Posti harkitsee joidenkin töiden siirtämistä Viroon – johtaja ei kiistä tietoa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Posti harkitsee joidenkin töiden siirtämistä Viroon – johtaja ei kiistä tietoa

Kuvituskuva.

Julkaistu: 7.3.2019 13:34, Päivitetty 7.3.2019 16:46

Posti harkitsee Taloussanomien saaman tiedon mukaan toimistotöiden siirtämistä Tallinnaan. Talousjohtaja Tom Jansson kertoo, että yt-neuvotteluissa pohditaan eri vaihtoehtoja.

Posti aloitti tammikuun lopussa yt-neuvottelut jotka koskevat noin 6 000 ihmistä. Posti kertoi tuolloin tavoittelevansa 150–200 miljoonan euron kustannussäästöjä kolmen vuoden aikana. Henkilöstön vähennystarve on enintään 236 henkilöä hallinnossa ja palvelutuotannossa.

Taloussanomien saaman tiedon mukaan Posti aikoo siirtää ainakin toimistotöitä Tallinnaan. Työnantaja on kertonut asiasta työntekijöille, joita asia näillä näkymin koskee. Taloussanomille on kerrottu, että heitä on merkittävä määrä.

Posti Groupin talous- ja rahoitusjohtaja Tom Jansson, pitääkö tieto paikkaansa?

– Meillä on neuvottelut käynnissä ja on erilaisia suunnitelmia. Tämä suunnitelma on vielä käynnissä. Meillä ei ole mitään päätöksiä mistään vielä.

Mutta onko yksi vaihtoehto se, että tehtäviä siirretään Tallinnaan?

– Kuten sanoin, tämä on vielä suunnitteluvaiheessa. Niin kauan, kun ei ole päätöksiä, teemme tätä – niin kuin aina – henkilöstön kanssa hyvässä yhteistyössä ja pyrimme löytämään parhaat ratkaisut.

Onko mahdollista, että henkilöstöä siirtyisi Tallinnaan?

– Meillä on eri vaihtoehtoja ja henkilöstön edustajien kanssa pyrimme löytämään meille kaikille parhaan mahdollisen suunnitelman, joka toimisi parhaiten.

Ette kuitenkaan sano, että saamamme tieto olisi virheellinen?

– En kiistä mitään, enkä sano mitään, koska tämä on tällä hetkellä vain suunnittelua.

– Meillä on kustannuspaineita ja pyrimme löytämään niihin hyviä ratkaisuja. Meidän pitää miettiä eri vaihtoehtoja ja tässä suunnittelussa tämä on tällä hetkellä menossa.

Tiedotteessa, jossa Posti kertoi yt-neuvottelujen alkamisesta, se mainitsi, että eduskunta vapautti postipalvelujen kilpailun kokonaan vuonna 2016. Missä määrin tilanne, jossa Posti hakee näin suuria säästöjä, liittyy kilpailun vapauttamiseen?

– Sitä on mahdotonta sanoa. Kuten kaikki tiedämme kirje- ja lehtivolyymit laskevat. Kun tilanteeseen tulee kilpailua, se lisää kustannuspaineita. Mutta toimimme samoilla ehdoilla kuin kilpailijat ja pyrimme löytämään ratkaisuja, jotka toimisivat myös taloudellisesti.

Posti on yhteiskunnallisesti merkittävä palvelu. Onko mitään ristiriitaa siinä, että tällaisen valtio-omisteisen yhtiön toimintoja siirretään toiseen valtioon?

– Kuten sanoin, meillä on vain suunnitelmia pöydällä, eikä mitään päätöksiä ole tehty. Vaikka olemme valtionyhtiö, harjoitamme liiketoimintaa ja joudumme miettimään, miten saamme kustannukset toimimaan tulojen mukaan.

– Neuvottelut saadaan toivottavasti päätökseen maaliskuun loppupuolella. Tiedotamme sen jälkeen.

Valtio ei puutu asiaan kesken neuvottelujen

Posti Group on luokiteltu markkinaehtoisesti toimivaksi valtionyhtiöksi, jossa omistajalla on strateginen intressi. Omistajan tavoitteena on kulloinkin parhaan taloudellisen kokonaistuloksen saavuttaminen. Tätä arvioidaan kannattavuuden ja omistaja-arvon pitkäjänteisen kasvun perusteella.

Suomen valtio omistaa suoraan 50,1 prosenttia Postin osakekannasta. Viime vuoden lopulla valtioneuvosto päätti siirtää 49,9 prosenttia yhtiön osakkeista Valtion kehitysyhtiö Vaken omistukseen. Tuolloin sovittiin, että valtioneuvosto hoitaa omistajuutta koskevan tiedotuksen.

Finanssineuvos Petri Vihervuori valtioneuvoston kanslian omistajaohjausosastolta, miten omistaja suhtautuu Postin suunnitelmiin?

– Ei meillä ole mitään kommentoitavaa. Postilla on yt-prosessi on käynnissä ja suomalainen käytäntö on, että ensin neuvotellaan ja sen jälkeen tulee päätökset.

Tarkoittaako tämä, että Postilla on täysi työrauha prosessissaan?

– Totta kai on. Omistaja ei voi eikä halua sotkeutua prosessiin. Neuvottelujen päättymisen jälkeen voidaan tarvittaessa palata asiaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?