Kunnanjohtajat vaihtuvat villiä vauhtia Vimpelissä – nyt puikkoihin astuu sotilas Sami, 28

Julkaistu:

Vimpelin tuore kunnanjohtaja Sami Gustafsson on 28-vuotiaana tehnyt pitkän sotilasuran ja hänellä on kokemusta myös yrittäjyydestä. Kriisikunnan johtaja on vaihtunut 15 vuodessa jo 7 kertaa.
– Onnea tuoreelle kunnanjohtajalle!

Kurssikaverin selkääntaputus sai Sami Gustafssonin alkumaljan holahtamaan väärään kurkkuun. Käynnissä olevat maanpuolustuskorkeakoulun pikkujoulut saivat käänteen, joka tiedossa olevasta mahdollisuudesta huolimatta yllätti 28-vuotiaan sotilaan.

Gustafssonin juhliessa pikkujouluja samanaikaisesti Vimpelin kunnassa Etelä-Pohjanmaalla oli käynnissä kunnanvaltuuston kokous aiheenaan kunnanjohtajan virkavaali.

– Kokouksesta olisi ollut tarjolla livestriimi, mutta en kehdannut räplätä kännykkää illallispöydässä. Sitten pohjalaistaustainen kurssikaverini tuli onnittelemaan voitosta, ja homma alkoi toden teolla valjeta, muistelee Gustafsson viime joulukuun tapahtumia.

Pikkujouluillasta muodostui tunteikas, sillä nuoresta iästään huolimatta pitkän sotilasuran tehnyt Gustafsson tiesi uuden mahdollisuuden tarkoittavan myös luopumista.

– Sotilasura ja sen ympärillä olevat ihmiset ovat olleet tärkeä osa elämääni pitkään. Illan kuluessa alkoi konkretisoitumaan, että nämä asiat jäävät tulevaisuudessa taka-alalle uuden oven auetessa. Toisaalta olin samalla yllättänyt ja erittäin otettu, että pääsin näin mielenkiintoiseen tehtävään. Aamulla sitä sitten herättiin kunnanjohtajana, Gustafsson naurahtaa.

Gustafssonin tähänastinen polku kunnanjohtajaksi lienee yksi poikkeavimmista. Varusmiespalveluksensa laskuvarjojääkärikomppaniassa suorittanut varsinaissuomalainen jatkoi intistä kadettikouluun ja valmistui sotatieteiden kandidaatiksi 2014 laivasto-opintosuunnalta.

Valmistuttuaan Gustafsson siirtyi Pansion laivastotukikohtaan laivastoupseeriksi, mutta matkailusta pitävän merisotilaan veri veti ulkomaille.

Tilaisuus intohimon ja uran yhdistämiselle aukeni yllättävästä suunnasta.

– Hakeuduin Havaijilla sijaitsevaan sotilaskoulutusohjelmaan tietääkseni ensimmäisenä suomalaisena. Valmistuin tiukan ja intensiivisen kaksivuotiskauden jälkeen diplomatia- ja sotatieteen maisteriksi, sekä suoritin myös GC-tutkinnon strategiayksikössä. Havaijin reissu oli erittäin opettavainen, eikä opiskelupuitteissakaan ollut valittamista.


Vimpelin kunnanjohtajan tehtäviin Gustafsson hyppää niin ikään koulun penkiltä. Opinnot maanpuolustuskorkeakoulussa jäävät yliluutnantilta kesken ensimmäisellä vuosikurssilla, kun edessä odottavat vajaan 3 000 asukkaan pikkukunnan johtotehtävät.

– Näin hakemuksen lehdessä ja aloin miettiä asiaa. Työurani nivoutuu pitkälti johtamiseen, ja sotilaana olen tottunut sopeutumaan nopeasti uusiin tilanteisiin, joten moni asia loksahti paikalleen. Olen viettänyt lapsuuteni kesiä Vimpelin naapurissa Alajärvellä, josta äitini suku on lähtöisin. Koen, että minussa virtaa paljon pohjalaisverta. Soitin hakemista pohtiessani alajärveläissyntyiselle isoäidilleni ja kerroin suunnitelmistani. Hän vakuutti, että pärjään kyllä omieni parissa.

