Kiinalaisrahasto sijoittamassa 15 miljardia Vesterbackan Helsinki-Tallinna-tunneliin - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kiinalaisrahasto sijoittamassa 15 miljardia Vesterbackan Helsinki-Tallinna-tunneliin

Touchstone ja liikemies Peter Vesterbackan Finest Bay Area allekirjoittivat aiesopimuksen eilen.

Liikemies Peter Vesterbacka puuhaa tunnelia Helsingin ja Tallinnan välille.

8.3.2019 8:05 | Päivitetty 8.3.2019 9:33

Suomenlahden alittava liikennetunneli on ottanut ison askeleen eteenpäin. Tunnelia suunnitteleva Finest Bay Area Development on laatinut aiesopimuksen kiinalaisen Touchstone Capital Partners Ltd:n kanssa tunnelin rahoituksesta.

Sopimus sisältää 15 miljardin euron rahoituksen. Aiemmin on jo ilmoitettu dubalaisyhtiö ARJ Holding LLC:n kanssa sovitusta 100 miljoonan euron rahoituksesta, josta uutisoitiin viime vuoden lopulla.

Kiinalaisrahoituksesta kolmannes tulee pääomasijoituksena ja kaksi kolmannesta lainana. Touchstone Capital Partnersin rahasto tekee vähemmistöpääomasijoituksen ja sitoutuu samalla hankkeen velkarahoitukseen.

– Olemme erittäin tyytyväisiä neuvotteluihin ja saavutettuun yhteisymmärrykseen. Touchstonella on laaja kokemus vastaavanlaisten suurten yksityisten infrastruktuurihankkeiden rahoittamisesta, toteaa Finest Bay Area Developmentin perustajiin kuuluva Kustaa Valtonen tiedotteessa.

Rahoitus on nostettavissa hankkeen rakennusvaiheiden mukana. Yksityiskohdista neuvotellaan seuraavan kuuden kuukauden aikana.

– Tavoitteenamme on hankkia myös eurooppalaisia, pohjoismaisia ja suomalaisia pääomasijoituksia nyt sovitun rahoitusjärjestelyn lisäksi. Haemme projektille kestävää ja kaikin puolin tasapainoista rahoitusratkaisua, Valtonen kertoo.

Finest Bay Area Developmentin tarkoituksena on rakentaa Suomen ja Viron välille merenalainen rautatietunneli, joka muodostaa Suomen ja Viron pääkaupunkiseuduista yhteisen metropolialueen.

– Tallinnan Tunneli on Euroopan suurimpia infrahankkeita ja se tarvitsee toteutuksessa tiiviin yhteistyön hankekonsortion ja Suomen ja Viron julkisten sektoreiden välillä, sanoo Finest Bay Area Developmentin perustaja Peter Vesterbacka.

– Tunneli muodostaa Helsingin ja Tallinnan seuduista yhteisen metropolialueen, joilla on loistava mahdollisuus tulla Aasian ja Euroopan yhdistäväksi hermokeskukseksi, toteaa Touchstone Capital Partnersin hallituksen puheenjohtaja Kenny Song.

Touchstone Capital Partners on tehnyt vastaavanlaisia sijoituksia muun muassa Euroopassa, Australiassa sekä Pohjois- ja Etelä-Amerikassa.

Tallinna-tunnelia on selvittänyt myös FinEst Link-projekti, johon ottavat osaa Uudenmaan liitto, Helsingin kaupunki, Väylävirasto, Tallinnan kaupunki, Viron talous- ja viestintäministeriö ja Harjun kuntien liitto.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?