Helsinkiläisen RedLynx on julkaisemassa Trials Rising -peliä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

”Heitä nyt sitä löylyä, saatana”, sanoi pelipomo amerikkalaiselle – näin suomalaispeliä viedään maailmalle

Helsinkiläinen pelistudio RedLynx on julkaisemassa jatkoa Trials-miljoonahitille. Pelin markkinointi on melko epätavallista. Ulkomaiset toimittajat vietiin saunomaan.

Antti Ilvessuo sanoo viihtyvänsä nykyisessä tehtävässään suurjulkaisijan tallissa oikein hyvin.

19.2.2019 13:30

– Vesi onkin tänään tavallista kylmempää. Se on tuo pumppu, joka sen tekee.

Näin tokaisee helsinkiläisen RedLynx-pelistudion luova johtaja Antti Ilvessuo kaulaa myöten avannossa Helsingin Uunisaaressa.

Parrakas ja raamikas 44-vuotias Ilvessuo on viihtynyt jäisessä vedessä jo hyvinkin viisi minuuttia, kun ulkomaiset toimittajat pulahtavat vedessä nopeasti kovan huudon ja kännykameroiden räpseen säestämänä – tai jäävät rannalle seuraamaan kummallista rituaalia.

Yksi Trials Risingin uudistus on tandempeli, jossa kaksi pelaajaa tasapainottelee yhdessä yhdellä moottoripyörällä.

Vieraat ovat lentäneet Suomeen tutustumaan pian julkistettavaan Trials Rising -konsoli- ja pc-peliin. Kyseessä on kontrolleiltaan yksinkertainen, mutta pidemmälle edettäessä hyvinkin kinkkinen peli. Siinä taiteillaan läpi trial-moottoripyörällä mitä kummallisimpien temppuratojen. Ohjaimen säätimiä tarvitaan vain kaksi: yksi kiihdyttämistä ja hidastamista varten ja toisella säädellään ajajan tasapainoa.

Lyhyesti, ytimekkäästi ja t-paitatykillä

Kun RedLynxin väki esittelee peliä toimittajille omalla studiollaan, Ilvessuon puhe kestää tuskin kahta minuuttia. Hän pitää sen tyylilleen ominaisella, hyvin murteellisella englannilla. Rallienglanniksi sitä varmaan kutsuttaisiin, mutta trial-englanti lienee osuvampi ilmaus.

Ulkomainen yleisö pyörittelee ensin hieman päitään, mutta saa nopeasti juonesta kiinni. Ilvessuon kompakti esiintyminen saa lopulta hyvän vastaanoton.

Antti Ilvessuo ei viihdy estradilla pitkään.

Kun studion johtaja pitää omaa puhettaan, Ilvessuo hiippailee tämän takaoikealle t-paitatykki käsissään. Siis sellaisella vimpaimella, jolla ammutaan urheilutapahtumissa t-paitoja yleisöön.

Puhe keskeytyy hyvin tähdättyyn t-paita-ammukseen. Ubisoftin PR-edustaja vakuuttaa myöhemmin, että tämä ei ollut suunniteltua.

– Tuollainen hän on, kuuluu kommentti.

Pelejä yli 20 vuotta

Pien julkaistava Trials Rising ei ole ensimmäinen peli lajiaan. Se on laskutavasta riippuen pelisarjan noin 15. peli.

Ensimmäinen Trials syntyi vuonna 2000 yhdessä Antin veljen Aten kanssa. Atte ohjelmoi pelin fysiikkamoottorin ja Antti teki radat sekä grafiikat. Näin sai alkunsa myös RedLynx.

Veljesten peliohjelmointi oli alkanut jo ennen tätä. Moottoriurheilupuolen pelien koodaamisen veljekset aloittivat porilaiselle mikroautoradalle, jossa he saivat pörräillä ilmaiseksi. Ilvessuot kehittivät yhdessä myös television kautta pelattavia interaktiivisia pelejä, ja konsepti vietiin useampaan maahan.

Peleistä puhuminen saa Antti Ilvessuon innostumaan. Vic-20:lla koodaaminen ilman kasettiasemaa oli hankalaa, kun pelejä ei voinut tallentaa.

RedLynx teki myös vuosikaudet yhteistyötä Nokian kanssa. Tuloksena oli pelejä Nokian S30- ja S40-puhelimille sekä pahoin flopanneen Nokia N-Gagen julkaisupelejä.

