Attendo-johtaja uudesta hoivakotikohusta: ”Hoitajasuositukset ovat jääneet jälkeen”

Attendolla, Valviralla ja kuntayhtymällä on erilainen näkemys Utajärven hoivayksikön muutoksista.

Valvira ilmoitti perjantaina, että se on keskeyttänyt Attendo Kirkkopuiston hoivakodin toistaiseksi. Vastuu on siirtynyt Oulunkaaren kuntayhtymälle.

1.3.2019 14:02

Hoivakohuista kärsivän Attendon johtajan mukaan sen Utajärven-yksikössä oli tehty paljon korjauksia ja parannuksia viranomaisten ensimmäisen tarkastuskäynnin jälkeen.

– Yksikköön tehtiin tarkastus 4. päivänä helmikuuta, ja silloin sovittiin korjaavista toimenpiteistä. Attendo on näihin korjaaviin toimenpiteisiin tarttunut asioista, jotka silloin nostettiin esille, Attendon uusi sidosryhmäsuhde- ja yhteiskuntavastuujohtaja Anna Lehtiranta kertoo.

– Näyttää siltä, että toimenpiteet eivät riittäneet, ja nyt täytyy selvittää, mitä pitää vielä tehdä. Meidän käsityksemme oli, että niitä asioita korjattiin, jotka silloin nostettiin esille.

Valvira ilmoitti perjantaina, että se on keskeyttänyt Attendo Kirkkopuiston hoivakodin toistaiseksi. Vastuu on siirtynyt Oulunkaaren kuntayhtymälle. Päätöksen Valvira teki toisen tarkastuskäynnin jälkeen torstaina.

 Kaikkemme teemme asioiden korjaamiseksi.

Kyseessä on Valviran toinen Attendoa koskeva keskeytyspäätös, mutta ongelmia on havaittu useammassa yksikössä.

– Todella ikävä asia. Meillä on palvelusetelin ohjeistus, jossa edellytetään tiettyjä asioita. Jo aikaisemmin edellisellä viikolla meidän palvelutuotantolautakuntamme päätti, että yksikköä ei tarjota uusille palveluseteliasiakkaille vaihtoehtona ennen kuin korjaukset on tehty, ylilääkäri Tuula Saukkonen Oulunkaaresta kertoo.

Miten voi olla, että kaiken kohun jälkeen puutteita ei korjata ja uusia tapauksia nousee yhä?

– Attendon hoivakoteihin on tehty tänä vuonna lähes sata tarkastusta. Korjattavaa on löytynyt, ja toimenpiteisiin tartuttu, Attendon uusi Anna Lehtiranta kertoo.

– Kaikkemme teemme asioiden korjaamiseksi.

Lehtiranta sanoo, että Utajärvellä Kirkkopuiston hoivayksikössä henkilöstömääriä oli ensimmäisen käynnin jälkeen lisätty ja lääkejakelua kehitetty. Yksikössä oli pidetty tarkastuksen jälkeen myös asiakasilta, jossa kunnan mukaan oli ollut pääosin tyytyväinen tunnelma.

– Henkilöstömitoituksesta on sanottava, että se on ollut Kirkkopuistossa koko ajan toimiluvan edellyttämän tason yläpuolella. Siitä huolimatta Valvira katsoi, että asukkaiden hoitoisuuteen nähden mitoitus on liian matala.

Kuntayhtymä teki toisen tarkastuskäynnin Valviran edellyttämän käytännön mukaan.

– Sillä käynnillä kävi ilmi, että korjaustavoitteet eivät olleet toteutuneet. Parannuksia oltiin tekemässä, ja osa oli toteutunutkin, mutta eivät kaikki, Oulunkaaren Saukkonen kertoo.

Oulunkaaren kuntayhtymä on Iin, Pudasjärven, Simon, Utajärven ja Vaalan sote-palvelujen kuntayhtymä.

– Mitoituksia ei ollut vielä lisätty ainakaan riittävästi, ja lääkehuollon puolella oli yhä puutteita, joiden piti olla korjattuna mahdollisimman nopeasti, Saukkonen sanoo.

Hänen mukaansa esimerkiksi lääkehuollossa oli epäselvyyksiä siitä, oliko vuoroissa yhtään lääkeluvan saanutta hoitajaa.

Ongelma myös kuntien vastuulla

Muistisairaudet lisääntyvät huimaa vauhtia, mutta laitospaikat ovat vähentyneet. Moni kunta lähtee siitä, että hoivakotiin ’päästetään’ vasta siinä vaiheessa, kun eliniän odote on keskimäärin kaksi vuotta tai alle.

Kunta saattaa siirtää hoivayksikköön terveyskeskuksesta erittäin hauraita, saattohoitovaiheessa olevia vanhuksia.

Jos kunta ostaa palvelua ulkopuolelta, mitoitus on palvelusopimuksessa ja palveluntarjoajan toimiluvassa määriteltynä. Kehitysvammais- ja vammaispalveluissa on viisi hintakategoriaa hoitoisuuden mukaan, mutta vanhuspuolella ei, Lehtiranta huomauttaa.

– Meidän ongelmamme on, että kunnilla on vanhuspalveluille vain yksi hintakategoria eikä se huomioi raskashoitoisten asukkaiden vaatimaa lisäresurssointia ja kustannusta. Yksihintajärjestelmä on aikansa elänyt, Attendon Lehtiranta sanoo.

– Mitoitusta koskevat hoitajasuositukset ovat jääneet jälkeen neljässä vuodessa, sillä hoitoisuuden tarve on siinäkin ajassa ehtinyt jo kasvaa todella paljon. Kirkkopuistoissakin se on ollut vähimmäismäärän eli 0,5 yläpuolella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?