Heidi on ainoa nainen työyhteisössään – ei päässyt huoltomiesten rahakkaaseen päivystysrinkiin: ”Kukaan ei osannut kertoa syytä”

Käräjäoikeus tuomitsi kunnan maksamaan Heidi Kimarille 45 000 euron korvaukset tasa-arvolain rikkomisesta.

Kirkkonummi hävisi oikeudessa Heidi Kimarille.

4.3.2019 22:24

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi Kirkkonummen kunnan maksamaan huoltomiehenä toimineelle naiselle 35 000 euron korvauksen ja 10 000 euron hyvityksen. Lisäksi kunta joutuu maksamaan naisen yli 15 000 euron oikeudenkäyntikulut.

Vyyhti sai alkunsa, kun kunta ei ollut ottanut naista huoltomiesten päivystysrinkiin useista pyynnöistä huolimatta, vaan kunta täydensi rinkiä vain miehillä.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Julkisten ja hyvinvointialojen liiton Motiivi-lehti.

Myös Ilta-Sanomat tavoitti maanantaina puhelimitse vuosien taistelun syrjinnästä käyneen Heidi Kimarin.

Kirkkonummen kunnalla työskentelevä Kimari kertoo kuulleensa nopeasti työssä aloitettuaan ja työkavereihinsa tutustuttuaan päivystysringistä ja tehtävien mukanaan tuomista tuloista. Osa työkavereista rakennutti esimerkiksi uusia omakotitaloja.

Päivystäjä saa ilta-, yö- ja sunnuntailisiä. Motiivi-lehden mukaan myös ylityötunteja on tehty reilusti yli työaikalaissa määritellyn sallitun määrän.

Myös Kimari ilmoitti esimiehelleen tahtovansa mukaan rinkiin, kun oli ollut kunnan palveluksessa pari vuotta. Pian kävi kuitenkin ilmi, että rinkiin oli todella vaikeaa päästä. Motiivi-lehden artikkelissa kerrotaan, että rinkiin otettiin sen sijaan useampi mies ennen Kimaria.

Huoltomies Heidi Kimarin mukaan paikka päivystysringissä on ollut taistelun arvoinen, sillä työ on hänen mielestään hyvin palkitsevaa.

– Esimiehen taholta pompoteltiin kysymään sieltä ja täältä, mutta kukaan ei osannut kertoa syytä, miksi en pääse, kertoo Kimari, joka päätyi lopulta ottamaan yhteyttä luottamusmieheen.

– Aloimme pohtia, mikä on syy. Pohdimme sitten, että voisiko taustalla olla sukupuoli, kertoo Kimari, joka on edelleen ainoa nainen huoltomiehen tehtävissä työyhteisössään.

Työnantaja perusteli Motiivi-lehden mukaan toimintaansa esimerkiksi sillä, että vuonna 2009 Kirkkonummen kunnan palvelukseen tulleella Kimarilla oli enemmän sairauspoissaoloja kuin joillain muilla työntekijöillä. Poissaolojen syynä olivat lehden mukaan esimerkiksi kaksi keskenmenoa.

Yhteyttä syrjintäepäilyihin liittyen piti ottaa myös tasa-arvovaltuutettuun ennen kuin paikka ringistä heltisi lopulta vuonna 2016.

– Tasa-arvovaltuutetun lausunnon jälkeenkään se ei ollut vielä ihan selvää. Luottamusmies joutui vielä järjestämään tapaamisen työnantajan kanssa ja minun piti käydä työterveystarkastuksessa, jossa todettiin, että olen sopiva tekemään päivystystyötä, Kimari kertoo.

Prosessi kesti useamman vuoden. Kimari on hyvin helpottunut käräjäoikeuden päätöksestä.

– Olihan se pitkä ja kivinen tie. Kyllä se helpotti erittäin paljon. Ei sitä oikein ole vielä sisäistänyt, hän sanoo.

Kirkkonummen kunta on kuitenkin ilmoittanut tyytymättömyytensä käräjäoikeuden ratkaisuun.

– Pelottaa tietysti, että jos tämä menee hoviin ja piina jatkuu vielä.

Kimarin mukaan paikka päivystysringissä on kuitenkin ollut taistelun arvoinen. Hänen mukaansa soittoja viikonlopputöihin tulee varsin usein, kun päivystäjä vastaa yksin kunnan kiinteistöistä.

– Tykkään hirveästi päivystämisestä. Siinä on vastuuta, mutta saa olla ihmisten kanssa tekemisissä ja tehtävät vaihtelevat paljon. On palkitsevaa ja kannatti taistella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?