Noora Fagerström, 33, hoksasi 7. luokalla, mitä täytyy tehdä – johtaa nyt miljoonabisnestä: ”Enää ei tarvitse miettiä kaupassa, mitä ostaa” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Noora Fagerström, 33, hoksasi 7. luokalla, mitä täytyy tehdä – johtaa nyt miljoonabisnestä: ”Enää ei tarvitse miettiä kaupassa, mitä ostaa”

Noora Fagerström, 33, eli lapsuutensa rahattomana. Viime vuonna oman yrityksen liikevaihto oli yli 14 miljoonaa euroa.

Jungle Juice Barin perustaja Noora Fagerström, 33, ymmärsi teini-ikäisenä, että jos hän haluaa pois rahattomuudesta, koulu on pakko hoitaa hyvin.­

17.3.2019 10:01

Jungle Juice Barin perustaja, Smoothie Heaven Oy:n toimitusjohtaja, Noora Fagerström, 33, kertoo oman tarinansa siitä, miten hän nousi menestykseen:

Olen kasvanut Itä-Helsingissä yksinhuoltajaäidin kanssa. Vanhempani erosivat ollessani parivuotias. Isäni kuoli, kun olin 14.

Minulla oli hyvä koti ja rakastava äiti, mutta rahaa ei ollut. Äitini opiskeli lähihoitajaksi, kun olin alakoulussa. Hänellä ja hänen miesystävällään ei usein ollut samaan aikaan töitä.

Ymmärsin perheemme tilanteen yläkoulussa. En koskaan kunnolla harrastanut mitään, muilla oli hienompia vaatteita ja ulkomaanmatkoja ja joku Espoo oli aivan vieras käsite. Siihen aikaan koulumme oli rauhaton, välillä tarvittiin poliisia. Kauppamatkalla opin välttelemään juoppoja ja narkomaaneja. Se oli välillä vähän pelottavaa.

Yläkoulussa huomasin myös, että joidenkin elämä lähti väärille raiteille. Nykyään osa on kuollut, joillain on alkoholi- tai huumeongelma.

 Itse aloin seiskaluokalla tsempata. Tajusin, että jos haluan pois täältä, niin koulu täytyy hoitaa hyvin.

Itse aloin seiskaluokalla tsempata. Tajusin, että jos haluan pois täältä, niin koulu täytyy hoitaa hyvin.

Lukiossa motivaationi laski, mutta rehtori otti minut puhutteluun luvattomista poissaoloista ja kertoi niistä äidilleni. Ryhdistäydyin uudelleen.

Lukion jälkeen vietin välivuosia, opiskelin iltakoulussa tradenomiksi ja tein koko ajan töitä, jopa viidessä paikassa. Säästin rahaa, koska halusin yrittäjäksi. Pari viikkoa tutkinnon jälkeen perustimme mieheni kanssa Smoothie Heavenin. Laitoimme yritykseen kaikki rahamme. Viime vuonna liikevaihto oli yli 14 miljoonaa euroa.

Noora Fagerström, 33, säästi pitkään rahaa, koska halusi yrittäjäksi.­

Enää ei tarvitse miettiä kaupassa, mitä ostaa. Sain enemmän, mitä ajattelin. Halusin vain elää perheeni kanssa turvallisessa ympäristössä ja antaa heille hyvän elämän. Kolme lastamme saavat harrastaa.

Minut pelasti se, että meillä oli äitini kanssa tasapainoinen elämä ja läheinen suhde. Vieraillessani alkoholismista kärsivän isäni luona minua pelotti. Olen nähnyt kaksi niin eri maailmaa, että oli helppo valita.

 Jokaisen on mahdollista nousta, mutta kaikki lähtee itsestä ja omasta asenteesta.

Jokaisen on mahdollista nousta, mutta kaikki lähtee itsestä ja omasta asenteesta. Ahkeruus ja innokkuus palkitaan. Aika moni ajattelee, että yhteiskunta pitää huolta. Itä-Helsingissä jotkut sanoivat nuoruudessani, että ei tässä mitään töitä jaksa tehdä, hyvin näyttää pärjäävän, jos menee sossuun.

Nuorten syrjäytymistä ehkäisisi myös varhaisempi puuttuminen ja verkostoituminen. Oli hyvä, että rehtori puhutteli minua lukiossa. Sekin oli hyvä, että meitä kannustettiin menemään nuorisotalolle, jossa oli maksutonta tekemistä. Tuntui vaikealta mennä sinne, mutta oli hyvä tutustua uusiin ihmisiin. Olen käynyt myös partiossa.

Jos maksullisiin harrastuksiin ei ole rahaa, vanhempien pitäisi ottaa vastuuta ja laittaa lapsensa edes johonkin. Toisiin ihmisiin pitäisi kannustaa tutustumaan enemmän myös koulussa. Työelämässä olen huomannut, että ihmiset, jotka verkostoituvat, pääsevät pitkälle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?