Asiantuntijat neuvovat kuntia sulkemaan ilmastoinnin yöksi – rakennusyhtiön johtaja: ”Kuulostaa arveluttavalta” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Asiantuntijat neuvovat kuntia sulkemaan ilmastoinnin yöksi – rakennusyhtiön johtaja: ”Kuulostaa arveluttavalta”

Julkaistu: 7.3.2019 7:15

Kuntien asiantuntijaryhmä suosittelee koneellisen ilmanvaihdon sulkemista yöksi. Rakennusalan edustaja suhtautuu ohjeeseen epäillen.

Kuntien sisäilmaverkosto -asiantuntijaryhmä suosittelee, että kouluissa, päiväkodeissa ja muissa vastaavissa kiinteistöissä koneellinen ilmastointi suljettaisiin mahdollisuuksien mukaan yöksi.

Verkostoon kuuluu Helsinki, Espoo, Vantaa, Turku, Tampere, Jyväskylä, Oulu, Lahti, Kuopio ja helmikuussa siihen liittynyt Porvoo. Se on laatinut kaikille kunnille ilmastointia koskevan ohjeen, joka julkaistaan sisäilmaseminaarissa maaliskuun puolivälissä.

Helsingin kaupungin johtava asiantuntija Marianna Tuomaisen mukaan ohjeessa kerrotaan, miten ilmastointia kannattaisi käyttää.

– Jos rakennuksessa, jossa ei ole kosteuslähteitä, vaihdetaan öisin ja viikonloppuisin ilmaa, vaikka siellä ei ole ketään, päästetään energiaa harakoille, hän sanoo.

Rakennusyhtiö Peabin toimitusjohtaja Mika Katajisto suhtautuu epäillen ohjeistukseen. Hän huomauttaa, että talot, joissa ilmanvaihto perustuu koneelliseen ilmanvaihtoon, on suunniteltu tiiviiksi.

– Ilmastoinnin suunniteltu tehon pienentäminen ajaksi, jolloin rakennus ei ole käytössä, on järkevää ja ympäristöystävällistä, mutta sen sulkeminen kokonaan kuulostaa arveluttavalta, hän sanoo.

Epäonnistumisesta voi koitua suuret seuraamukset. Sisäilma- ja kosteusongelmat ovat vakava asia.

– Jos suunniteltuja ilmastointeja muutetaan tai jopa sammutetaan, päätös pitäisi aina harkita tilanne ja rakennus kerrallaan, eikä tehdä massapäätöstä, Katajista painottaa.

Katajisto perustaa näkemyksensä pitkään kokemukseen alalta.

Asiasta uutisoi aiemmin Aamulehti.

Sisäilma-asiantuntija Marianna Tuomainen korostaa, että ilmastointijärjestelmien pitää olla tasapainossa. Jos näin ei ole ilmastoinnin sulkematta jättämisestä voi olla jopa enemmän haittaa kuin hyötyä.

Sisäilman ”huuhtelu” riittää

Kunnilla on valtavasti kouluja, päiväkoteja, toimistoja ja muita julkisia laitoksia. Niistä kertyy suuri energialasku ja hiilijalanjälki. Itä-Suomen yliopiston tutkimusjohtaja Pertti Pasanen kertoo, että ilmanvaihdon rajoittamisella voidaan saavuttaa erittäin huomattavia säästöjä, mutta ne vaihtelevat paljon kiinteistöstä, vuodenajasta ja kelistä riippuen.

Esimerkiksi Helsingissä yökatkoja on käytetty jo yli 25 vuotta ja monessa muussakin kunnassa ilmastoinnin sulkeminen on jo pitkään ollut arkea.

Sisäilma-asiantuntija Laura Pyykkö Tampereen Tilapalveluista huomauttaa, että kaikkia rakennuksia ei suunnitella eikä rakenneta niin, että koneellinen ilmanvaihto on aina päällä.

– Ilmanvaihtoa ei rakenneta rakennusta, vaan ihmistä varten, hän muistuttaa.

Poikkeuksena ovat esimerkiksi radon-poistopuhaltimet ja alapohjan tuuletukset, jotka käyvät aina.

Kuntaverkosto julkaisee ohjeensa rinnalla laajan perustelumuistion, johon on koottu tietoa ja kokemuksia sisäilma-ammattilaisilta, tutkimuslaitoksilta, yhdistyksiltä, suunnittelutoimistoilta ja kunnilta.

