on määritetty työllistymistä edistävien palvelujen ajalta maksettavasta etuudesta.

– Kassat eivät keksi keinoja, miten homma tehdään monimutkaiseksi ja jäsenelle vaikeaksi. Kyllä siellä on säännöskokonaisuus taustalla, Työttömyyskassojen Yhteisjärjestön (TYJ) toiminnanjohtaja Niina Jussila sanoo.

Järjestelmiä voidaan Niemen mukaan automatisoida tiettyyn pisteeseen saakka, mutta ihmisiä tarvitaan edelleen, kun pääsääntöön tulee poikkeus. Käsittelijää tarvitaan tutkimaan, maksetaanko suurempaa vai pienempää päivärahaa.

– Mikään järjestelmä ei voi automaattisesti maksaa sellaisia päivärahoja, joiden osalta järjestelmä ei tiedä, mitä maksaa, Niemi huomauttaa.

Pitääkö kaikesta raportoida?

Sepon mielestä järjestelmä on tehty siitä lähtökohdasta, että työtön on syyllinen ja yrittää huijata.

– Suomessa kuritetaan, jos vähänkin olet aktiivinen. Päivärahat laahaa viikkoja jälkijunassa, eikä asialle tehdä mitään. Olisko vaalilupaus nyt valtti tässä asiassa? Nimimerkki Voi ei kysyy.

Jussila pitää ongelmaa todellisena.

– Järjestelmän rakentamiseen liittyvät päätökset ovat poliittisia. Mitä yksinkertaisempi järjestelmä on, sitä jouhevampaa maksaminen on.

Säännöksiä voitaisiin Jussilan mielestä muuttaa esimerkiksi siten, että työkokeilussa olevien poissaolot eivät enää vaikuttaisi etuuteen. Kokeilusta maksetaan kulukorvausta yhdeksän euroa päivässä.

– Onko se sen arvoinen, että poissaoloista pitää raportoida, Jussila miettii.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?