EKP haluaa kiihdyttää inflaatiota uusilla toimilla – laski talousennusteitaan - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

EKP haluaa kiihdyttää inflaatiota uusilla toimilla – laski talousennusteitaan

Draghi sanoi EKP:n korkokokouksen jälkeisessä tiedotustilaisuudessa, että euroalueen pohjainflaatio on yhä vaimeaa ja heikommat talousluvut viittaavat talouskasvun hidastumiseen. Tämä kasvun jarrutus jatkuu tänä vuonna.

Julkaistu: 7.3.2019 16:41

EKP ilmoitti, että se tarjoaa pankeille uutta pitkäaikaista TLTRO-rahoitusta syyskuun alusta. Lisäksi keskuspankki muutti ohjeistustaan. Keskuspankkikorot pysyvät ennallaan ainakin vuoden loppuun asti, kun aiemmin niiden viestittiin pysyvän ennallaan kesän yli.

Euroopan keskuspankin (EKP) pääjohtaja Mario Draghin mukaan keskuspankin tänään päättämien toimenpiteiden tarkoituksena on kiihdyttää inflaatiota euroalueella. Hän myös sanoi suoraan, että uudet toimet lisäävät elvytystä.

EKP ilmoitti, että se tarjoaa pankeille uutta pitkäaikaista TLTRO-rahoitusta syyskuun alusta. Lisäksi keskuspankki muutti ohjeistustaan. Keskuspankkikorot pysyvät ennallaan ainakin vuoden loppuun asti, kun aiemmin niiden viestittiin pysyvän ennallaan kesän yli. Draghin mukaan päätökset olivat yksimielisiä.

Draghi sanoi EKP:n korkokokouksen jälkeisessä tiedotustilaisuudessa, että euroalueen pohjainflaatio on yhä vaimeaa ja heikommat talousluvut viittaavat talouskasvun hidastumiseen. Tämä kasvun jarrutus jatkuu tänä vuonna.

Pääjohtaja sanoi, että protektionismi on haavoittanut luottamusta ja että EKP:n neuvosto on valmis soveltamaan kaikkia tarvittavia instrumentteja.

Draghin mukaan heikompi talousdata kuvastaa heikompaa ulkoista kysyntää. Hän sanoi, että lyhyen aikavälin kasvunäkymät ovat odotettuja heikompia.

EKP laski ennustettaan euroalueen kuluvan ja ensi vuoden kasvusta sekä inflaatiokehityksestä.

Tänään julkistamassaan uudessa ennusteessa EKP povaa euroalueen bruttokansantuotteen kasvavan tänä vuonna 1,1 prosenttia, kun joulukuussa ennuste oli 1,7 prosenttia ja syyskuussa 1,8 prosenttia.

Ensi vuoden ennusteensa EKP laski 1,6 prosenttiin aiemmasta 1,7 prosentista. Vuoden 2021 kasvuennuste on ennallaan 1,5 prosentissa.

Draghi luonnehti kuluvan vuoden kasvuennusteen laskua tuntuvaksi.

Hänen mukaansa euroalueen lyhyen aikavälin kasvunäkymä on odotettua heikompi ja talousnäkymien riskit ovat edelleen alaspäin.

Kuluvaa vuotta koskevan inflaatioennusteensa keskuspankki laski 1,2 prosenttiin aiemmasta 1,6 prosentista.

EKP arvioi kuluttajahintojen nousuvauhdin kiihtyvän ensi vuonna 1,6 prosenttiin, kun aiempi arvio oli 1,7 prosenttia.

Draghi kuvasi kasvuennusteen laskua ”olennaiseksi” ja sanoi, että tulevat talousluvut ovat heikkoja erityisesti valmistusteollisuudessa.

Draghi sanoi myös, että talouskasvun riskit ovat yhä alasuuntaiset ja että inflaation odotetaan hiipuvan vuoden lopussa. EKP odottaa silti työvoimakustannusten nousevan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?