Yksi kuva todistaa: näin hienosti veroalennus lisää vaurautta – vai oliko kyseessä kikka? - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Yksi kuva todistaa: näin hienosti veroalennus lisää vaurautta – vai oliko kyseessä kikka?

Näin hienosti veroalennus lisää vaurautta – vai lisääkö?

Julkaistu: 16.3.2019 19:44

Kun veroja alennettiin noin prosenttiyksikön, lisäsikö se verokertymää vai ei?

Veronmaksajain keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen kehuu veronalennusten myönteistä vaikutusta kansantalouteen eduskuntavaalien lähestyessä.

Lehtinen sanoi pikaviestipalvelu Twitterissä, että maksajalle kohtuullisen verotuksen toivotaan usein tuottavan samalla riittävästi veroja hyvinvointiyhteiskunnan tarpeisiin.

Veronmaksajain keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen kehuu veronalennusten myönteistä vaikutusta kansantalouteen.

Veroasteen alennus näyttäisi äkkiseltään toimineen juuri näin, Lehtisen tekemä kuva kertoo.

Viime vuonna veroaste aleni 42,4 prosenttiin vuoden 2017 43,3 prosentista suhteessa bruttokansantuotteeseen.

Verojen ja muiden maksujen kertymä nousi silti vuoden 2017 96,9 miljardista eurosta viime vuoden 99,1 miljardin euron ennätykseen.

Lehtisen Twitter-päivityksestä uutisoi kokoomuksen Verkkouutiset.

Hyvä homma, tai hetkinen. Kun kuvaa katsoo tarkemmin, palkit näyttävät oudoilta.

Syynä on Lehtisen käyttämä kuvaaja, joka alkaa 95 miljoonasta eurosta. Näin verokertymän kasvu näyttää dramaattiselta, eli jopa kaksinkertaiselta.

Lisäksi hämää syy-seuraussuhde. Veroasteen lasku ja verokertymän nousu toki tapahtuivat samaan aikaan, mutta johtuiko jälkimmäinen ensimmäisestä?

Vai johtuikohan verokertymä kuitenkin myös tai pääosin bkt:n kasvusta? Luvut perustuvat Tilastokeskuksen ennakkotietoihin bkt:sta, joka siis kasvoi kolmatta peräkkäistä vuotta.

– Jos verotulot kasvavat samaan aikaan, kun verotus alenee, siitä ei voida päätellä, että veronalennus on verotulojen kasvun syy, sanoo Jukka Pirttilä, julkistalouden professori Helsingin yliopistossa ja Valtion taloudellisessa tutkimuskeskuksessa.

– Parhaiden tutkimustulosten mukaan veroasteen alentaminen jopa Suomen korkeilla tasoilla alentaa verotuloja. Se voi hieman nostaa taloudellista aktiivisuutta, mutta ei niin paljon, että se peittoaisi alennuksen vaikutuksen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?