Suomalaisia ensihoitajia värvätään Tukholmaan – palkka jopa 1 500 euroa parempi - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Suomalaisia ensihoitajia värvätään Tukholmaan – palkka jopa 1 500 euroa parempi

Ruotsi haluaa suomalaisia ensihoitajia töihin. Palkka houkuttelee.

Ruotsissa on MediPowerin mukaan pulaa kaikenlaisista sote-alan työntekijöistä, mutta erityisesti ensihoitajista.

16.2.2019 8:15

Ambulanssien ja päivystyspoliklinikoiden ensihoito on henkisesti ja fyysisesti raskasta kolmivuorotyötä: vakavia sairauskohtauksia, tappeluita, yliannostuksia, omaisten surua.

Ensihoitajan ja yksityisen puolen sairaanhoitajan vähimmäispalkka alkaa noin 2 000–2 200 eurosta. Palkanlisineen ansiot voivat nousta päälle kolmen tonnin.

– Naisvaltaiset hoitoalat tekevät työtä huonoilla työehdoilla ja pienillä palkoilla. Näin se on pitkään ollut, vaikka viime aikojen uutisointi (hoivakohu) on ollut sen suuntaista, että jotain muutoksia toivotaan, sanoo Aki Mäki-Arvela, henkilöstöpalveluyritys MediPowerin toimialapäällikkö.

Arvela aloitti MediPowerissa torstaina jälleen uuden rekrytoinnin, jossa välitetään suomalaisia ensihoitajia Tukholman ambulansseihin. MediPowerin välittämiä suomalaisia työskentelee Ruotsin Falckin palveluksessa jo parikymmentä.

– Ruotsissa on pulaa kaikenlaisista sote-alan työntekijöistä, mutta erityisesti ensihoitajista. He pystyisivät työllistämään enemmänkin kuin mitä me pystymme toimittamaan, Arvela kertoo.

Falckin mukaan suomalaisilla on hyvä maine työntekijöinä Ruotsissa, ja heidän esimerkillään on kehitetty sikäläistä työkulttuuria tehokkaampaan suuntaan, Arvela kertoo.

– Palkka on yleisin syy miksi sinne lähdetään. Osa on opiskellut tai asunut jo siellä, osa haluaa kokeilla jotain uutta. Haluaa vaikka vuoden työkokemuksen muualta.

– Monet ovat kyllä olleet niin tyytyväisiä, että eivät ole tulleet takaisin.

MediPower ja 18 maassa toimiva Falck-ketju ovat tehneet yhteistyötä kolme vuotta. Helmi–maaliskuussa etsitään jälleen 3–6 sopivaa ehdokasta Ruotsiin.

Työaika on keskimäärin 38,25 tuntia viikossa, ja töitä tehdään 12 tai 8 tunnin vuoroissa kerrallaan. Sairaanhoitajatason ensihoitajan lähtöpalkka on noin 34 500 kruunua (noin 3 300 euroa) ja lisät päälle. Eroa on Suomeen verrattuna 1 000–1 500 euroa.

Ensimmäisen vuoden jälkeen palkka nousee noin 10–20 prosenttia.

Ruotsissa ambulanssihoitajan pitää ensihoitaja, joka on myös laillistettu sairaanhoitaja. Laillistus haetaan lisäksi Ruotsissa. Ruotsia pitää osata, muuten ei selviä läpi haastatteluista, mutta sitä ei tarvitse silti osata täydellisesti.

– Ihan kouluruotsillakin on sinne lähdetty.

Tukholmasta on vaikea löytää asuntoa, ainakaan kohtuuhinnalla, mutta MediPowerin mukaan Falck järjestää myös asunnon työntekijän maksukyvyn ja tarpeiden mukaan. Perehdyttämistä ja muutakin käytännön apua saa.

Sote-alalle erikoistuneen MediPowerin bisnes pyörii alan myllerryksen keskiössä. Sote-uudistus seisoo perustuslakivaliokunnan käsittelyssä, mutta eduskuntatalon ulkopuolissa maailmassa kisa työntekijöistä käy kiivaana yksityisellä sektorilla. Kysyntä luo uutta hr-bisnestä, joka vuokraa, konsultoi ulkoistamisista ja tehostamisesta ja tarjoaa uusia palvelukonsepteja.

– Globaalia toimintaa. Suomesta puuttuu työvoimaa ja sitä pitää sitten hakea Suomen ulkopuolelta maista, joissa palkkataso on Suomea pienempi ja Suomi näyttää kiinnostavalta. Suomi on hyvä paikka Ruotsille etsiä työvoimaa, ja Norja ruotsalaisille.

MediPower ei värvää ensihoitajia ulkomailta Suomeen. Sen sijaan lääkäreitä ja hoitajia tuodaan Unkarista ja Virosta.

– Nyt on niin paljon työntekijämarkkina kuin olla ja voi. Hyvät tekijät viedään käsistä. Vakituista työtä etsiviä on koko ajan vaikeampi ja vaikeampi saada.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?