Tällainen on kohutun Aurora Lainan kiistelty esikuva – teki perustajastaan miljardööriin

Kuluttajaviranomaisen mukaan Britannian kehityksestä olisi opittavaa Suomessa.

Britanniassa takaajalainoja on ollut jo pidempään.

22.2.2019 13:22

Suomessa juuri aloittanut Aurora Laina ja sen takaajalainat ovat herättäneet voimakasta keskustelua. Aurora Laina mainostaa luottojaan sillä, että luottotietojen ei tarvitse olla kunnossa, jos löytyy takaaja.

Britanniassa Aurora Lainan tyylisiä takaajiin perustuvia luottotiedottomille myönnettäviä lainoja on ollut tarjolla jo pidempään.

Suurin toimija ja alan pioneeri on vuonna 2005 perustettu Amigo Loans, joka tarjoaa luottotietonsa menettäneille lainaa, kunhan takaaja löytyy. Amigolta vippausta saa aina 10 000 puntaan (11 500 euroon) asti, hitusen alle 50 prosentin vuosikorolla.

Aurora Lainaan Amigo Loansilla on kytkös siten, että Aurora Lainaa kauppaavan Aurora Financial Finlandin omistaa kaupparekisteritietojen mukaan Richmond Group, joka puolestaan on Amigo Loansin perustajan ja suuromistajan James Benamorin sijoitusyhtiö.

Benamor on myös yksi Auroran vastuuhenkilöistä. Aurorassa Benamorin rooliksi on merkitty varajäsen. Myös muut Auroran vastuuhenkilöt ovat brittejä.

James Benamor osallistui 11 vuotta sitten dokumenttisarjaan Secret Millionaire (Salainen miljonääri), jossa rikkaat bisnesihmiset etsivät ihmisiä, jotka tarvitsevat rahaa.

Amigo Loansin viimevuotisen pörssilistautumisen jälkeen Benamorin omaisuudeksi arvioitiin yli miljardi puntaa.

Viime kesänä brittilehti The Times julkaisi kriittisen artikkelin Amigo Loansin toimintatavoista. Siinä Amigon entiset työntekijät syyttivät yhtiötä epärehellisistä toimista ja lainanhakijoiden hyväksikäytöstä.

Artikkelin mukaan lainojen hakijoiden maksukyvyn testaamista manipuloitiin ja lainan hakijoita kehotettiin valehtelemaan maksukyvystään. Näin lainaa saatettiin antaa hyvin heikosti maksukykyisille.

Ja kun lainaa ei sitten kyettykään maksamaan takaisin, seurasi entisten työntekijöiden mukaan hyvin aggressiiviset perintätoimet ja nopeasti. Valvova viranomainen sanoi tuolloin ryhtyvänsä selvittämään syytöksiä.

Amigo Loans on kiistänyt syytökset. Yhtiö on puolustautunut sillä, että sen maksukyvyn testausjärjestelmä on viranomaisten valvonnassa.

Amigo Loans on myös korostanut sitä, että yhtiön tarjoamissa luotoissa on pienemmät korot kuin monissa pikavipeissä.

Artikkelin ilmestyessä Amigo Loans oli juuri listautunut pörssiin. Pian negatiivisen artikkelin ulostulon jälkeen yhtiön arvo pörssissä notkahti, ja Amigo Loans menetti yli 10 prosenttia arvostaan lyhyessä ajassa. Timesin mukaan syynä olisi se, että sijoittajat hermostuivat mahdollisesta poliittisesta tai viranomaisten väliintulosta.

Alkusyksystä yhtiön perustaja Benamor ilmoitti brittilehtien mukaan astuvansa syrjemmälle Amigon johtopallilta, mutta pysyvänsä silti tiiviisti hallituksessa mukana ja suurena osakkeenomistajana.

Amigo Loansilla on leijonaosa kaikista Britannian korkeakorkoisista takaajaluotoista.

Yhtiön liikevaihto kasvoi 40 prosenttia 130 miljoonaan puntaan sen tilikauden ensimmäisellä puoliskolla, Financial Times kertoi marraskuussa.

Voitto ennen veroja kohosi 30 miljoonasta punnasta 48 miljoonaan puntaan.

Yhtiön toimitusjohtaja Glen Crawford sanoi yhtiön valmistautuvan kasvuun ja kansainväliseen laajenemiseen.

FT:n mukaan Benamorin on huhuttu harkitsevan kilpailevan yhtiön perustamista Amigo Loansille sen jälkeen, kun hän vetäytyi yhtiön johdosta.

FT kertoi marraskuussa myös, että Benamorin Richmond Group saattaa pystyttää uusia lainabisneksiä Britannian ja Irlannin ulkopuolelle.

Nyt se on siis rantautunut ainakin Suomeen.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston kuluttajapolitiikan johtajalle Anja Peltoselle Amigo Loansin kaltaiset Britannian takaajaluotot eivät ole tutuinta maaperää. Hän kertoo, että myöskään sikäläiselle finanssivalvonnalle ne eivät ole luottoryhmänä vielä yhtä tutkittuja kuin esimerkiksi pikavipit.

– Niistä (takaajaluotoista) ei ole ilmeisesti vielä ihan kaikkia asioita käyty läpi. Mutta se, mihin on kiinnitetty huomiota on takaajan vastuu, että takaaja pysyy koko ajan kärryillä siitä, mitä tapahtuu.

Lisäksi edellytetään takaajan luottokelpoisuuden arviointia.

– On ohjeistettu, että pelkän asunnon lisäksi pitää arvioida sitä, että jos luotto tulee takaajan maksettavaksi, se ei johda takaajan taloudelliseen ahdinkoon. Takaajallakin pitäisi olla varaa maksaa tämä luotto ilman asunnon myyntiä.

Britanniassa on Peltosen mukaan vaadittu takaajan peruutusoikeutta.

– Kuluttajaviranomainen siellä on käynyt läpi näitä (takaaja)luottoja, joita siellä on ollut enemmänkin jo useamman vuoden käytössä. Näiden luottojen määrä on noussut rajusti parina viime vuonna. Siinä yhteydessä on esitetty mahdollisuutta, että takaajallakin pitäisi olla peruuttamisoikeus oman sitoumuksensa suhteen.

Peltosen tiedon mukaan Britanniassa suuret ongelmat eivät ole niinkään keskittyneet takausluottoihin vaan ensisijaisesti perinteisiin pikavippeihin.

– Mutta oli siellä joku yritys, jolla oli ongelmia lehtitietojen mukaan, Peltonen aloittaa

Kenties Amigo Loans?

Peltonen vastaa myöntävästi, mutta muistuttaa, että lehtitiedot eivät vielä kerro valvontatoimenpiteistä.

Britannian luottokehityksestä on Peltosen mukaan opittavaa se, kuinka tärkeää on, että luottosäännösten soveltamista ei rajata liian kapeasti. Luottomuotoja ja myyntitapoja tulee lisää, joten sääntelyn pitäisi kattaa kaikenlainen luottotarjonta kuluttajille.

Amigo Loansin ja Benamorin taustoista kertoi aiemmin Helsingin Sanomat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?