Kohuista kärsinyt hoivajätti Attendo kasvoi voimakkaasti Suomessa – toimitusjohtaja vaatii parempaa tulosta - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kohuista kärsinyt hoivajätti Attendo kasvoi voimakkaasti Suomessa – toimitusjohtaja vaatii parempaa tulosta

Attendo kertoi tilinpäätöksessään, että se jatkaa kasvustrategiaa Pohjoismaissa. Kohuyhtiö sanoi suhtautuvansa hoivayksikkönsä ongelmiin Suomessa ”hyvin vakavasti”.

Kuvituskuva.

14.2.2019 10:20

Pohjoismaissa toimiva hoiva- ja terveyspalveluyhtiö Attendo pysytteli voitollisena viime vuonna, vaikka yhtiö panosti uusien hoivayksiköiden ostoihin ja rakentamiseen. Koko konsernin tulos ennen veroja laski edellisvuodesta ollen 423 miljoonaa kruunua, noin 40 miljoonaa euroa.

Vuonna 2017 tulosta kertyi 703 miljoonaa euroa.

Operatiivinen tulos (Ebita) laski 711 miljoonaan kruunuun, noin 67 miljoonaan euroon edellisvuoden 890 miljoonasta kruunusta. Liikevoittoprosentti painui 6,5:een.

Liikevaihtoa kertyi 19 prosenttia edellisvuotista enemmän eli 11 miljardia kruunua, noin miljardi euroa.

Suomen osalta vanhusten hoivapalveluiden liiketoiminta nousi voimakkaasti, vuoden 2017 2,7 miljardista 4,6 miljardiin kruunuun eli 436 miljoonaan euroon.

Attendo on laajentanut voimallisesti toimintaansa Suomessa vanhuspalveluiden tuottajaksi. Vuoden lopulla se sai päätökseen yritysmyynnin, jolla Attendon Suomen terveyspalvelut siirtyi Terveystalolle.

Kaupan ansiosta Attendo keskittyy yhä vahvemmin hoivapalveluihin. Viime vuonna se teki ennätyksen uusien hoivayksiköiden avaamisessa.

Attendon toimitusjohtaja Martin Tivéus kehui kasvun osalta vuotta, mutta ei ollut tuloksen osalta tyytyväinen.

– Tulos viimeisen vuosineljänneksen ja koko vuoden osalta ei tyydytä. Marginaaliimme kohdistui merkittävä vaikutus monista (uusien yksiköiden) avauksista ja korkeista yksiköiden sulkemiskustannuksista, hän sanoi pörssitiedotteessa.

Tivéus sanoi, että yhtiö jatkaa uusin yksiköiden perustamista myös 2019 ja 2020, mutta aiempaa matalammalla tahdilla.

Yhtiö esitti, että se jakaa osinkoa 0,60 kruunua eli vain puolet edellisvuotisesta.

Attendon markkina-arvo on 11,02 miljardia kruunua eli noin miljardia euroa. Yhtiön osake on vuoden sisään painunut 17 prosenttia.

Attendo on ollut viime viikot erityisen huomion kohteena, sillä se on toinen laajasta hoivaskandaaleissa ryvettyneistä yhtiöistä Suomessa.

Attendo nosti tilinpäätöksessään esille ”intensiivisen keskustelun mediassa ja politiikassa” vanhusten hoito-oloista. Yhtiö kertasi, että se on saanut arvostelua Alavuden -hoitoyksikkönsä tapahtumista.

– Suhtaudumme tähän tapaukseen hyvin vakavasti, ja olemme ryhtyneet tarvittaviin toimenpiteisiin, yhtiö ilmoitti.

Attendo ilmoitti, että se pyörittää hoivayksiköitä ”Attendon mallin mukaisesti” ja tarjoaa hyvää ja arvostettua hoivaa. Malli tarkoittaa muun muassa ”jokaisen yksikön sisäistä valvontaa, arvojohtoista kulttuuria sekä selkeää vastuuvelvoitetta kaikilla tasoilla.

Helmikuussa Varkauden kaupunki teki poliisille rikosilmoituksen Joroisissa sijaitsevan Attendon hoivakodin huumausaineen puutteellisesta kirjauksista. Asiasta uutisoi STT.

Ruotsalaistaustaisen pääomasijoittajan omistuksessa olevasta kilpailijasta Esperi Caresta on tehty kaksi tutkintapyyntöä poliisille.

Valvira harkitsee niin kutsuttujen haamuhoitajatapausten viemistä rikosprosessiin. Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok) arvioi, että toiminta hoitokodeissa voi täyttää rikoksen tunnusmerkit.

Alkuvuodesta viranomaiset keskeyttivät toiminnan kahdessa hoivakodissa. Ensin näin tehtiin Esperin hoivakoti Ulrikassa Kristiinankaupungissa ja myöhemmin Attendon hoivakoti Pelimannissa Alavudella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?