Pasanen on yksi muistion laatijoista. Hän sanoo, että tutkimusten perusteella koneellinen ilmanvaihto kannattaa sulkea yöksi, jos rakennuksessa ei ole ketään. Jotta sulkeminen ei haittaisi, ilmanvaihdon voi kytkeä pois päältä vasta, kun toiminta rakennuksessa on loppunut ja laittaa takaisin päälle pari tuntia ennen ihmisten tuloa taloon.

– Tutkimustemme ja teoreettisten laskelmien mukaan ilman laatu ei tällöin ole heikompaa kuin silloin, jos ilmanvaihto olisi toiminut täysillä koko ajan.

Paitsi hiilidioksidia ja kosteutta, ilmastoinnilla poistetaan myös hiilivetyjä. Katajisto sanoo, että niitä tulee etenkin uusien rakennusten lattia- ja seinämateriaaleista ja kalusteista. Tuomaisen mukaan ohjeessa suositellaan, että uudessa talossa ilmastointi on jatkuvasti päällä vuoden ajan ja tarvittaessa pidempäänkin.

Hiilivetyjen poistokaan ei Pasasen mukana välttämättä vaadi jatkuvaa ilmastointia. Jollei aamun parituntinen ilmanvaihto riitä, sitä voidaan auttaa tunnin, parin yöllisellä rupeamalla.

Kunnille annettavan ohjeen mukaan koulujen ilmastoinnin voi yleensä sammuttaa yöksi, kunhan se käynnistetään pari tuntia ennen opetuksen aloittamista.

Tasapainotus on ykkösasia

Ohjeistukseen lähdettiin, koska ilmastointiin liittyy paljon epätietoisuutta.

– Joissakin kunnissa valtuusto on päättänyt, että ilmastoinnin pitää olla käynnissä jatkuvasti, vaikka siitä ei ole vastaavaa hyötyä, Pasanen sanoo.

Tuomainen korostaa, että järjestelmän pitää olla tasapainossa.

– Se on ykkösasia.

Jos järjestelmä ei ole tasapainossa, ilmastoinnin sulkematta jättämisestä voi Tuomaisen mukaan olla jopa enemmän haittaa kuin hyötyä.

– Näin väitän. Asia pitää toki selvittää rakennuskohtaiseksi.

Hän muistuttaa, että maaperässä on mikrobeja ja sädesieniä. Etenkin 60- ja 70-luvulla rakennetut koulut ja päiväkodit ovat usein matalia. Terveessäkin talossa lattian ja seinän välistä voi vuotaa maaperästä ilmaa ja epätasapainoinen ilmanvaihtojärjestelmä lisää virtausta.

Ympäristöministeriö julkaisee myöhemmin tänä vuonna ilmanvaihdon säätöohjeen, joka on tarkoitus linkittää kuntaverkoston ohjeeseen.

Ilmastoinnin päälle jättäminen voi perusteltua satunnaisesti esimerkiksi silloin, jos päiväkodissa tavallista enemmän kosteutta kuivuvien kuravaatteiden vuoksi.

Tilanne selvitettävä talo talolta

Pasanen muistuttaa, että kyseessä on ohje, ei normi, jota olisi pakko noudattaa. Tuomainen suosittelee, että kunnat selvittäisivät tilanteen talo talolta. Aina ilmastoinnin sulkeminen ei välttämättä ole tarkoituksenmukaista. Vaikkapa vanhainkodeissa tai sairaaloissa, joissa on jatkuvasti ihmisiä, sitä ei kannata katkaista.

Katajisto muistuttaa, että ongelmia voi syntyä paitsi suunnittelu- ja rakennusvirheistä myös väärästä huollosta ja ylläpidosta sekä väärästä käytöstä.

– Koko kuivaketju pitää saada toimimaan.

Jatkuvaa ilmastointia voidaan tarvita myös satunnaisesti. Se voi olla tarpeen vaikkapa päiväkodeissa, joissa lasten vaatteita kuivatellaan kurakeleillä.

Muutoksista pitää muistaa viestiä.

– Riskinä on, että käyttäjät eivät keskustele kiinteistöhuollon kanssa. Pulmia voi syntyä, jos huolto ei esimerkiksi tiedä, että liikuntatiloja käytetään iltaisiin ja viikonloppuisin tavallista pidempään, Pasanen sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?