Sotilasura on marinoidut Gustafssonia esimiestehtäviin, mutta ennen keväällä alkavia kunnanjohtajan töitä ilmassa on myös kysymysmerkkejä. Gustafssonilla ei ole kunnallisteknistä kokemusta, ja lisäksi kunnanjohtajan paikka Vimpelissä on viime vuosina ollut poikkeuksellisen tuulinen.

15 viime vuoden aikana pestiä on hoitanut peräti seitsemän eri henkilöä. Epävakaa talous pakotti Vimpelin muutama vuosi sitten kriisikuntien listalle ja paikallispolitiikassa tunteet ovat käyneet kuumina.

Nuorta kunnanjohtajaa turbulenssi ei kuitenkaan huoleta.

– Vimpelin valtuutetut ottavat kunnan asiat tosissaan ja tunteet nousevat pintaan. Se, että päättäjät suhtautuvat työhönsä koko sydämestään on pelkästään hieno asia. Otan tehtävän vastaan nöyränä, ja tiedostan, että aivan helppoa ei tule joka päivä olemaan. Kuntahallinnon asiat ovat varmasti nopeasti opittavissa, ja olen jo huomannut, että tulen saamaan ympärille kerrassaan upeat työkaverit.

Vimpelin kunnanjohtajan virkaan haki kaikkiaan kahdeksan henkilöä, joista jokainen kutsuttiin haastatteluun ja soveltuvuuskokeeseen. Vimpelin vt. kunnanjohtaja Seija Kinnunen ei halua avata perusteluja Gustafssonin valinnalle.

– Kyseessä oli suljetulla lippuäänestyksellä toimitettu virkavaali, jossa jokaisella valtuutetulla oli yksi ääni, ja näin ollen oma henkilökohtainen mielipiteensä. Gustafsson voitti äänestyksessä toiseksi tulleen hakijan 11–9, tyytyy Kinnunen toteamaan.

Gustafsson kuvailee itseään sosiaaliseksi, energiseksi ja työntekoa rakastavaksi suomalaiseksi, jolla riittää intoa myös yritystoimintaan. Gustafsson on koulutuspalveluja tarjoavan EduCell Groupin toimitusjohtaja ja pääomistaja.


– Koulumme on kaikilla mittareilla maailman kärkeä, mutta emme osaa ottaa siitä vientituotteena kaikkea irti. EduCell keskittyy koulutusvientiin ja avaamme keväällä ensimmäisen suomalaisin metodein toimivan päiväkodin Kiinan Shenzheniin. Tavoitteenamme on viedä sinne parhaita suomalaisia opetusmenetelmiä ja sopeuttaa niitä paikalliseen kulttuuriin. Uskon, että meillä on valtavan paljon annettavaa etenkin Aasian markkinoille.

Gustafsson lupaa tuoda Aasian verkostonsa myös vimpeliläisten hyödyksi. Vimpeli tunnetaan Suomessa Vimpelin Vedosta, jonka Superpesis-ottelut keräävät parhaimmillaan katsomoon jopa tuplamäärän ihmisiä suhteessa kunnan väkilukuun.

Nähtäväksi jääkin, rakentaako Gustafsson suhteillaan ilmasillan Kiinasta Pohjanmaalle ja käynnistää kansainvälisen pesäpallomatkailun.

– Vimpeli on maailman paras pesäpallopitäjä, josta jokainen kuntalainen on syystäkin ylpeä. Omat urheilutaitoni ovat enemmän karaten puolella, mutta Veto saa minusta taatusti uuden intohimoisen kannattajan.

Havaijin auringonlaskut ja laskuvarjojääkärikomppanian raastavan koulutuksen kokenut Gustafsson ei usko, että pienen järviseutulaiskylän seesteisyys saa poikamiehen tylsistymään.

– Olen kotoisin Ruskolta, joka on pieni maalaiskunta Turun kupeessa. Vaikka olen kierrellyt paljon maailmaa, niin sydämeltäni olen maalaispoika. Tiedän, miten tällainen pieni yhteisö toimii niin hyvässä kuin pahassa.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kolmekymppisten eläketilanne näyttää surkealta – Ekonomistit vinkkaavat: Näin varaudut tulevaan rysäykseen

  2. 2

   Nyt se on selvitetty: näin karkkivero vaikutti kulutukseen – S-ryhmältä massiivinen aineisto

  3. 3

   Katso itse: Sekoitatko nämä autot toisiinsa? Taksi Helsinki hermostui katukuvaan ilmestyneistä takseista

