Boeing 737 Max 8 putosi Etiopiassa – Norwegian lentää jatkuvasti samalla mallilla suomalaisten suosikkilomakohteisiin - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Boeing 737 Max 8 putosi Etiopiassa – Norwegian lentää jatkuvasti samalla mallilla suomalaisten suosikkilomakohteisiin

Norwegianilla on toistakymmentä samanlaista Boeing 737 Max 8 -konetta, joista osa operoi myös Suomen reiteillä.

Julkaistu: 12.3.2019 15:01

Flight Radar24 -sivuston mukaan Norwegian lentää 737 Max 8 -mallin lentokoneella Helsingistä ainakin 19:ään eri kohteeseen.

Useat lentoyhtiöt eri puolilla maailmaa ovat keskeyttäneet lennot Boeingin 737 Max 8 -mallisella konetyypillä. Koneita on jäänyt kentille muun muassa Brasiliassa, Kiinassa, Etiopiassa, Indonesiassa ja Etelä-Afrikassa. Argentiinassa Aerolinas Argentinas -yhtiön lentäjät ovat kieltäytyneet lentämästä 737 Max 8 -koneilla.

Tiistaina myös Singapore ja Australia ilmoittivat kieltävänsä lentämisen kyseisillä koneilla ilmatilassaan. Yhdysvaltain ilmailuhallinto FAA on puolestaan antanut Boeingille huhtikuun loppuun asti aikaa tehdä parannukset.

Kyseisen mallinen kone putosi toissa päivänä Etiopiassa pian nousun jälkeen, ja kaikki koneessa olleet 157 ihmistä kuolivat. Vastaavantyyppinen onnettomuus sattui samalla konetyypillä lokakuussa Indonesiassa. Tuolloin 189 ihmistä kuoli, kun Lion Air -yhtiön kone syöksyi maahan niin ikään muutamien minuuttien kuluttua noususta.

Suomessa toimivista lentoyhtiöistä ainakin Norwegian käyttää 737 Max 8 -koneita. Lentoreittejä seuraavan Flight Radar24 -sivuston mukaan Suomen reiteillä operoi kahdeksan yhtiön uutta 737 Max 8 -konetta.

Flight Radar24 -sivuston mukaan kyseisellä konemallilla lennetään Helsingistä lukuisiin suomalaisten suosimiin lomakohteisiin kotimaassa, Euroopassa sekä Euroopan ulkopuolella.

Viimeisen viikon aikana 737 Max 8-koneella Helsingin ja eri ulkomaan lomakohteiden välillä lennettyjen reittilentojen lista on pitkä. Kyseisen mallisilla koneilla on lennetty ainakin Tukholmaan, Osloon, Kööpenhaminaan, Amsterdamiin, Gdanskiin, Krakovaan, Prahaan, Lontoon Gatwickiin, Gran Canarialle, Malagaan, Teneriffalle, Alicanteen, Varsovaan, Dubliniin ja Agadiriin.

737 Max 8 -konemallia on käytetty myös Norwegianin kotimaan lennoilla. Kohteisiin kuuluu ainakin Oulu, Kittilä, Ivalo ja Rovaniemi.

Etenkin kaukokohteisiin matkustaessa koneen malli voi muuttua myös lentoa vaihtaessa. Norwegian käyttää 737 Max 8 -konemallia esimerkiksi Edinburgh-New York välin lennoilla.

Norwegian ilmoitti sunnuntaina, ettei halua kommentoida Etiopian tapausta, mutta lyhyessä lausunnossaan lentoyhtiön operatiivisen toiminnan johtaja Tomas Hesthammer sanoi seuraavasti:

– Ajatuksemme ovat kaikkien niiden luona, joita tämä traaginen onnettomuus koskee. Kaikki Boeing 737 MAX -lentokoneemme ovat käytössä normaalisti. Olemme tiiviissä keskusteluyhteydessä Boeingin kanssa ja seuraamme heidän ja ilmailuviranomaisten ohjeita ja suosituksia. Matkustajiemme turvallisuus on meille aina kaikkein tärkein asia.

Ilta-Sanomat tavoitteli tiistaina Norwegiania kommentoimaan lentoyhtiön Suomessa käyttämiä 737 Max 8 -koneita, mutta yhtiö ei kommentoinut asiaa.

Norwegian julkaisi tiistaina asian tiimoilta uuden lausunnon.

– Olemme tiiviissä yhteydessä Boeingin ja asiasta vastaavien ilmailuviranomaisten kanssa. Jos heiltä tulee uusia suosituksia, ohjeita tai rutiineja, otamme nämä käyttöön välittömästi mukaan lukien ohjelmistopäivitykset, Hesthammer sanoo yhtiön lausunnossa.

Norwegian ei suinkaan ole ainoa lentoyhtiö, joka ei ole luopunut 737 Max 8 -koneista. Liikenne- ja viestintäviraston Traficomin ilmailujohtaja Pekka Henttu kertoi maanantaina STT:lle, että noin kymmenkunta Suomeen lentävää lentoyhtiötä käyttää konetyyppiä, joka oli käytössä Etiopian turmalennolla. Millään suomalaisella lentoyhtiöllä se ei kuitenkaan ole käytössä.

Boeing-yhtiön 737 Max 8 on suhteellisen tuore versio perinteisestä 737-mallin matkustajakoneesta. Max 8 lensi ensimmäiset kaupalliset lentonsa vuonna 2017 ja Max-sarjan koneiden on ollut tarkoitus korvata edeltävä ”sukupolvensa” eli Boeing 737-800.

Boeingin toimitusjohtaja kertoi Reutersin mukaan työntekijöille, että hän uskoo uuden 737 MAX 8 -mallin turvallisuuteen kahdesta vakavasta onnettomuudesta huolimatta.

– Saatuaan sertifioinnin ja aloitettuaan liikennöinnin MAX-perhe on vienyt läpi satojatuhansia lentoja turvallisesti, toimitusjohtaja Dennis Muilenburg oli sanonut työntekijöille sähköpostissaan.

Reutersin mukaan Boeing vahvisti myös tiistaina, että se aikoo tehdä pian ohjelmistopäivityksen uuden 737 MAX 8 -mallin koneisiin.

Boeing ei sanonut, liittyykö päivitys sunnuntaina tapahtuneeseen Ethiopian Airlinesin lentoturmaan. Tiedotteessa kuitenkin välitettiin yhtiön surunvalittelut 157 kuolonuhrin omaisille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?