Huijarit houkuttelevat väkeä valesijoitussivustoille ja keplottelevat itsensä uhrin tietokoneelle - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Huijarit houkuttelevat väkeä valesijoitus­sivustoille ja keplottelevat itsensä uhrin tietokoneelle

Houkutuksina toimivat laadukkaan näköiset sivustot, valeuutiset ja soitot Britannian suuntanumerosta.

Huijarit yrittävät luoda pitkäaikaisen suhteen huijattaviin. Ongelmat alkavat, kun rahaa pitäisi saada ulos. Kuvituskuva.

2.3.2019 12:03

Jo noin 70 suomalaista on ilmoittanut joutuneensa Euroopan laajuisen sijoitushuijausilmiön uhriksi, kertoo rikoskomisario Marko Leponen keskusrikospoliisista. Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet vuoden 2017 lopulta näihin päiviin.

Leposen mukaan huijarit yrittävät luoda pitkäaikaisen suhteen huijattaviin, joita huiputetaan muun muassa laadukkaan näköisillä valesijoitussivustoilla. Uhri näkee koneellaan valegraafin, jossa kuvataan valheellisesti tuoton kehittymistä. Ongelmat alkavat, kun rahaa pitäisi saada ulos.

– Se ei pysähdy yhteen sijoitukseen, vaan uhria pyritään sitouttamaan lisää. Hänelle näytetään jatkuvalla syötöllä tuottoa. Kun uhrit ovat halunneet kotiuttaa näitä voittojaan, yllättäen kaikki yhteydenpito on loppunut, Leponen sanoo.

Joissain tapauksissa tekijät ovat palauttaneet uhreille joitakin satoja euroja tai esimerkiksi kertoneet, että viranomaiset ovat pysäyttäneet rahaliikenteen ja asia on selvittelyssä.

 Se ei pysähdy yhteen sijoitukseen, vaan uhria pyritään sitouttamaan lisää. Hänelle näytetään jatkuvalla syötöllä tuottoa.

Poliisilla ei ole toistaiseksi epäiltyjä jutussa. Poliisin mukaan toiminta on huolellisesti suunniteltua ja voi monimutkaisen toteutustavan perusteella liittyä kansainväliseen järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

Yhtenä huijareiden tavoitteena on ottaa lopulta myös uhrin tietokone haltuun siten, että rikolliset pääsevät näkemään uhrin sähköpostiviestit ja muun sisällön koneelta.

– Jossain vaiheessa nämä tekijät tarjoavat uhreille mahdollisuutta tällaiseen etätyöpöytäohjelman käyttöön, jolla mukamas yritetään palvella uhreja paremmin. Eli uhri asentaa tekijöiden etätyöpöytäohjelmaa vastaavan ohjelman koneelle. Oikeasti uhri antaa tekijälle täyden pääsyn tietokoneelleen.

Leposen mukaan yksi iso ongelma on se, että uhrit eivät halua uskoa tulleensa huijatuiksi. Siksi ilmiön todellinen laajuus on osin hämärän peitossa.

 Jossain vaiheessa tekijät tarjoavat uhreille mahdollisuutta etätyöpöytäohjelman käyttöön, jolla mukamas yritetään palvella uhreja paremmin. Oikeasti uhri antaa tekijälle täyden pääsyn tietokoneelleen.

Valeuutiset apuna

Korkeatasoisen sivuston ohella markkinointikikkana toimivat esimerkiksi uutisilta näyttävät valesijoitusuutiset, jotka leviävät somessa. Valeuutisista löytyy linkki valesijoitussivustolle. Lisäksi huijarit rekrytoivat uhreja englanninkielisillä myyntipuheluilla, joiden suuntanumerot viittaavat Britanniaan.

– Ne näyttävät tulevan Briteistä. Emme tiedä, tulevatko puhelut oikeasti sieltä vai onko se vain saatu näyttämään siltä, Leponen huomauttaa.

Hänen mukaansa valheellisia markkinapaikkoja on kymmeniä, mutta huijareiden tai rikollisryhmien määrä ei ole tiedossa.

Leponen sanoo, että huijarit ovat pystyneet peittämään todelliset jälkensä poikkeuksellisen hyvin.

– Tekijät tai ainakin tämän suunnittelija ovat taitavia. Ei voi puhua mistään satunnaisesta räpellyksestä tai kokeilemisesta.

Leponen ei halua tutkinnallisista syistä avata toistaiseksi mekaniikkaa, jolla huijarit ovat häivyttäneet esimerkiksi rahaliikenteen todellisia jälkiä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?