OECD:n pääsihteeri: Jos maailma olisi kuin Suomi, se olisi rikkaampi ja onnellisempi - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

OECD:n pääsihteeri: Jos maailma olisi kuin Suomi, se olisi rikkaampi ja onnellisempi

OECD:n pääsihteeri Ángel Gurría kävi Helsingissä Suomen 50-vuotisen OECD-jäsenyyden kunniaksi.

Julkaistu: 15.3.2019 15:34

Suomi on pärjännyt muita paremmin siinä, että talouskasvun hedelmistä on päästy nauttimaan laajalti, OECD:n pääsihteeri Ángel Gurría sanoo Taloussanomille.

Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD on korostanut viime aikoina vahvasti niin sanottua inklusiivista kasvua eli sitä, että kasvun hedelmien pitää ulottua kaikille.

Suomessa vahva mukaan ottamisen henki on osa identiteettiä, OECD:n pääsihteeri Ángel Gurría mainitsi perjantaina tilaisuudessa, jossa juhlistettiin Suomen 50-vuotista jäsenyyttä OECD:ssä.

– Olette harmoninen yhteiskunta. Pitäkää se sellaisena. Kun sen menettää, sitä on vaikea saada takaisin, Gurría sanoi.

Taloussanomien haastattelussa Gurría sanoi, että vastakkaisesta kehityksestä eli siitä, että talouskasvun hyödyt ovat valuneet vain harvoille, on lukuisia esimerkkejä viime vuosilta.

– Se tuottaa vihaa, turhautumista, tyytymättömyyttä. Se on näkynyt vaalien odottamattomissa lopputuloksissa kaikkialla. Yhtäkkiä nähdään ihmisiä, jotka eivät pidä Euroopasta, eivät pidä eurosta, eivät pidä maahanmuuttajista, eivätkä mistään. Sillä saadaan aikaan pahaa jälkeä.

Inklusiivinen kasvu ei ole hänen mukaansa pelkästään tärkeä ja toivottava asia, vaan elintärkeä ja perustavaa laatua oleva asia. Se on puuttuva osa, josta ei ole tarpeeksi välitetty, Gurría sanoo.

– Siksi maksamme nyt kovaa hintaa.

Suomi on onnistunut tässä paremmin kuin suurin osa, vaikka kaikkiin ongelmiin ei ole täälläkään osattu vastata. Gurría kehottaa pitämään huolta demokraattisesta prosessista sekä kuuntelemaan kansalaisyhteiskuntaa, vaikka se ei olisikaan vaaleilla valittu.

Mitä muu maailma voi oppia Suomelta?

– Jos kaikkialla maailmassa olisi sama määrä tasa-arvoa tai yhtä vähän epätasa-arvoisuutta kuin Suomessa, meillä olisi ensinnäkin paljon isompi bruttokansantuote, maailma olisi rikkaampi. Toiseksi maailma olisi onnellisempi. Olisimme paremmassa maailmassa, jos jakaisimme tämän huolen epätasa-arvosta.

Uusi hallitus kohtaa hidastuvan kasvun

Suomen hallitus erosi viikko sitten ja eduskuntavaaleissa valitaan uudet päättäjät kuukauden kuluttua. Uudet päättäjät joutuvat Gurrían mukaan kohtaamaan ensinnäkin hidastuvan talouskasvun, sillä OECD:kin päivitti juuri kasvuennusteitaan ja Suomen tärkeissä vientimaissa odotetaan nyt heikompaa kasvua kuin aiemmin.

Gurría korostaa, että Suomen haasteet ovat sekä kansainvälisiä että kotimaisia. Kestävyysvaje, kilpailukyky, ihmisten osaaminen ja ikääntyminen ovat tuttuja politiikkojenkin puheista.

– Ei ole meidän asiamme kertoa hallituksille, mitä pitäisi tehdä. Mutta sitten, kun olette määritelleet prioriteettinne, meidän roolimme on näyttää, miten muualla maailmassa on ratkottu samanlaisia ongelmia.

–Väestön ikääntyminen on kuin Pac-Man, se peli, jossa pieni naama söi kaiken edestään. Ikääntyminen syö kaiken, se syö resurssit ja julkisen talouden budjetit, Gurría sanoo.

Ikääntymisellä on valtava vaikutus paitsi terveydenhoitoon, myös julkiseen talouteen sitä kautta, että entistä harvempi tuottaa varallisuutta ja entistä useampi on siitä riippuvainen.

– Väestön ikääntyminen on kuin Pac-Man, se peli, jossa pieni naama söi kaiken edestään. Ikääntyminen syö kaiken, se syö resurssit ja julkisen talouden budjetit, Gurría heittää.

Hän kehottaa suomalaisia katsomaan esimerkiksi Japanin kehitystä, joka ei ole enää vain ikääntyvä vaan jo ikääntynyt maa.

Gurría viittaa myös Suomessa juuri kaatuneeseen sote-uudistukseen.

– Kysymys on siitä, pysyykö julkinen sektori vauhdissa mukana ikääntyvässä yhteiskunnassa, jossa tarvitaan entistä enemmän resursseja ja erityyppistä hoivaa. Ihmiset ehkä lopettavat työnteon 60-vuotiaana ja lakkaavat tuomasta rahaa eläkerahastoihin, mutta he ovat silti joukossamme vielä 85-vuotiaina. Miten nämä asiat yhdistetään?

Suomen pitää kasvattaa tutkimusrahoitusta

Yksi keino pärjätä tulevaisuudessa ovat innovaatiot, ja ne tarvitsevat syntyäkseen rahoitusta. Gurría kaivaa esiin kuvion, josta näkyvät investoinnit tutkimukseen ja tuotekehitykseen suhteessa bruttokansantuotteeseen.

Suomen punainen käppyrä kääntyi noin kymmenen vuotta sitten laskuun. Silloin Suomi vielä voitti niin Ruotsin, Yhdysvallat kuin Etelä-Koreankin, OECD:n keskiarvosta puhumattakaan.

Nyt Suomi on pudonnut alle Ruotsin ja varsinkin Etelä-Korean. Taustalla olivat Nokian ongelmat, jotka pudottivat yksityissektorin tutkimus- ja tuotekehitysbudjetit. Gurrían mukaan suunta pitää saada käännettyä.

– Jos haluaa kilpailla osaamisessa Korean kanssa tai Ruotsin kanssa, siellä on aukko ja teidän pitää kuroa se kiinni. Siksi, että se tarkoittaa teollista johtajuutta, se tarkoittaa innovaatioita, se tarkoittaa patentteja, se tarkoittaa bisnestä, se tarkoittaa vientiä, se tarkoittaa työpaikkoja.

Gurrían mukaan yhden ison Nokian sijaan tarvittaisiin satoja startup-yrityksiä.

– Nuoria miehiä ja naisia, jotka ajattelevat, ettei heidän tarvitse olla töissä julkisella sektorilla tai isoissa yrityksissä, vaan voivat olla itse omia pomojaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?