Forbesin miljardöörien listalla kuusi suomalaista: he ovat Suomen rikkaimmat - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Forbesin miljardöörien listalla kuusi suomalaista: he ovat Suomen rikkaimmat

Maailman miljardöörien listalle pääsi tänä vuonna kuusi suomalaista.

Antti Herlin, Mika Anttonen, Antti Aarnio-Wihuri, Ilkka Herlin, Heikki Kyöstilä ja Ilona Herlin ovat Forbes-julkaisun tämänvuotisessa miljardöörilistassa.

6.3.2019 19:17

Yhdysvaltalainen talouslehti Forbes on julkaissut vuosittaisen listansa maailman miljardööreistä. Tänä vuonna rikkaimpien kerhoon ylsi lehden laskujen mukaan 2153 ihmistä.

Maailman varakkaimpien joukkoon lukeutuu myös kuusi suomalaista.

Joukon suomalaisten kärjessä on yllätyksettömästi Suomen rikkain ihminen Antti Herlin, 62. Koneen ja Sanoman suuromistajan 3,6 miljardin euron omistukset tekevät hänestä maailman 478:ksi vauraimman ihmisen. Hän on Koneen entisen toimitusjohtajan Pekka Herlinin poika.

Koneen ja Sanoman suuromistaja Antti Herlin on suomen rikkain ihminen.

Antti Herlinin ohella listalla on myös viisi muuta suomalaista miljardööriä.

Toiseksi rikkain henkilö Suomessa on energia- ja polttoaineyhtiö ST1:n perustaja ja pääomistaja Mika Anttonen, 52. Anttosen 2.1 miljardin omaisuus tekee hänestä maailman 1116:ksi vauraimman henkilön.

Vuonna 2017 ST1:n liikevaihto oli 5,1 miljardia euroa, nousten 16,2 prosenttia.

Anttonen puhui viime tammikuussa Ilta-Sanomille työstään ja rahoittamistaan projekteista ilmastonmuuton torjumiseksi.

– Omatuntoni sanoo, että näin pitää tehdä. On rikkaiden länsimaiden velvollisuus etsiä ratkaisua, että nykyinen elämänmenomme voisi jatkua, Anttonen sanoi tuolloin.

ST1:n perustaja ja pääomistaja Mika Anttonen.

Anttonen aloitti uransa aikanaan Nesteellä, ja perusti menestysyrityksensä vuonna 1995.

Suomen kolmanneksi vauraimman pallille kipuaa monialayhtiö Wihurin hallituksen puheenjohtaja ja pääomistaja Antti Aarnio-Wihuri, 79. Suomalainen liikemies on myös lääketieteen kunniatohtori.

Wihurin yritys on ollut Aarnio-Wihurin perheen omistuksessa jo yli sata vuotta. 1.5 miljardin omaisuudella hän löytyy Forbesin listalla sijalta 1511.

Monialayhtiö Wihurin hallituksen pääomistaja Antti Aarnio-Wihuri.

Entinen ralli- ja ratakuski on suuri moottoriurheilun ystävä ja hän on antanut intohimolleen paljon elämänsä aikana. Wihuri-konserni on toiminut muun muassa formulakuski Valtteri Bottaksen taustajoukoissa tukijana.

Neljänneksi Suomen vauraimpien joukossa kirii Ilkka Herlin, 60, joka löytyy 1.4 miljardin omaisuudella Forbesin listalta sijalta 1605. Herlin on suomalaisen lastinkäsittely-yhtiö Cargotecin suuromistaja ja hallituksen puheenjohtaja. Hän on veljensä Antti Herlinin tapaan Kone-perijä.

Herlinien isän kuollessa Ilkka Herlinille ja muille sisaruksille selvisi, että hän oli jättänyt yllättäen Koneen suuromistuksen Antti Herlinille. Tästä seurasi sisarusten välillä vääntöä omistuksen jakautumisesta.

Koneen mahtisukuun kuuluva, lastinkäsittely-yhtiö Cargotecin suuromistaja Ilkka Herlin.

Ilkka Herlin povasi viime vuoden lopussa suomalaiselle taloudelle vaikeita aikoja.

– Talous kasvoi viime vuosina maailmalla vinhaa vauhtia, minkä ansiosta myös Suomen nykyinen hallitus onnistui kääntämään valtion talouskäyrät nousuun. Kiky-ratkaisukin vaikutti siihen, että maan hallitus on jopa ylittänyt odotukset, mutta erityisesti tämä selittyy globaalisti löysällä rahapolitiikalla, Herlin sanoi tuolloin Taloussanomille.

– Nyt kasvun rajat on valitettavasti saavutettu ja edessä ovat haastavat ajat – niin Suomessa kuin maailmalla. Rahapolitiikan kiristyminen tarkoittaa automaattisesti muun muassa korkojen nousua.

Neljännen sijan Suomessa ja 1605:n sijan Forbesin listalla jakaa Herlinin kanssa hammaslääkärialan teknologiaa valmistavan Planmecan perustaja ja toimitusjohtaja Heikki Kyöstilä, 73.

Planmecan perustaja ja toimitusjohtaja Heikki Kyöstilä.

Kyöstilä kertoi vuonna 2016 Ilta-Sanomille miljardiomaisuuden syntymisestä. Tuolloin hänen ei tarvinnut kauaa miettiä, mikä on ollut menestyksen salaisuus.

– Kyllä se edelleen on tämä korkea teknologia ja maailmanlaajuinen vienti, Kyöstilä sanoi.

Viimeiseksi suomalaiseksi ja Forbesin listan sijalle 1717 kipuaa Ilona Herlin. Myös Koneen mahtisukuun kuuluva Herlin on yksi Cargotecin omistajista yhdessä veljiensä kanssa. Hänen varallisuutensa on 1.3 miljardia.

Koneen mahtisukuun kuuluva ja Kone säätiön varapuheenjohtaja Ilona Herlin.

Ilona Herlin on tiedettä ja taidetta tukevan Koneen Säätiön varapuheenjohtaja. Koulutukseltaan hän on kielitieteilijä. Herlin on esiintynyt perheeseensä verrattuna julkisuudessa hyvin vähän.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?