  4. 4

   94-vuotias muistisairas rouva joutui pankin kanssa varsinaiseen umpisolmuun – ”Ihan kohtuuton tilanne”

  5. 5

   Maataloustukia myönnettiin viime vuonna noin 2 miljardia euroa

  6. 6

   Caruna väläyttää korotuksia sähkön jakeluhintoihin: Meneillään poikkeuksellinen vaihe

  7. 7

   Kalojen vienti lisääntyi  –  norjalaiset lohet uivat Suomen kautta

  8. 8

   Osaisitko ratkaista tämän yksinkertaiselta näyttävän yhtälön? Matemaatikot etsivät vastausta satoja vuosia, ja nyt se on löytynyt

  9. 9

   Norwegian-pomo: ”Iso osa organisaatiostamme tekee töitä päivät ja yöt ratkaistakseen ongelmat”

  10. 10

   Sähkön siirtohinnat nousivat taas – katso, miten 77 yhtiötä laskuttaa eri puolilla Suomea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   94-vuotias muistisairas rouva joutui pankin kanssa varsinaiseen umpisolmuun – ”Ihan kohtuuton tilanne”

  2. 2

   Caruna väläyttää korotuksia sähkön jakeluhintoihin: Meneillään poikkeuksellinen vaihe

  3. 3

   Osaisitko ratkaista tämän yksinkertaiselta näyttävän yhtälön? Matemaatikot etsivät vastausta satoja vuosia, ja nyt se on löytynyt

  4. 4

   Katso itse: Sekoitatko nämä autot toisiinsa? Taksi Helsinki hermostui katukuvaan ilmestyneistä takseista

  5. 5

   Yksi luku näyttää, miksi eläkkeiden turvaaminen vaatii jättimäistä uudistusta – näin rajusti palkansaaja voi joutua maksamaan

  6. 6

   Osakas raivosi, häiritsi työmiehiä ja huuteli vuosien ajan – iäkkäät naapurit eivät uskaltaneet viettää aikaa pihalla

  7. 7

   Norwegian-pomo: ”Iso osa organisaatiostamme tekee töitä päivät ja yöt ratkaistakseen ongelmat”

  8. 8

   Eläketurvakeskus: Työeläkemaksu mahdollista pitää alle 25 prosentissa 2050-luvulle asti

  9. 9

   Sähkön siirtohinnat nousivat taas – katso, miten 77 yhtiötä laskuttaa eri puolilla Suomea

  10. 10

   SuPer ja Tehy: Hoitohenkilöstön palkkoja nostettava enemmän kuin miesvaltaisilla aloilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Noora Fagerström, 33, hoksasi 7. luokalla, mitä täytyy tehdä – johtaa nyt miljoonabisnestä: ”Enää ei tarvitse miettiä kaupassa, mitä ostaa”

  2. 2

   Rintamamiestalon rakenteista löytyi kosteuspommi – pariskunta vaati 60 000 euron hyvitystä, mutta toisin kävi

  3. 3

   94-vuotias muistisairas rouva joutui pankin kanssa varsinaiseen umpisolmuun – ”Ihan kohtuuton tilanne”

  4. 4

   HS: Kotipizzan uusi pomo maistoi suomalaisten suosikkipizzaa: ”Norjassa sellaista ei söisi kukaan”

  5. 5

   Caruna väläyttää korotuksia sähkön jakeluhintoihin: Meneillään poikkeuksellinen vaihe

  6. 6

   Tuoreet laskelmat kertovat kolmekymppisten koruttoman kohtalon – näin vauvojen vähyys syö tulevat eläkkeet

  7. 7

   Hesburgerin perustaja Heikki Salmela paljastaa karun taustansa – ”Kyllä minun ja vaimoni tarinaa voi jonkinlaisena ihmeenä pitää”

  8. 8

   Uusi ohjeistus: Ilmanvaihdon sulkeminen yöksi tuo miljoonasäästöt – asiantuntijat kertovat, kuinka ongelmat väistetään

  9. 9

   Takseilla ja välityskeskuksella lihava riita – savolaiskuski arvioi maksavansa 19 000 euron lisäkulut 3 vuodessa: ”Kuin torppareita”

  10. 10

   Kiinteistöliiton uudet linjaukset: Hajulukon avaaminen kuuluu taloyhtiölle, lattiakaivon putsaaminen asukkaalle

  11. Näytä lisää