Kuva kertoo, miltä näyttää vuokrien ikinousu – ”Näkyvissä ei ole sellaista, joka kääntäisi suunnan”

Lähihistoriasta löytyy vain yksi vuosi, kun vuokrien hintakehitys on ollut Suomessa miinusmerkkistä.

19.2.2019 10:58

Asuntojen vuokrissa suunta on ollut vuosikaudet vain ylöspäin.

Lähihistoriasta löytyy vain yksi vuosi, kun vuokrien hintakehitys on ollut Suomessa miinusmerkkistä. Tuo vuosi oli 1987. Sen jälkeen vuokrat ovat nousseet vuosittain.

Tästä syystä Hypoteekkiyhdistyksen pääekonomisti Juhana Brotherus puhuu ”vuokrien ikinoususta”.

– Kun vuokrasääntely purettiin 1990-luvun alussa, mikään ei oikeastaan ole jarruttanut vuokrien nousua.

Tilastokeskuksen mukaan vuokrien vuosinousu oli viime vuoden lopulla 2,3 prosenttia koko maassa. Pääkaupunkiseudulla vuokrat kallistuivat 2,5 prosenttia, muualla 2,2 prosenttia

Brotherus uskoo kehityksen pysyvän tällaisena myös jatkossa.

– Näkyvissä ei ole sellaista, joka kääntäisi suunnan. Toki pientä hiipumista voi tapahtua, mutta prosentin tai kahden nousu vuokrissa jatkuu.

Vain tarjonta voi peitota kysynnän

Vuokrien ikinousu siis jatkuu. Mutta mistä se oikein johtuu?

Brotheruksen mukaan määräävä tekijä on niinkin yksinkertainen kuin kysyntä.

– Vuokrien nousua selittää kysyntä. Kysyntää taas lisäävät palkkojen nousu ja työllisyyden kasvu.

Myönteinen kehitys palkoissa ja työllisyydessä on pitkälti nousukauden tulosta. Pitäisikö talouden sitten sukeltaa taantumaan, jotta vuokrien ikinousu pysähtyisi?

Ei pitäisi, sillä taantuma todennäköisesti vain lisäisi vuokra-asuntojen kysyntää. Brotherus kuvaa ilmiötä vuokra-asuntomarkkinoiden ”kiikkulautaefektiksi”.

– Taantumassa ne, jotka muuten ostaisivat asunnon, pysyttelevät vuokralla. Tällöin asuntomarkkinoilta tavallaan virtaa ihmisiä vuokra-asuntomarkkinoiden puolelle.

Näin ollen tehokkain keino hillitä vuokrien nousua on rakentaminen. Se lisää tarjontaa.

– Niin massiivista rakennustuotantoa Suomessa ei kuitenkaan harjoiteta, että asunnoista syntyisi sellaista ylitarjontaa, joka painaisi vuokrat alas, Brotherus sanoo.

Tulot eivät kohta riitä kattamaan vuokria

Pellervon taloustutkimuksen (PTT) tammikuussa julkaisema asuntomarkkinaennuste kiinnitti huomion huolestuttavaan seikkaan vuokra-asuntomarkkinoilla: vuokralaisten tulojen kasvu ei kohta enää kata vuokrien nousua.

Vapaarahoitteisten vuokrien suhde käytettävissä oleviin tuloihin nimittäin on kasvanut koko maassa. Helsingissä, Jyväskylässä ja Tampereella vuokrien suhde tuloihin niin ikään on jo hieman yli kolmanneksen.

Brotherus toteaa ilmiön olevan ”aidosti huolestuttava”.

– Vaarana on, että toimeentulotuen ja asumistuen kaltaiset etuudet alkavat virrata yhä enemmän valtiolta vuokralaisille ja vuokralaisten kautta suoraan vuokranantajille. Tässä mielessä onkin hyvä, että palkat ja työllisyys ovat jälleen alkaneet kasvaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?