– Hyviä arviota ne saivat, mutta eihän niitä kukaan ostanut, Ilvessuo hymähtää haastattelussa.

Pankin räjäytti lopulta jättihitti Trials HD vuonna 2009 . Peliä ja sen jatko-osia on myyty kymmeniä miljoonia.

Menestys poiki ison diilin. Maailman suurimpiin pelijulkaisijoihin kuuluva ranskalainen Ubisoft osti RedLyxin vuonna 2011. Myyntihintaa ei kerrottu julkisuuteen, mutta kauppavuonna Ilvessuon pääomatulot pomppasivat 1,8 miljoonaan euroon.

Antti Ilvessuo antaa taidonnäytteen italialaiselle kuvausryhmälle sähköpyörän käytöstä sisätiloissa.

Velipoika Atte lähti vuonna 2015 kokeilemaan onneaan omillaan ja perusti MotionVolt Games -pelistudion. Nopeasti lentoon lähtenyt pelifirma tahkosi jo seuraavana vuonna 1,4 miljoonan ja seuraavana vuonna 2,3 miljoonan euron tuloksen.

Antti puolestaan jäi RedLynxille ja jatkaa luovana johtajana. Hän itse kuvailee olevansa ”sama tyyppi kuin aiemminkin”.

Tämä on helppo uskoa hänen tiedustellessaan haastatteluareenana toimivan Uunisaaren kahvilassa eteläeurooppalaiselta kuvausryhmältä, sopiiko hänen röhnöttää sohvalla haastattelun ajan.

Ubisoftin PR-edustaja on hyväntahtoisesti sitä mieltä, ettei se valitettavasti oikein käy. Haastattelu syntyy lopulta istuvassa asennossa.

Luovuutta, ei johtamista

Antti Ilvessuo sanoo viihtyvänsä nykyisessä tehtävässään suurjulkaisijan tallissa oikein hyvin.

– Enhän minä enää täällä muuten olisi töissä, hän kuittaa.

Ilvessuo sanoo, ettei ole menettänyt yrittäjähenkisyyttään ja paloaan pelejä kohtaan. Varsinaisen johtamisen hän mielellään kuitenkin jättää muille.

– En minä olisi manageroinnissa kovin hyvä. Autokin oli katsastamatta 8 kuukautta, hän heittää ei-aivan-vakavalla-naamalla.

Helsingin Pasilassa studiotaan pitävä RedLynx on kasvanut noin 140 hengen kokoiseksi. Lisäväki olisi tervetullutta, mutta pelialalla on ilkeä pula osaajista.

RedLynx työstää Trialsin ohella muitakin pelejä. Ubisoftin omistukseen päätymisen myötä studio teki myös Ubisoftin lisensoiman South Park -mobiilipelin. Yksi studion neuvotteluhuoneista on sisustettu pelin teemalla.

Peliala on suurten brändien ala. Kun hitti on kerran syntynyt, siitä syntyy brändi, jolle odotetaan jatko-osien jatko-osien jatko-osia. Millaista on tehdä sama peli uudelleen ja uudelleen?

Ilvessuo ei oikein hyväksy kysymystä.

– Tehdäänhän räiskintääkin sisältäviä pelejä uudelleen ja uudelleen, hän heittää vastakommenttina.

Jos Ilvessuon esiintyminen on muuten rauhallista, se saa tulta hänen alkaessaan kertoa pelistä. Kun hän kertoo moottoripyörän jarrupalojen hohtavan jarrutettaessa, hohtavat jarrupalojen lisäksi hänen silmänsä.

– Tässä on kysymys siitä, että sinä ohjaat, Ilvessuo sanoo peliin viitaten.

Lisää löylyä

Pari ulkomaisista toimittajista pärjää jäävedessä oikein hyvin. Amerikkalaisryhmä ei kuitenkaan veteen asti mene. Saunaan nämä tulevat kuitenkin.

Löylyssä eräs amerikkalainen toimittaja oppii Ilvessuolta uuden suomalaisen tokaisun.

– Heitä nyt sitä löylyä, saatana.

Ilmaus käännetään vieraalle muotoon ”would you throw some water on the stones, please”. Mies tekee työtä käskettyä.

Parin päivän aikana amerikkalaistoimittaja on kuitenkin jo ehtinyt saada Ilvessuon puhetavasta kiinni. Hän hymähtää huvittuneen oloisesti takaisin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?